Hirdetés

5+1 film, amit látnod kell Jesse Eisenbergtől

|

Korunk neurotikus ikonja nemrég ünnepelte 40. születésnapját. 

Hirdetés

Jesse Eisenberg azon színészek egyike, akiket rengeteg filmben látunk, ám sokszor mégsem ismerjük fel őket, mert karakterükből adódóan hajlamosak belesimulni az adott projektbe. Ám ha valaki figyelmesen nézi ezeket az alkotásokat, rájöhet, hogy Eisenberg személyében kifejezetten tehetséges színészről van szó. 

Lássuk most az eddigi hat legjobb alakítását!

Hirdetés

A tintahal és a bálna (2005)

A válás sosem egyszerű, pláne a gyerekek szempontjából, akik ilyenkor teljes identitáskrízisen esnek át. Ki vagyok én és hogy viszonyulok a szüleimhez? A legtöbben tudják, hogy nem szabad oldalt választani, sokszor mégis lehetetlen ezt elkerülni. Noah Baumbach (Frances Ha, Házassági történet, Barbie) filmje tökéletesen ábrázolja ennek a helyzetnek a személyiségörlő aspektusait. Ebben pedig nagy szerepe van Jesse Eisenbergnek, aki remekül játszotta a széteső család idősebb fiát. Személyében egy olyan srácot látunk, aki már pontosan tudja, hogy mi történik, épp ezért van sokkal nehezebb helyzetben, mint öccse. 

Adventureland - Kalandpark (2009)

Szinte külön alműfajként kezelendőek a coming-of-age történeteken belül azok a filmek, amelyekben a passzív fiú hős egy vidámparkban vállal munkát (ilyen például a szintén remek Az első igazi nyár). Az új környezet ezekben a történetekben kimozdítja a fiút a komfortzónájából, ebben pedig nagy szerepe lesz a felnőtt mentoroknak és az első szerelemnek. James (Eisenberg) nem tudja elkezdeni az egyetemet, ezért valahogy el kell töltenie a nyarat. Munkát vállal egy kalandparkban és megismerkedik egy titokzatos, sérült lánnyal (Kristen Stewart). Greg Mottola munkája az amerikai indie filmek legszebb hagyományait idéző módon keveri a humoros és drámai pillanatokat, James figuráját pedig mintha konkrétan Eisenbergre írták volna. 

Social Network - A közösségi háló (2010)

Közhely, de a Facebook ma már behálózza a mindennapjainkat. Olyan hivatkozási pont lett, amelyet gyakorlatilag lehetetlen megkerülni. David Fincher nem kisebb fába vágta a fejszéjét a 2000-es évek végén, mint hogy bemutassa a közösségi oldal keletkezésének történetét, de még inkább azt a zsenit, aki a projekt mögött állt. A rendező ráadásul egyáltalán nem egyoldalúan közelített a témához, Mark Zuckerberg árnyoldalai (gondoljunk csak például a zseniális nyitójelenetre) is fontos szerephez jutnak. Fincher az idősíkok keverésével elbizonytalanítja a nézőt, és egy olyan zseni agyába enged bepillantást, akinek a gondolkodása túlzás nélkül mindannyiunk mindennapjait meghatározza. 

Szemfényvesztők (2013)

Nézői és újságírói közhely, hogy ma már Hollywoodban alig készülnek nem franchise-okhoz tartozó, nagyköltségvetésű filmek. A Szemfényvesztők a 2010-es évek elején erre próbált megoldást kínálni. A sztárgárda (Eisenberg mellett Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Mark Ruffalo, Morgan Freeman, Michael Caine) jelenléte mellett a film legnagyobb erénye a folyamatos félrevezetés. Sosem tudhatjuk, hogy épp ki vezet meg kit, ami még akkor is maradandó élményt nyújt, ha a végére kicsit túlbonyolítottnak is tűnik a szerkezet.

Café Society (2016)

A bevezetőben említett tulajdonságok vajon melyik rendező filmjeibe illenek a legjobban? Hát persze, hogy Woody Allen univerzumába. A legendás rendező mindig is ismert volt arról, hogy jó érzékkel választotta ki azokat a fiatalokat, akik kompetensek lehetnek a saját világában. Allen újra összehozta hát az Eisenberg-Stewart párost, előbbi pedig ismét beleszeretett az elérhetetlennek tűnő lányba. A '30-as évek dekadenciája, a szórakoztatóipar kulisszái és persze remek színészi alakítások jellemzik a filmet. 

+1 Fleishman bajban van (2022)

A lista végére egy remek sorozatot hagytunk, ami az Egyesült Államokban a tavalyi év végén, hazánkban pedig idén debütált. A Taffy Brodesser-Akner regénye nyomán készült széria egy válással kezdődik, főhősünk, a Jesse Eisenberg által alakított Toby egyedül marad. Ez egyrészről nehéz, hiszen mégiscsak két gyerekről kell gondoskodnia, másrészről viszont ott vannak számára a randiappok, amelyeken keresztül az alkalmi kalandok eddig ismeretlen világa tárul fel előtte. A Fleishman bajban van bámulatosan keveri a nézőpontokat, hiszen idővel kiderül, hogy Toby sérelmei hogy néztek ki a feleség (Claire Danes) szemszögéből, de a férfi egyetemi barátja, Libby (Lizzy Caplan) is saját nézőpontot kap. Ahhoz pedig, hogy ezek hitelesek legyenek, kellett a három remek színészi alakítás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.