Hirdetés

7 film, amit látnod kell Alicia Vikandertől

|

Ma ünnepli 35. születésnapját a közkedvelt színésznő, aki hamar kivívta a szakma és a nézők elismerését.

Hirdetés

Alicia Vikander olyan régóta dolgozik angol nyelvterületen, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy pályája a film egyik európai őshazájából, Svédországból indult. A színésznő Göteborgban látta meg a napvilágot, édesanyjához is közel állt a színház, így egyáltalán nem meglepő, hogy az Oscar-díjas művész már gyerekként színpadra került. Később tett egy rövid kirándulást a tánc világába, ám az Andra Avenyn című svéd széria sikere végleg a filmezés irányába terelte. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem. 

Lássuk Alicia Vikander legfontosabb és legjobb filmjeit!

Hirdetés

Az ifjúság végrendelete (2014)

A világháborúknak számtalan negatív következménye volt sőt, gyakorlatilag csak az volt. Ám legtöbbször ezeket a tragédiákat a fronton harcoló katonák szemszögéből láttuk. De nem Vera Brittain memoárjában, amely a közhiedelem szerint az első olyan könyv volt, amely a hátországban maradt nők szemszögét is bemutatta. Vera szerelmét és bátyját is elragadták a harcok, ő pedig úgy döntött, nem várja ölbe tett kézzel a visszatérésüket. A könyvből James Kent készített klasszikus, szép kiállítású drámát, amelyben Alicia Vikander a főszerepet játszotta remekül (ez volt az első igazán nagy nemzetközi sikere), de rajta kívül Kit Harington, Taron Egerton, Dominic West, Hayley Atwell és Emily Watson is remekül helytállt a moziban. 

Ex Machina (2014)

A 2010-es évek egyik legsikeresebb kis költségvetésű sci-fije hátborzongató kérdéseket tesz fel: mitől vagyunk mi emberek, és mikor kezdünk el Istent játszani? Mikortól mondhatjuk, hogy egy MI emberi tudattal rendelkezik? Alex Garland végig feszültségben tartja karaktereit és a nézőt is, azt pedig külön nem is érdemes hangsúlyozni, miért aktuális manapság is ez a mozi. Az excentrikus milliárdos, a lelkes tanonc és a mindenki fejét elcsavaró robot hármasa színészi mestervizsga, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson és Alicia Vikander pedig tökéletesen oldja meg a feladatot, és teszi emlékezetessé a kamaradrámát. 

A dán lány (2015)

Tom Hooper rendezése az Oscar-díjat is elhozta az akkor még mindig csak huszonéves színésznőnek. A dán lány egyszerre klasszikus életrajzi dráma és egy minden ízében tabudöntögető alkotás. Főhőse Einar Wegener (a szintén Oscar-díjas Eddie Redmayne), akit felesége (Alicia Vikander) egyszer arra kér, hogy öltözzön női ruhába. Einarra óriási hatással lesz ez az élmény, eldönti, hogy nőként szeretne tovább élni. Felesége támogatja, ám hamarosan szembe kell nézniük a társadalmi elvárásokkal. Alicia Vikander szerepében az volt az igazi kihívás, hogy a passzívnak látszó, gondoskodó nő álarca mögött felfejtse a saját motivációkat, ez pedig maradéktalanul sikerült is neki.

Jason Bourne (2016)

Matt Damon akciófranchise-a méltán tett szert ekkora népszerűségre, hiszen minden epizódjában pont addig csavarta a kémnarratívát, hogy még komolyan lehessen venni. Ráadásul ahogy az ilyen sorozatoknál megszokhattuk, a színészgárdára is nagy szerep hárult, a 2016-os változatban a veterán Damon és Julia Stiles mellett pedig nem vallott szégyent az újonc Vikander sem, aki végig kompetensnek mutatkozott Heather Lee szerepében. Nem véletlen, hogy ezt az epizódot a sorozat legjobbjai között tartják számon. 

Tomb Raider (2018)

A "videojáték-adaptációk és Hollywood" témakör egy olyan szelence, amit a legtöbb filmrajongónál nem érdemes kinyitni, mert végeláthatatlan panaszáradat lesz a vége. Ezen a 2018-as Tomb Raider sem sokat segített. A film létjogosultságát eleve sokan megkérdőjelezték, ám a színészgárda mégiscsak adott okot némi reménykedésre. Végül a többség így is csalódottan állt fel a székből, pedig önmagában Alicia Vikanderrel semmi probléma nem volt. 

I Am Easy to Find (2019)

Mike Mills  - aki többek között a csodálatos Huszadik századi nőket rendezte - a The National zenekar a filmével megegyező című albumára komponált egy alig 30 perces rövidfilmet, ami nemes egyszerűséggel az életről szól; attól a pillanattól fogva, hogy megszületünk, egészen addig, míg már gyerekünk fogja a kezünket a halálos ágyunkon.  A zene és a képek egymásra hatása egészen különleges, szinte testen kívüli élményt nyújt. Alicia Vikander pedig ezúttal tényleg egy teljes életutat végigjátszhat. Külön öröm, hogy az egész film megtekinthető YouTube-on. 

A Zöld Lovag (2021)

Az Arthur-mondakör szintén a gyakran feldolgozott filmes tematikák közé tartozik, ilyenkor pedig mindig az az örök kérdés merül fel, hogy érdemes-e még a témához nyúlni, lehet-e még újat mondani. David Lowery azonban olyan egyedi vízióval állt elő, aminek hatása sokáig a nézővel marad. A Dev Patel által alakított lovag semmilyen szempontból nem felel meg a klasszikus elvárásoknak, ám épp ezért válik nagyon izgalmas karakterré. Alicia Vikandernek ezúttal két szerep is jutott, de az film sokkal inkább egészében nyújt óriási élményt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.