Hirdetés

40 érdekesség a Gyalog galoppról

|

Múlt héten volt 40 éve, hogy hazánkban is bemutatták az angol humor királya, a Monty Python első nagyjátékfilmjét, a Gyalog galoppot. Ez alkalomból összeszedtünk 40 érdekességet a filmről.

Hirdetés

1977. augusztus 11-én volt a premierje minden idők egyik "legsilly-bb" vígjátékának Magyarországon, melynek népszerűsége nem kopott egészen mostanáig. A Gyalog galopp hathatós bizonyítéka annak, hogy a brit fanyarság nem áll távol a magyar humortól. Biztos senkinek sem kell bemutatni a szigetország hat tagú komédiacsoportját, melyben nem csak híres színészek, de híres rendezők is megtették első szárnycsapásaikat, utóbbiak konkrétan ezzel a filmmel. Lássuk, hogy a Szent Kehelyen és a kókuszokon kívül még mi rejlik a jubiláló Gyalog galoppban.

Hirdetés

1.  A Gyalog galopp, hasonlóan a Monty Python szériájához, a Repülő cirkuszhoz, nem rendelkezik határozott történettel, hanem a színészek által írt szkeccsekből tevődik össze. Eredetileg egy komolyabb történelmi filmet akartak belőle kihozni, de főként a költségvetés állt ennek útjában.

2. Egyik angol filmstúdió sem állt bele szívesen a projektbe, így alternatív pénzforráshoz kellett a csapatnak folyamodni: lemezgyártó cégek és híres zenekarok finanszírozták a film egy részét. Köztük volt a Led Zeppelin, a Pink Floyd és a Genesis is.

3. Sokáig nem volt biztos a rendező(k) kiléte. Végül az alkotói és kutatói munkában egyaránt leglelkesebb két tag vállalta be ezt a nehéz pozíciót: Terry Jones és Terry Gilliam. Mindketten ezzel a filmmel nyitották meg direktori életpályájukat. Jones szerint ő volt a komikumért és a gördülékenységért, Gilliam pedig a látványért és a beállításokért felelős rendező, mondhatni kiegészítve egymást. A csapat többi tagja persze rosszul reagálta le két kollégájuk dirigálásait, így nem voltak ritkák a nagy veszekedések.

4. A pénzszűke miatt nem telt a stábnak lovakra. Ez eredményezte a film első és egyben kiindulópoénját is: a kókuszokkal imitált dobogást. Terry Jones szerint minden további poén ebből fejlődött ki.

5. A forgatás előtt két héttel tiltotta meg a skóciai műemlékvédelmi hivatal, hogy a kiválasztott várakban forgassanak, így aztán sietősen kellett új helyszínek után kutatni. Végül találtak két magánvárat, ahol forgathattak, ezek közül az egyik az volt, melyre a film végén Arthur és Bedevere megérkezik hajón.

6. Nem kezdődött szerencsésen a forgatás. Rögtön az első napon tönkrement a stáb egyetlen olyan kamerája, mely hangot is tudott rögzíteni. Így a nap hátralévő részében csak néma, főként közelieket tudtak felvenni. Gilliam tréfásan meg is jegyezte, hogy "törött kamerával kezdődött a pályafutásának első napja".

7. Minden színész azt a szerepet kapta meg, amihez a legtöbbet írt. A tagok szerint Graham Chapman önként vállalta be a komolyabb Arthur király szerepét, mely alkatilag is leginkább neki való.

8. Az időjárás sem volt túl kegyes a pitonokhoz. Majdnem minden nap eleredt az eső a skót felföldön, így sokszor félbe kellett szakítani a forgatást, mert a színészek szinte versenyt futottak visszafelé a hotelba, hogy jusson nekik melegvíz.

9. Ez az egyetlen olyan Monty Python film, ami nem Terry Gilliam-féle animációkkal kezdődik.

10. Nem volt ahhoz sem tőke, hogy az eredetileg tervezett bevezetőpoénokat leforgassák. Ezért aztán Michael Palin írt egy pénztárcakímélőbb megoldást, a vicces svéd feliratú intrót.

11. Graham Chapman a forgatás ideje alatt erősen ivott, ami megnehezítette a vele való munkát. A szöveget alig tudta megtanulni, és az egyébként hegymászásban is jártas színész teljesen leblokkolt, mikor a Halál hídjának jelenetét vették fel a híd melletti magaslaton.

12. A "Visszük a hullákat" jelenetben Michael Palin is szerepel, mégpedig a földön heverő egyik "sárevőt" alakítja. A jelenetet a hideg sárban olyan sokszor kellett felvenni, hogy azon az egyébként nyugodt természetű Palin is úgy kiakadt, hogy elkezdett üvöltözni a jelenetért felelős Gilliammel. A végén ezt a kifakadást John Cleese és Graham Chapman állva tapsolta meg. Palin elmondása szerint sár színű csokit kellett ennie, de véletlenül egy kis sár is becsúszott.

13. A filmben szinte minden mozzanatot és poént a forgatókönyv szerint forgattak le. A kevés kivétel egyike ugyanebben a jelentben történt, mégpedig az Eric Idle által játszott hullaszedő beszólása, mely az Arthur királyra utaló "Mert nem olyan fülig szaros mint mi" volt.

14. A "csak egy makett" vár a háttérben még csak makett sem volt, hanem egy hatalmas, papírból kivágott kép.

15. A híres fekete lovagos jelenetben a fekete lovagot John Cleese, a zöldet Terry Gilliam alakította, melyhez mindketten megtanultak vívni a nagy kardokkal. Egyedül a fél lábon szökdécselő lovagot nem Cleese alakította, hanem egy Richard Burton nevű féllábú kovácsember.

16. Azt a szerzetest, akinek csak az orra és a szája látható, Eric Idle állandó zenei segédembere és egyben a Pythonok tiszteletbeli + 1 tagja, Neil Innes alakítja. Ő volt többek között Sir Robin kobzosa is.

17. A boszorkányt Connie Booth alakította, aki ekkoriban (még!) John Cleese felesége volt. Ő és Cleese együtt írták a Waczak szállót.

18. A boszorkányt leleplező jelenetnél észre lehet venni, hogy Eric Idle figurája ráharap a kasza szélére. Ezzel igazából a bakiját próbálta leplezni, mert John Cleese indokolatlanul kései reakciója miatt elnevette magát. (1:53-nál látható)

19. Az átvezető részben a történet könyvecskéjét lapozgató női kéz tulajdonosa Maggie Gilliam-é, aki nemcsak a film egyik sminkmestere volt, hanem Terry Gilliam menyasszonya is. A forgatás ideje alatt kötötték össze életüket, és a mai napig házasok. A gorilla, aki elrántja a kezét, maga Terry Gilliam beöltözve.

20. "Az igen jellemző nevű Sir, aki nem játszik a filmben" Michael Palin középső fia, William.

21. A Knights of the Round Table az egyetlen olyan Python-dal, melyet Graham Chapman és John Cleese írtak.

22. A Gyalog galopp Istene szintén Gilliam munkája. A kép egy G. W. Grace nevű angol krikettjátékost ábrázol, hangját Graham Chapman kölcsönözte.

23. A középkorban és már előtte is bevált taktika volt a várostromlók részéről, hogy fertőzött állattetemeket dobáltak be a várba, hogy kiüldözzék vagy megöljék ezzel a várnépeket. A Gyalog galopp a vicc kedvéért megfordította ezt, és a várban lévő emberek hajigálták ki az állatokat, állattetemeket. De Terry Jones szerint pánikra semmi ok, egy állat sem sérült meg a forgatáson.

24. Minden lovag a személyiségéhez illő címert viselt magán. Bedevere-é egy fa volt, mely a tudást szimbolizálja, Sir Robinnak a gyávasága miatt egy csirke díszeleg a pajzsán, Sir Lancelotot, akit néha "elragad a frazeológiája", egy sárkány jelképezi, Galahadnek az erkölcsi, testi tisztaságát egy kereszt jelzi. Arthur emblémája egy arany színű Nap, mely Istennel való kapcsolatát jelképezi (hovatovább mindkettőt Chapman játssza).

25. Az utolsó simításoknál majdnem teljesen kivágták azt a jelenetet, mikor Galahad betéved az apácákkal teli várba. Ám az egyik korai los angeles-i vetítésen annyira tetszett a közönségnek, hogy végül meghagyták.

26. A szériával és a későbbi Python-filmekkel ellentétben itt szinte minden női szerepet tényleg nők alakítottak, kivéve az elején az egyik parasztasszonyt, akit Terry Jones játszott.

27. Csak Graham Chapman visel igazi láncinget a csapatból, mindenki másnak festett gyapjúruhája van.

28. A Lovagok, akik azt mondják: Ni! jelenetben Michael Palin egy létrán állt.

29. Herbert herceg szobája tényleg magas helyen volt a várban. Terry Jones egy daruszerűségre mászott ki, mikor kötélhágcsón próbált megszökni.

30. A nehéz felfogású őrök jelenete volt John Cleese, Eric Idle és Michael Palin kedvence a filmből.

31. Eredetileg a herceg tényleg énekelt volna egy dalt, de ezt végül nem építették be a filmbe.

32. John Cleese-nek nem volt egyszerű dolga, mikor Tim varázsló bőrébe kellett bújnia. Állítása szerint nagyon nehéz volt megmászni a magaslatot, ahol varázslatait bemutatta, és sokáig kellett ott maradnia a stábtól nagyon messze egyedül, olyan erős szélben, ami mindig belekapott a ruhájába. Azt mondta, hogy sosem félt annyira, mint akkor.

33. A gyilkos nyúl jelenetéhez igazi nyulat is használtak. Ezt hamar megbánták az alkotók, ugyanis a nyúl tulajdonosa a forgatási helyszínen tartózkodott, mikor a jeleneten volt a sor, és a stábnak igyekeznie kellett a piros festéket lesikálni a nyúlról, mire az tulaj visszaér. Ez sajnos nem sikerült, így igencsak haragos lett gazdája. Egyébként semmi bántódása nem esett az állatnak.

34. A Halál hídjának részét forgatták le legelőször az alkotók. A hidat a stáb építette meg a valóban elég mély szakadék fölött. A szerkezet maga stabil volt, de a deszkákat olyan messze tették egymástól, hogy a színészek közül szinte senki sem vállalkozott az átkelésre. John Cleese és Graham Chapman is dublőrt használt, utóbbi a rendezőasszisztenst.

35. A film végén látható hajót Terry Gilliam tervezte, és a büdzsé tekintélyes hányada ment el rá, de a színészek szerint megérte, mert tényleg jól nézett ki.

36. Az egyik forgatási napon a stáb talált az út mellett egy oszlásnak indult, döglött juhot. Gilliamék szerint szinte mindenki egyből rosszul lett és hányt, ha közel mentek hozzá. Egyedül az egyik kellékes vállalkozott rá, hogy kitömi, összevarrja, és felhasználja a filmben. Mikor Arthur és Bedevere megérkeznek a szigeten álló várhoz, ezt a juhot dobják rájuk.

37. A film végén megjelenő lovagtömeg összetétele a stábtagok és azok családjai, valamint a glasgowi egyetem éppen ráérő hallgatóiból állt, akik ezért napi 4 fontot kaptak fejenként.

38. A Gyalog galoppban Michael Palin alakítja a legtöbb karaktert, szám szerint 12-t. Ennek ellenére nem ő, hanem Terry Gilliam hal meg a filmben legtöbbször, egészen pontosan 4-szer a 6 általa játszott figurából.

39. Az első vetítések egyikén a film első felét végignevette, a második felét csöndben nézte a közönség. A két Terry a végén rájött, hogy rossz hangsáv okozhatta a poénok félresiklását, így zörejek felhangosításával és hozzáadásával javították ki a hibákat.

40. Érdekes módon egyik Python-tag sem tartja ezt a formáció legjobb filmjének, inkább a Brian életét szokták annak titulálni. Saját bevallásuk szerint is a rossz forgatási élmények miatt alakult ki ez a vélemény.

Ki rajong még rajtunk kívül ezért a csodáért?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.