Hirdetés

5 színész, akit már el sem tudnánk képzelni Epres Attila hangja nélkül

|

James Gordon, Lee Christmas, Les Grossman, Merlin... végtelenségig lehetne sorolni azokat az ismert karaktereket, akiket a ma 60 éves Epres Attila szinkronizált.

Hirdetés

Azok, akik eredeti nyelven néznek mindent most tegyék félre a magyar szinkronnal szembeni ellenszenvüket és adózzanak tisztelettel a szakma egyik veteránja, az egyik legnépszerűbb és legprofibb szinkronizáló színész iránt: ő a Jászai Mari-díjas Epres Attila, aki ma ünnepli a 60. születésnapját. 

A sokoldalú művész - akivel gyakran találkozhattok a színházakban is - az Internetes Szinkron Adatbázis adatai szerint több mint 1100 szinkront készített már eddigi pályafutása során, és bízunk benne, hogy még több százat fog. Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi karakteren dolgozott már zseniális módon (a személyes kedvencem a Halál a Family Guyból), éppen ezért arra nem mertünk vállalkozni, hogy kiválasszunk ezek közül ötöt, viszont az általa megszólaltatott színészek közül meghatároztunk ötöt, akiknek az arcával szinte már egybeforrt kiváló színészünk orgánuma. 

Hirdetés

Jason Statham

Nem is kezdhetnénk mással, mint az akciófilmek egyik királyával, hiszen leginkább vele azonosítják Epres Attila hangját. Már a 2000-es Blöffben együtt hallhattuk őket, azt követően pedig néhány kivételtől eltekintve (A szállító 1-2-ben például László Zsolt helyettesítette őt, a Crank-filmekben pedig Jakab Csaba) megmaradt ez a párosítás: Az olasz meló, a Halálfutam, A feláldozhatók 1-2-3, A mestergyilkos, a Halálos iramban 6-7-8-10 + Hobbs & Shaw, az Egy igazán dühös ember, a Meg - Az őscápa és A kém csak néhány cím a közös filmográfiájukból, utóbbiban pedig nekik köszönhetjük minden idők egyik legviccesebb szövegét, amiben Statham saját magát parodizálja ki. 

Gary Oldman

Pályafutása elején több színésszel is próbálták összeházasítani Hollywood egyik legjobbját, Gary Oldmant, ennek köszönhetően a kísérletezések során előfordult nála Bozsó Péter, Rajaki Zoltán, Lux Ádám és Schnell Ádám is. Aztán az 1990-es A pokol konyhájában találtak egymásra Epres Attilával, hogy pár évig elválasszák őket (a 2000-es A manipulátorban egyesültek újra), ami még egyszer megismétlődött, egészen a 2008-as A sötét lovagig. A Batman: Kezdődik!-ben még Kaszás Attila tolmácsolta nekünk James Gordont, azonban a művész halála után Epres vette át a szerepet, és csodálatos munkát végzett vele itt, valamint A sötét lovag: Felemelkedésben is. Bár azóta sem mindig őt hívják hozzá (a Harry Potter-filmek például Széles Tamással, A legsötétebb óra Harsányi Gáborral készült el), de Oldman vele az igazi (jó példa erre az Éli könyve, A majmok bolygója: Forradalom, a Robotzsaru, A 44. gyermek, a Sokkal több mint testőr és a Mank is). 

Mark Strong

A Kingsman-filmekkel vált igazán világhírűvé Strong, ahol tökéletes szimbiózisban voltak Epres Attilával, de előtte viharosabb volt a közös történetük. 1996-ban ugyan a Sharpe küldetésnél már "megismerkedtek", viszont számos hazai színész fordult meg a mikrofon mögött (mint Szervét Tibor A Napfény ízénél, Haás Vander Péter a VIII. Henrikkel és Sztarenki Pál a Revolverrel), mire Epres Attila visszatérhetett hozzá a 2005-ös Sziriánával. Újabb nagy szünet után a Spílerrel, a Ha/Verrel, a Robin Hooddal, A guardistával, a John Carterrel és a Kódjátszmával is bebizonyosodott, hogy egymásnak teremtette őket a (szinkron)ég, amit a 2015-ös Kingsman bebetonozott. Volt egy-két alkalom, hogy más ugrott be helyette (mint Király Attila az Agyas és agyatlanban vagy Csankó Zoltán a Miss Sloane-nél), de az 1917-tel, a Szörnyellával és a Shazam! 1-2-vel folytatódott a történetük. 

Ed Harris

Több film szinkronja is elkészült már (olyanokkal, mint Kőszegi Ákos, Rékasi Károly, Stohl András és Czvetkó Sándor), mire az 1987-es Walker, a felszabadítónál Gaál Erika szinkronrendező úgy gondolta, hogy Epres Attila lenne a tökéletes Harris számára. A következő közös munkájukhoz 1991-hez (Veszettség), majd egy még ismertebbnél 1996-hoz (A szikla) kell ugranunk, utóbbi a mai napig az egyik legmeghatározóbb alakításuk. Nem véletlen, hogy visszamenőleg is újraszinkronizáltattak Epressel olyan Harris-filmeket, mint az Apollo 13 és a Szemet szemért. Ettől kezdve egyre gyakrabban hallhattuk őket együtt, amit az Erőszakos múlt, a Hideg nyomon, A nemzet aranya, az Appaloosa, a Gravitáció, a Pain & Gain, a Snowpiercer, az Éjszakai hajsza, az anyám! és a Westworld sorozat is jeleznek, de kellemes volt a Top Gun 2: Maverickben való felbukkanásuk is. 

Tim Roth

Roth nagyon különleges stílussal és színészi eszköztárral rendelkezik, amit nehéz magyarul átadni, ezzel sokan próbálkoztak azóta, hogy leforgatta az első filmjét. Többek között Stohl András, Czvetkó Sándor, Kaszás Attila, Reviczky Gábor és Csankó Zoltán hangján is hallhattuk őt a '80-as és '90-es években, majd az 1992-es Kutyaszorítóbannal Epres Attila Mr. Narancshoz csapódva megmutatta, hogy mennyire jól kíséri kollégáját. A szinkronrendezők azonban még nem eszméltek rá erre, ezért olyan alkotásoknál, mint a Pongyvaregény (Mácsai Pál), a Négy szoba (Kerekes József) és A majmok bolygója (Rajhona Ádám) nem találták meg, amiképpen a 2000-es években is csak A muskétásban és A cunami utánban kerültek közös nevezőre, még a Hazudj, ha tudsz! széria is Kőszegi Ákossal készült el. Ez a 2010-es évek elején változott meg a Végzetes hazugságokkal, innentől pedig számos közös film (Grace: Monaco csillaga, Klondike, Hardcore Henry, A nevek dala, Tolvajok társasága) készült. A hihetetlen Hulkot ugyan nem együtt jegyzik (ott Forgács Péter kapta Emil Blonsky-t), de az Amazon: Ügyvéd Marvel-sorozatban már Eprest kérték fel, és pazar munkát végzett Emillel. 

Isten éltesse még sokáig Epres Attilát! Nektek mi a kedvencetek tőle?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.