Hirdetés

5 film, amit látnod kell James McAvoytól

|

A skót fenomén ma ünnepli 45. születésnapját, öt kiváló filmjével ünnepeljük őt.

Hirdetés

Repül az a bizonyos idő - többnyire ez a visszatérő frázis, amikor szembejön velünk a hír, hogy különböző hírességek éppenséggel hanyadik szülinapjukat is ünneplik. James McAvoy, a skót színészpalánta 1979-ben látta meg a napvilágot, április 21-én, ma pedig így hivatalosan is betöltötte a 45-öt. Az IMDb szerint idáig 64 tévésorozatban, illetve filmben mutatta meg magát, úgyhogy bőven volt miből válogatni.

McAvoy megjárta Narniát is faunként, de a szemfülesek már a 2001-es Az elit alakulatban is felfigyelhettek rá. X professzorként kísérte végig a 2010-es éveket, hogy újabban már tényleg csak azokat a projekteket vállalja el, amik igazán érdeklik őt. Az alábbiakban kiválogattunk öt filmet, amelyeket mindenképp ajánlunk megtekintésre, amennyiben velünk együtt ti is kedvelitek a színész munkásságát.

Hirdetés

Wanted (2008)

Még a John Wick-filmek előtt, és az Elrabolva filmek hajnalán Hollywood lázasan kereste a formulát, amivel feltámaszthatnák az akciófilmeket. Egyesek úgy gondolkodtak, hogy a realizmus helyett valami különleges plusszal kell új köntösbe öltöztetni a megfáradt zsánert. Ez lett végül a Wanted, amire valószínűleg sokan a meghajlított lövések miatt emlékeznek. Ez az alapötlet volt a horog, amire McAvoyon kívül Angelina Jolie és Morgan Freeman is ráharaptak többek között, a végeredmény pedig mindenképp egyedinek bizonyult a 2000-es évek derekán. Aki egy önfeledt, őrült szórakoztatásra vágyik a zsáneren belül, az tegyen vele egy próbát.

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

McAvoy helytállt a 2011-es X-Men rebootban, de ahogy az ilyenkor szokás, a rajongói bázisban rögtön megkezdődött a ketrecharc, hogy akkor most Patrick Stewart vagy McAvoy alakítja autentikusabban a legendás X Professzort. Mielőtt még elfajulhatott volna ez a parttalan vita, 3 évvel a reboot után meg is kaptuk a filmet, melyben a Professzor mindkét iterációja megmutatkozik, és bizony McAvoy bebizonyította, hogy még Stewart jelenléte mellett sem kell szégyenkeznie. A Fox-féle X-Men filmek közül nagyon sok rajongónál ez a fejezet szerepel a toplisták élén - egyetlen hátránya, hogy a maximális hatás érdekében nem árt, ha a korábbi X-Men filmeket is látta a néző.

Az utolsó skót király (2006)

McAvoyt a kritikusok először ebben a 2006-os filmben fedezték fel és ismerték el - erre kapta első BAFTA-jelölését is. Az utolsó skót király az évek előrehaladtával egyre aktuálisabb lesz, ami a valóságunkra való reflektálást illeti: egy a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó diktátor, és az ő személyes orvosának a viharos kapcsolata. McAvoy itt bizonyította először, hogy olyan veteránok mellett, mint Forest Whitaker is megállja a helyét, sőt, abszolút egyenrangú partnerük tud lenni.

Széttörve (2016)

Amikor mindenki azt hitte, hogy M. Night Shyamalan végérvényesen visszatért karrierje korábbi sikerreceptjéhez. Hát azóta ezt mindenkinek felül kellett bírálnia magában, de tény és való, hogy a 2016-os Széttörve miatt ismét reflektorfénybe került a rendező, de ez leginkább a tökéletes castingnak köszönhető. McAvoy itt egy hírhedt többszörös személyiség zavarban szenvedő karaktert alakít, és hogy ne csak puffogtassa a film azt, hogy 23 különböző személyisége akad a szóban forgó figurának, bizony többet is megismerünk belőlük - McAvoy pedig kétséget sem hagy afelől, hogy ezek valóban egymástól elkülönülő személyiségek. Az ő alakításánál már csak a finálé robbant nagyobbat.

Mocsok (2013)

Ha nincs a Mocsok, valószínűleg Shyamalannak sem fordult volna meg a fejében McAvoy castingja a Széttörve szerepére. Személyes kedvencem ez az alkotás, amely egy igazi lélekölő darab, amit már maga a cím is sugall - de piszkosul szórakoztató. Ellentétben az előző filmekkel, McAvoy itt egymaga viszi el a hátán a filmet, amiben egy korrupt, drogfüggő és bipoláris zavarral is küszködő rendőrfigurát személyesít meg. A Mocsok első fele tele van a fekete humor legmélyebb bugyrait kiszolgáló viccekkel, hogy aztán váratlanul igencsak komoly vizekre evezzen a második 45 percre. Jon S. Baird rendező azonban nagyszerűen balanszírozza ki a film eme két pólusát, ami lényegében a központi karakter lélekállapotára reflektál. A Mocsok fináléja igazi gyomrost ad a nézőnek, de olyat, ami nem ront bele az összélménybe.

Ez tehát az öt film, amit McAvoy szülinapja jóvoltából ajánlanánk Nektek. Ti mit hiányoltok a listáról, melyik a kedvenc alkotásotok tőle?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.