Hirdetés

A 10 leghűsítőbb film a forró kánikulában

|

Hirdetés

Elegetek van a tikkasztó hőségből? Keresnétek a 35-40 fokban valami jó, kikapcsoló filmet délutánra, de csak az Arábiai Lawrence jön veletek szembe, amitől még szomjasabbak és izzadtabbak lesztek? Akkor itt van egy szubjektív válogatás azokból a hideg-filmekből, amik lehűthetik kedélyeiteket. A sorrendet nem kell szigorúan venni, és előfordulhatnak SPOILEREK! 10. Holnapután (2004) Mi mással lehetne kezdeni a sort, mint a hűsítő elemek egész armadáját felvonultató Holnaputánnal. Roland Emmerich ezúttal nem földönkívüli invázióval, hanem természeti katasztrófák segítségével próbálta elpusztítani a világot. A film története két szálon fut: az egyik egy hősies klímakutató (Dennis Quaid) küzdelmét mutatja be, ahogy próbálja meggyőzni a kormányt a klímaváltozás eljöveteléről, majd útnak ered, hogy kiszabadítsa a New Yorkban csapdába esett fiát (Jake Gyllenhaal), aki a másik szál főhőse.  De amíg nem találkoznak, addig külön-külön is szembe kell nézniük a természeti katasztrófák válogatott palettájával: egy sok méteres árhullám, nagy adag eső és fagy, egy még durvább fagy, és az ínyenceknek még tornádók is jutnak. Roland Emmerich nem szűkölködött a trükkökben és az anomáliákban, amit ebben a hőségben meg is köszönünk neki.

Day-After-Tomorrow-The-1920x1080
9. Életben maradtak (1993) A kilencedik helyezett a világ egyik legfagyosabb igaz története. 1972-ben az uruguay-i rögbicsapat gépe lezuhan a hófödte Andokban. De az utasok nagy része életben maradt az erősen instabil és ripityára tört gép belsejében. A kilátástalanságot még tetőzi a felszerelések és az élelem hiánya, mely később kannibalizmusba torkollik. De hőseink nem adják fel a túlélésért vívott küzdelmet és nekierednek gyalog, hogy lejussanak a hegyről. 14 embernek sikerül megmenekülnie, ezek közül az egyik meséli el a film történetét. A 93-as, amerikai feldolgozás korrekt, de nem lehet rá azt mondani, hogy tökéletes. Viszont amire nekünk kell, arra több, mint megfelelő. Annyira vérfagyasztóan hideg és szörnyű történet, hogy mellette még a ventilátorokat is lekapcsoljuk.
still-of-ethan-hawke-in-alive-(1993)-large-picture
8. Jégkorszak (2002) Vidámabb vizekre evezve álljon itt most egy animációs film, ami akkora közönségsiker lett, hogy azóta sem álltak le a folytatásokkal. A jelenleg kidobott 4 rész közül talán az elsőt lehet mondani a leghűsebbnek (és a legjobbnak is). Hőseink ezúttal a mára már zömében kihalt állatfajok egy-egy példánya. Egy mamutból, lajhárból és kardfogú tigrisből álló csapat útnak ered, hogy az általuk talált ember gyereknek megkeressék a még élő hozzátartozóit, miután egy megindító jelenetben láttuk, ahogy annak édesanyja kimenti őt a tigrisek támadásából. Aranyos kis történet, melynek humora remekül kihasználja azt a történeti korszakot, melybe elhelyezték a cselekményt. A szerethető karakterek és a havas tájak abszolút jó kikapcsolódást nyújthatnak az ilyen forró délutánokon. [Én magam a szinkronos verziót ajánlom jobban].
maxresdefault
7. Engedj Be! (Let he right one in, 2008) Nincs is dermesztőbb élmény, mint amikor a hideget a horrorral keresztezzük. A 2008-as svéd vámpírsztoriból később készült egy amerikai remake is ugyanazon magyar címmel (eredetileg Let me in – nek elkeresztelve), mégis úgy éreztem, hogy a svéd táj egy hitelesebb helyszín, ha fagyról van szó. Történetünknek két főhőse van: Az egyik egy furcsa szőke kisfiú, Oskar. Ő az a tipikus szerencsétlen fajta, akit imádnak terrorizálni iskolatársai. A másik egy kislány, aki egy idősebb férfival költözött a szomszédba, és akiről idővel kiderül majd, hogy vámpír. A két fiatal összebarátkozik és egy nagyon szoros szövetség alakul ki közöttük. A történet mélységét igazán az fogja adni, amikor meglátjuk, hogy milyen áldozatokat képesek hozni egymásért, és a folyamat, ahogy szépen lassan megismerjük vámpírleányzónk titkait. Elsősorban drámának mondanám, aztán horrorfilmnek, ezen belül is a kategória (leg)jobbjai közé lehet sorolni. Mindenképpen nézze meg az, aki ebben a melegben elvágyódna egy sötét, hóval borított, borzongató svéd külvárosba.
2602cd
6. Jégvarázs (2013) Varázsolódjunk vissza az animációs filmek világába ezzel a remek Disney produkcióval, mely az utóbbi évek egyik legnagyobb szenzációjává nőtte ki magát, már a kategóriáján belül. A Jégvarázs egy kitalált (ám elég skandinávos) királyságban játszódik, középpontjában pedig a királyi család két leánysarja áll. Egyikőjük egy különleges adottsággal bír, ugyanis fagyasztani tud kezeivel, és ez sok akadályt fog neki okozni a beilleszkedés terén. Ezért egy estély után fogja magát és felmenekül a hegyekbe, ahol kialakítja saját kis jégpalotáját. Húga pedig elhatározza, hogy megkeresi és visszahozza, amihez társaságot is kap egy fiatal férfi, Kristoff, annak szarvasa, és egy életre kelt hóember, Olaf személyében. Izgalmas kalandok, kiváló humor,, jól megírt karakterek és dalok, illetve a testvéri szeretet hangsúlyozása jellemzi a történetet, melyek együttese két Oscar-díjat is ért az Akadémia szerint.  Akik a kánikulától szenvednek, azok értékelni fogják a film még egy attribútumát, a sok-sok jeget is.
frozen-25456-1920x1080
5. Ördögsziget (2010) A lista talán legkevésbé ismert tagja érdemelte ki számomra az 5. helyet. A norvég-svéd koprodukcióban készült dráma a 20. század elején játszódik egy javítóintézetben, Bastoyban, mely egy isten háta mögötti fjordon található. Eme vérfagyasztó pszichológiai történetben elmerülünk a korszak problémás tinédzsereinek lelki világában. Megtapasztalhatjuk, hogy ilyen fagyos, szegényes körülményekben hőseink (kiket kegyetlen módon nem nevükön, hanem rabszámaikon becéznek) hogyan vívják meg egymás közti dominanciaharcait, és később hogyan próbálnak meg egy csapatként működni a nagyobb cél, a hatalmukkal visszaélő őreik elleni fellázadás, majd a szökés érdekében. Az Ördögsziget egy lassabb, csontig hatoló dráma, melyben a fiatal fiúk színészi teljesítménye bármikor összevethető egy profibb színésztársulatéval, mindez Stellan Skarsgard felügyelete alatt, aki az igazgatót játssza. Az egész játékidő alatt jól érezhető az a nehéz norvég tél, amitől nem csak a fiúk, de a mi leheletünk is látszani fog.
flukt-kongen-av-bastoy
4. Fargo (1996) Szintén az a történet, melynek nem csak egy verzióját ismerjük, mégis jobbnak láttam az eredeti, Coen testvérek tollából származó filmet betenni ide. Ha valaki meg akarja ismerni, hogy milyen az, amikor a hideg Minnesota államba behelyeznek egy fekete humorral operáló nyomozós túsztörténetet, az ne is keressen tovább. Főszereplőnk, Jerry Lundegaard (William H. Macy) felbérel két bérgyilkost, hogy rabolják el feleségét és érte az apósától követeljék ki a váltságdíjat. De nem sül el minden terv szerint, mert az egyikük egy rendőrt és két civilt lelő útközben, ami aztán belekever az ügybe egy nyomozónőt (Frances McDormand) is. Az egyik leghíresebb Coen-film, mely tökéletes balanszba helyezi a fekete komédiát a bűnügyi drámával, ahol a komolynak és a komolytalannak vehető jelenetek szinte egymást váltják. A nagy téli kabátok, a vicces sapkák és a hóba gázolások elhozzák a telet a minimum 30 fokos nappaliban ülőknek.
43955_72
3. Sztálingrád (1993) Addig nem tudjuk, hogy mit jelent a hideg tél, amíg fel nem lapozzuk a történelemkönyv azon lapját, ami a sztálingrádi harcokat írja le. A bronzérmes Sztálingrád a mai napig az egyik legjobb német gyártmányú háborús filmek egyikeként van számon tartva, melyet remek színészi játékain kívül a hiteles ábrázolással, és főképp hangulatával érdemelt ki. A film néhány fiatal tiszt szemével láttatja az eseményeket a csata szörnyűségeitől kezdve az éh- és fagyhalál árnyékában tengődő, legyengült német katonákig, akiknek szinte lehetetlen feladat elmenekülni onnan, és így kell megpróbálni túlélniük. A 93-as film nem kendőzte el a háború legszörnyűbb aspektusainak ábrázolását, és annak lelkileg megnyomorító hatásait. Ha ettől még nem is rázna minket ki a hideg kellőképpen, az orosz tél erre még rátesz egy lapáttal.
Stalingrad2
2. A dolog (1982) Az ezüstérmes nem más, mint John Carpenter ’82-es klasszikusa, A dolog, mely nemcsak a horror zsánerét keveri a hideggel, de még megspékeli egy jó nagy adag klausztrofób atmoszférával is. A történet szerint az antarktiszi amerikai bázis befogad egy kutyát, amit norvég kutatók üldöztek. Ám a történet úgy alakul, hogy nem tudtak ezekkel az üldözőkkel kommunikálni hőseink, így megkeresik a szomszéd bázist, hogy elújságolják a történteket, ám az romokban hever. Ezek visszatérvén az amerikai bázisra behurcolnak egy idegen organizmust, amit a kutya is hordoz magában. A kutatók találnak egy idegen űrhajóroncsot, amiből hiányzik a pilóta, és feltehetőleg ez a pilóta öltött kutya alakot, ami szerintük később emberi alakban is megjelenhet és kiirthatja társait. Ebben a paranoiás helyzetben a bázis lakói egymásra fogják fegyvereiket és megkezdődik a küzdelem a lény és saját maguk ellen is. A közönség által nagy becsben tartott sci-fi horrorból 2011-ben készítettek egy remake-et is, ám az nem ért fel a szemtelenül fiatal Kurt Russel nevével fémjelzett 82-es verzióhoz. Aki valami hidegre, és valami fojtogató klausztrofóbiás élményre is vágyik egyszerre, annak A dolog lehet a legjobb választás.
the-thing-ufo
1. A fehér pokol (2012) A fehér pokol azért került az első helyre az én listámon, mert életemben nem fáztam még ennyire film láttán. De nem is csoda. Rendezője, Joe Carnahan a fagyos körülményeket nem csak filmje kellékének szánta, hanem egyenesen a történet magjának. Ez az alkotás az, ami új fénytörésbe helyezi a ’farkasordító hideg’ kifejezésünket. A sztori középpontjában Liam Neeson áll, egy farkasvadász, (mit nekünk karakternév, amikor Liam Neeson megint Liam Neesonként funkcionál), aki egy olajfúró csapattal igyekszik repülőn Alaszkába. De a gépük nem éri el célját, hanem félúton – a világ leghidegebbnek kinéző helyén – lezuhan. A túlélő csapatnak meg kell küzdenie a súlyos mínuszokkal, a táj nem kedvező adottságaival és legfőképp a hatalmas farkasokkal, akik ebédnek nézték ki maguknak a vándorló túlélőinket, akiket persze mindez szépen sorban tizedel. Precíz megvalósításban élvezhetjük az apránként felépített izgalmas jeleneteket. Az élményhez hozzátartozik az a plusz információ is, hogy a forgatás tényleg ilyen farkasordító hidegben történt, állandóan -20-30°C –ot kellett kibírniuk a színészeknek, a stábnak és a kameráknak, ami nem volt egyszerű. Mindezekkel kiérdemelte nálam az abszolút első helyet ezen a listán.
K3F_9441.NEF
Szerintetek melyek azok a leghűsítőbb filmek, amiket érdemes egy ilyen kánikulában elővenni?
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.