Hirdetés

30 érdekesség a 20 éves Harry Potter és a bölcsek kövéről és a 10 éves Halál ereklyéiről

|

- Ennyi év után is tud még újat mondani ez a széria?! - Örökké.

Hirdetés

Úgy röpül az idő, mint egy megveszekedett (avagy megátkozott?!) Nimbusz 2000-es egy kviddics meccsen és úgy érezzük, szükségünk lenne egy időnyerőre, hogy felfogjuk: immár 20 éve, hogy bemutatták J.K. Rowling gigászi sikerű, a popkultúrát azon nyomban átformáló könyvsorozatának a nyitódarabjából, a Harry Potter és a bölcsek kövéből készült adaptációt. Ami pedig ennél is sokkolóbb: nyáron volt 10 éve, hogy a Halál ereklyéi II. részével Harry történetének filmváltozatai lezárultak. Mindössze egy évtized kellett és 8 film, hogy a modern popkultúra egyik legnagyobb felnövéstörténetén a brit filmesek - már csak a gyerekszereplők gyors növekedése miatt is - végiggaloppozzanak. És ugyan a sorozat egy hullámzó színvonalat tartott (akárcsak egy idő után a könyvek), ezt mindvégig egy megbízható minőségen belül tette és az eltérő rendezői víziók, adaptálási nehézségek ellenére is egy viszonylagos egységes képet fest, köszönhetően a szemünk előtt felcseperedő gyerekszereplőknek, a brit színjátszás krémjének, valamint a sorozat felett végig bábáskodó Rowlingnak és az azóta valóságos sztárproducerré váló David Heymannek (Gravitáció, Paddington, Volt egyszer egy… Hollywood, Házassági történet). Éppen ezért összeszedtünk 30 érdekességet az első és az utolsó filmről, ami a megveszekedett Potter-rajongóknak talán már sok újdonságot nem mondanak, de mindenki másnak olyan lehet, mint betévedni a Mágikus Menazsériába, vagy egy jót bóklászni a Roxfort folyosóin, felfedezve annak titkait és minden zegét zugát.

Hirdetés

Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

1. A Warner eredetileg meg volt győződve arról, hogy az akkor még félkész könyvsorozatot nem lehet érdemben adaptálni. Részben attól féltek, hogy a gyerekszereplők hamar kiöregednének a szerepükből és ezért újra kellene castingolni őket (ez egyébként a Főnix Rendjéig fenn is maradt esetleges opcióként, onnantól kezdve véglegesítették a szerződéseket a hátralévő 4 filmre), vagy pedig sikertelenség esetén törlik a későbbi részeket. A Warner leginkább animációs filmben gondolkodott, vagy hogy lerövidítse az időt - valamint csökkentse a filmekbe fektetett pénzt - összevonja néhány könyvnek a cselekményét. Rowlingnak azonban vétó joga volt, ennél fogva is készülhetett el mind a 8 film, javarészt ugyanazokkal a szereplőkkel.

2. Rowling végig ragaszkodott a brit színészekhez, ennél fogva Rosie O'Donnell, vagy Robin Williams hiába jelentkezett be, hogy akár ingyen is eljátszana egy szerepet (előbbi Mrs. Weasleyt, utóbbi Hagridot), az írónő hajthatatlan volt. Hovatovább Robbie Coltrane-t (Hagrid), Maggie Smith-t (McGalagony professzor) és Alan Rickmant (Piton professzor) maga választotta ki a szerepre, noha utóbbi esetében Tim Roth neve is felmerült. Rickman azonban nagyon ódzkodott attól, hogy elkötelezze magát hosszú évekre egy hollywoodi szuperprodukcióhoz (noha a producer, David Heyman és a rendező, Chris Columbus aktívan győzködték), végül a néhai színészlegendát is maga Rowling győzte meg azzal, hogy beavatta a figura teljes élettörténetébe, amivel Rickman az elmondása szerint már tudott dolgozni. Mindezt pedig az utolsó film forgatásáig mind Rowlingnak, mind pedig Rickmannek sikerült titokban tartania a teljes stáb előtt. Később Daniel Radcliffe maga is elárulta, hogy Rickman a forgatásokon, ha nem volt elégedett az instrukciókkal, akkor sötéten megjegyezte: "Ha csak tudnátok, amit én!"

3. A rendező, Chris Columbus (Reszkessetek, betörők!, Édesek és mostohák, Mrs. Doubtfire) sem kapta meg egyszerűen a munkát. Az egyik lányának nehezére esett az olvasás, egészen odáig, amíg el nem olvasta a Harry Potter és a bölcsek kövét mindössze két nap alatt. Miután a Titkok Kamráját is elolvasta, arra kérte az apját, hogy rendezzen ő belőle filmeket. Columbust magát is elvarázsolták Rowling művei, de ő volt azon a durván 50 fős listán az utolsó, akit látni akartak a székben (lásd lentebb). Columbus viszont iszonyúan lelkes volt és maga írt egy kezdetleges szkriptet, hogy a fejeseket meggyőzze. Mindössze 10 napja volt az első megbeszélésig és minden nap, hajnal 3-ig foltozgatta a forgatókönyvet. A rendező ugyanakkor nem volt elégedett az írással, ezért ingyen és bérmentve újraírta, ami szokatlan Hollywoodban, ahol mindenért fizetnek. Ez kifejezetten szimpatikus volt a Warner fejeseinek és pár további tárgyalás után Columbus végül megkapta a munkát.

4. Ráadásul nem akármilyen neveket sikerült kiütnie: maga Steven Spielberg volt az egyik főesélyes a rendezésre, de ő a főszerepre akkori lieblingjét, Haley Joel Osmentet (Hatodik érzék, A.I. - Mesterséges értelem) szerette volna, ugyanakkor Rowling ragaszkodása a brit színészgárdához ezt megakadályozta, így Spielberg dobbantott.

5. A rendezői székbe viszont esélyes volt még Columbus előtt Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) és később a Tűz Serlegét jegyző Mike Newell (Négy Esküvő és egy Temetés, Perzsia Hercege) is, utóbbi azonban a forgatókönyvet Richard Curtisszel (Igazából szerelem) akarta megíratni, akit viszont nem érdekelt a projekt, így - akkor még - dobbantott.

6. Rowling pedig Terry Gilliamet (Brazil, A halászkirály legendája, Félelem és reszketés Las Vegasban) preferálta, de Gilliamet nem érdekelte a projekt és a Warner sem lelkesedett az ötletért.

7. A megfelelő forgatókönyvíró megtalálása sem volt egyszerű, végül a Columbushoz hasonlóan amerikai Steve Kloves (Azok a csodálatos Baker-fiúk, A csodálatos Pókember) lett a befutó. Pedig Rowling első benyomása nem volt túlságosan rózsás róla, azt gondolta: "Na! Itt van az, aki tönkre teszi a gyermekedet!" Kloves viszont egy kérdéssel indított Rowling felé: "Tudod, hogy ki a kedvenc szereplőm?!" Rowling egyből azt gondolta: "Biztosan Ron! Biztosan Ron! Biztosan Ron!" Majd Kloves Rowling fejrázását látva rávágta: "Hermione." Mivel Rowling a tudálékos kisboszorkányt önmagáról mintázta és Dumbledore mellett rendszeresen szócsövének is használta, ezzel Kloves nála betalált és tudta, hogy ő a megfelelő ember a feladatra. Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy a Főnix Rendjéén kívül mindegyik Potter-film szkriptjét Kloves jegyezte, az első két Legendás állatok-filmben executive produceri és tanácsadói szerepet is kapott, a Grindelwald bűntettei sovány szereplése után a harmadik részre pedig forgatókönyvíróként is visszatér a varázsvilágba Rowling mellé. 

8. A címszereplő megtalálása volt viszont gigászi feladat, aminek érdekében Columbus és Heyman több, mint 5000 jelentkezőt hallgatott meg a világ minden tájáról. David Heyman a BBC David Copperfield produkciójában szúrta ki Daniel Radcliffe-et Maggie Smith és Ian McKellen oldalán és a casting direktort igyekezett meggyőzni, hogy próbálja valahogy behívni. Radcliffe szüleinek azonban nem tetszett az ötlet, mondván jobban szeretnék, ha a gyermekük inkább az iskolai tanulásra koncentrálna és nem akarták a fiúkat kitenni ekkora hírnévnek, ezért visszautasították a lehetőséget. Heyman már bele is törődött az elutasításba, amikor egy alkalommal Steve Kloves-szal színházba mentek és pár sorral előttük ült Radcliffe az édesapjával. Heyman nem tudott az előadásra figyelni, ezért az előadás szünetében félrehívták Radcliffe-éket és Kloves-szal együtt sikerült meggyőzni az apját, hogy a gyerek legalább jöjjön be egy próbafelvételre. A többi, ahogy mondani szokás: filmtörténelem.

9. Persze Ron és Hermione megtalálása sem volt egyszerű. Rupert Grint egy videót küldött el magáról, amelyben rappel, miközben arról próbálja meggyőzni a casting direktorokat, hogy mennyire kell neki a szerep. Emma Watson esetében az oxfordi színházi tanára juttatta el a nevét a különböző ügynökségekhez. Watson nagyon komolyan vette a feladatát, habár elmondása szerint "biztos voltam benne, hogy nem kapom meg a szerepet". Ugyanakkor a castingosoknak nagyon tetszett Watson magabiztossága és így 5 fordulóval - beleértve a közös próbával Grinttel és Radcliffe-fel - később megkapta a szerepet. Persze a végső verdiktet az ő esetükben is Rowling mondta ki. Ő maga hívta fel Watsont, aki vagy egy percig, levegővétel nélkül beszélt, mennyire örül. Rowling innen is tudta, hogy jó döntést hoztak.

10. A főbb gyerekszereplők közül egyedül Daniel Radcliffe-nek (Copperfield Dávid, A panamai szabó) és Tom Feltonnak (Csenő manók) volt ezt megelőzően filmes tapasztalata.

11. Richard Harris (Gladiátor, Nincs bocsánat, Férfias játékok), aki az első két filmben Albus Dumbledore-t játszotta azért vállalta el a szerepet, mert az unokája megfenyegette, hogyha nem ő alakítja a bölcs mágust, akkor soha többé nem áll vele szóba. Harris pedig elmondása szerint hosszú karrierje során sohasem volt ilyen impozáns stábnak a tagja. Viszont a szövegkönyvvel már meggyűlt a baja, ezért Daniel Radcliffe a közös jeleneteikben megkérte, hogy segítsen neki a szövegtanulásban, miközben pont az ellenkezője történt és ő igyekezett önbizalmat adni a színészlegendának.

12. A Warnernek persze folyamatosan voltak kétségei, ezért Rowling, Kloves, Columbus és Heyman a könyvben szó szerint oldalról oldalra haladtak, hogy lássák, mi marad a filmben és mi nem.

13. A film eredetileg kiszemelt zeneszerzője a néhai James Horner (Star Trek: Kahn haragja, A bolygó neve: Halál, Titanic, Zorró álarca, A csodálatos Pókember) volt, azonban időpontegyeztetési problémák miatt vissza kellett mondania a felkérést. A "beugró" így nem kisebb név lett, mint maga John Williams (Cápa, Star Wars, Indiana Jones, Jurassic Park… soroljuk még?!), aki Columbusszal a két Reszkessetek, betörők!-ön, valamint az Édesek és mostohákon dolgozott együtt. Williams klasszikus cselesztás motívuma, a "Hedwig's Theme" az első előzetes alatt csendült fel és a Mester egész karrierje során csak egyszer komponált eredeti zenét már egy előzeteshez: Steven Spielberg Hookjához. Maga a klasszikus főtéma pedig első ízben Williams egy koncertjén volt hallható teljes pompájában a film premierjét megelőzően. Az pedig a sors különös fintora, hogy mind Williamset a Bölcsek kövéért, mind pedig Hornert az Egy csodálatos elméért a 2002-es Oscar-díjátadón jelölték a Legjobb filmzene kategóriában. A befutó végül Howard Shore A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége lett, mondhatni teljesen megérdemelten még ilyen vetélytársakkal is.

14. Felmerült annak lehetősége, hogy az Edevis Tükre jelenetben maga Rowling játssza Lily Pottert, de az írónő ezt visszautasította, mondván nem színésznő és ami még fontosabb, nem akarta, hogy a nézők összezavarodjanak. A szerepet a filmben és az ezt követőkben végül Geraldine Somerville alakította.

15. Ha pedig már Lily Potter: a filmszériát gyakran éri az a kritika, hogy Lily és Harry szemei nem is hasonlítanak, hiába emelik ki a könyvhöz hasonlóan, hiszen míg Somerville-nek valóban zöld, addig Radcliffe-nek kék. Az okok azonban prózaiak és ide vezethetőek vissza: Radcliffe eleinte zöld kontaktlencsét kellett, hogy viseljen, azonban allergiás reakció lett a jussa, ezért a készítők ezt hamar elhagyták. Emma Watsonnál is hasonló okok miatt hagyták el a Hermionéra jellemző egérfogakat: a színésznő a protézisben egyszerűen nem tudott rendesen beszélni.

16. Bármilyen meglepő, de a filmben a nagyteremben látható gyertyák mind igaziak, nem CGI. Azonban a hosszas forgatás miatt egy idő után a forró viasz elkezdett a szereplőkre csöpögni, ezért balesetvédelmi okokból cserélték le később CGI effektekre.

17. Ha pedig már az effekteknél tartunk: maga Columbus is elismerte, hogy nem volt elégedett velük és sietniük kellett. Például a legkésőbb pont a kviddics meccset vették fel, amivel a legtöbb munka volt. A folytatásra (Titkok Kamrája) már szerencsére sikerült tökéletesíteni rajtuk (elsősorban Dobby és a Baziliszkusz révén, de a kviddics meccs is sokkal jobban néz ki), de Columbus elmondása szerint igazán minőségi munkát az Azkabani fogolyra sikerült kiadniuk a kezeik közül, aminek a rendezője ugyan már nem ő volt, hanem Alfonso Cuarón, de produceri minőségben ott még kivette a részét.

18. A nyitójelenet forgatása a pólyás Harry-vel nem volt éppenséggel egyszerű. A "szerepre" egy hármas ikerpárt sikerült találni, viszont mindegyikükkel csupán pár percet sikerült forgatni, mielőtt felébredtek volna, még úgy is, hogy a teljes stábnak a színészektől kezdve a világosítókig a lehető legnagyobb csendben kellett dolgoznia, nehogy felébresszék valamelyiket. A villám alakú sebhelyet sem lehetett a gyerekek kora miatt sminkkel felvinni, egészségügyi okokból, ezért azt CGI-jal oldották meg.

19. Persze a film nem volt mentes kisebb botrányoktól sem. Az első filmhez még kevés díszlet készült, mint például a nagyterem, vagy a varázssakk mérkőzés és a jelenetek többségét régi kastélyokban, templomokban vették fel. Viszont az egyház akkoriban kifejezetten ellenezte a könyvsorozatot, mondván a mágia és a boszorkányság ábrázolása Isten ellen való. Éppen ezért, amikor bizonyos jeleneteket a Roxforthoz a Canterbury katedrálisnál akartak felvenni, az érsek elutasította a kérést. Azonban a Gloucesteri katedrálist annak érseke, Nicholas Bury szívélyesen a filmesek rendelkezésére bocsájtotta, mivel nagy rajongója volt a könyveknek. Persze ez sokaknak nem nyerte el a tetszését és tüntetőlegesen eretnekséget kiáltottak, tonnányi levéllel lepték el a helyi újságokat, ígéretet téve arra, hogy ellehetetlenítik a film forgatását. Végül egyetlen tüntető jelent meg.

20. 2002 februárjában ez volt a világ második legnagyobb bevételt termelő filmje James Cameron Titanicja után, igaz annak akkori 1,8 milliárdjához képest a feleannyi, 965 millió kevésnek hathat. Végül az 1 milliárd dolláros álomhatárt az újravetítéseknek köszönhetően, részben a covid-világjárványnak köszönhetően 2020-ban, vagyis 19 évvel később (!!!) sikerült átlépnie.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (2011)

21. Ez az egyetlen film a teljes franchise-ban (beleértve a Legendás állatok-filmeket is), amelynek nyitányában nem csendül fel a beúszó Warner logók alatt a Harry Potter-témaként aposztrofált "Hedwig's Theme". Az ok pedig nagyon egyszerű: a gyermekkor ártatlanságát jelképező hóbagoly, Hedwig az előző részben elpusztult, ezért a zeneszerző, Alexandre Desplat (A Grand Budapest Hotel) és a rendező, David Yates sem látták indokoltnak itt használni. Ugyanakkor helyette hallható a film új, csodaszép vezérmotívuma, az anyai szeretetet és áldozatot reprezentáló "Lily's Theme", ami John Williams klasszikus témájának ugyanazon hangjegyeiből tevődik össze.

22. David Heyman elmondása szerint a Halál ereklyéi egyben egy 5 és fél órás filmet tett volna ki és maga a szkript is majd 500 oldalasra rúgott. Ezért is kellett a finálét két részre vágni, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a stúdiótól, még csak nem is Heymantől származott, hanem a forgatókönyvíró Steve Kloves-tól, aki a 3 részre szedést is felvetette.

23. Eredetileg úgy volt, hogy Emma Thompson nem fog feltűnni a filmben, időpontegyeztetési problémákra hivatkozva, mivel elfoglalt volt a Nanny McPhee és a nagy bumm munkálataival (amelynek forgatókönyvírója is volt), de végül sikerült megoldani, hogy egy kis cameo erejéig feltűnjön. Persze ezt is akkor, amikor Helena Bonham Carter nem volt a stúdióban. Az ok egyszerű: korábban Thompson Kenneth Branagh (vagyis a Titkok Kamrájából Gilderoy Lockhart) felesége volt, azonban elváltak útjaik, miután Branagh félrelépett Helena Bonham Carterrel, noha Thompson szerint a nézeteltérésüket már korábban rendezték.

24. Míg a korábbi filmekben a Roxfort külső felvételeihez mindig maketteket használtak, itt már a kastély teljesen digitális volt. Erre több szempontból is szükség volt. Részben a kastély folyamatos destrukciója miatt, részben pedig azért, mert az épület filmről filmre kisebb-nagyobb változtatásokon esett keresztül. A leglátványosabb is itt érte, hiszen a hatalmas kőviadukt, ami korábban a kastély két részét kötötte össze, itt most a birtok felé mutatott, ami azt a célt is szolgálta, hogy a film végén Voldemort és a halálfalók bevonulhassanak a kastélyba.

25. A film végén, amikor Voldemort (Ralph Fiennes) "megöleli" Dracót (Tom Felton), az Fiennes improvizációja volt, Felton pedig ijedtében teljesen megdermedt, végül azonban annyira találóra sikeredett a jelenet, hogy benne maradt a kész filmben.

26. Hogy Harry és Voldemort végső nagy párbaja végül a Roxfort körül zajlott, az a rendező, David Yates ötlete volt. Azzal magyarázta - és ezzel az ezúttal már producerként is tevékenykedő Rowling is egyetértett - hogy ez egyfajta búcsú a nézőknek is a kastélytól, ha körbejárják azt azzal a két szereplővel, akiknek kvázi az otthonukat jelentette.

27. Rowling találta ki a forgatáson, hogy a könyvvel ellentétben hagyják ki azt, hogy Harry bármilyen módon beleavatkozik McGalagony és Piton professzor párviadalába. Ezt azzal indokolta, hogy ez a Griffendél házvezetőjének nagy pillanata. Később Rickman egy interjúban elárulta, hogy több évtizednyi színészi tapasztalat ide vagy oda, nem különösebben kell játszania az embernek, ha Maggie Smith szúrós tekintettel pálcát szegez rá.

28. A 8 film közül - mivel csak a könyv utolsó harmadát dolgozza fel - ennek a legrövidebb a cselekménye. Egyetlen nap, ha az epilógust nem számoljuk. Ehhez mérten pedig a filmek közül ennek a legrövidebb a játékideje 130 perccel.

29. Ez volt az első film a szériában, ami átlépte az 1 milliárd dolláros álomhatárt, első hétvégéjén pedig sikerült rávernie az addigi rekordtartó A sötét lovagra 10 milliót. (Nolan filmje 158, 4 millióval indított, a Halál ereklyéi II. rész pedig 169,2 millióval.) Persze ez a rekord kevesebb, mint 1 évig tartott, amikor is jöttek a Bosszúállók (207,4 millió). Ezt a bűvös álomhatárt a szériában azóta csak a Bölcsek kövének sikerült átlépnie, 2020-ban, 19 évvel a bemutatója után, részben a pandémia révén elmaradt premierek miatti újravetítéseknek köszönhetően.

30. Bár a 8 filmet temérdek alkalommal jelölték Oscar-díjra, javarészt technikai kategóriákban (Legjobb látványtervezés - Stuart Craig, Legjobb zene - John Williams), egyszer sem nyert és habár a Warner részéről erőteljes kampány folyt, hogy Alan Rickmannek kiharcoljanak egy jelölést, az Akadémia és annak szabályzata - mely szerint egy szériában sokadjára eljátszott karaktert nem lehet jelölni - ezt megakadályozta. Ugyanakkor a szériának mégis van egy aranyszobra: A Legendás állatok és megfigyelésük elnyerte a Legjobb kosztümtervezés díját a 2017-es gálán, Colleen Atwoodnak pedig ez volt a negyedik díja, aki korábban a Chicago, az Egy gésa emlékiratai és az Alice Csodaországbanért lett díjazva és rendszeresen dolgozik Tim Burton keze alá (Az Álmosvölgy legendája, Dumbo, Sweeney Todd, Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.)

Ez lett volna a mi "kis" Harry Potter érdekességeket összegyűjtő listánk, noha tudjuk, hogy még számtalan kis részlet és érdekesség akadt, amik most nem fértek be. Ti mikről tudtok?! Válaszaitokat írjátok le kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.