Hirdetés

A filmnézés csökkenti a stresszt, segít leküzdeni depressziót

|

A filmezés több, mint üres időtöltés - derült ki a kutatásokból.

Hirdetés

Ha nem érezzük jól magunkat, szomorúak, csalódottak, stresszesek vagyunk, muszáj valami olyasmihez nyúlni, amiről tudjuk, hogy biztosan eltereli a figyelmünket, azaz megnyugtat minket.

Az emberek egy jelentős része bánatában az ételhez fordul, elsősorban a csokoládéhoz, melyről köztudott, hogy serkenti a boldogsághormon termelődését. De bármilyen étel, legyen az sós vagy édes, megnyugvást hozhat a stresszes helyzetekben. Ennek a jelenségnek neve is van, ez bizony az érzelmi, vagy stresszevés.

Hirdetés

A stressz, munkahelyi vagy magánéleti, ha nem szűnik meg, komoly egészségügyi gondokat okozhat. A stressz rövid távon viszont hatásos, sőt hasznos reakció is, ugyanis a szervezet a stresszhormon, azaz kortizol termelésével készíti fel magát a harcra, hogy szembenézzen a veszélyes helyzetekkel. Ez azzal is együtt jár, hogy a szervezetünk átcsoportosítást végez, előtérbe kerülnek az életmentő funkciók (megnövekszik például a vércukorszint, hogy több energiánk legyen), ám az immunrendszer megfelelő működése már háttérbe szorul. Ez pedig problémákhoz vezethet.

Sokaknak ismerős jelenség lehet, hogy egy-egy, hosszabb ideje tartó stresszes időszak után, amikor megnyugodhatnánk, pihenhetnénk, akkor rögtön megbetegszünk. Ez mind az immunrendszer takaréklángon történt működésének eredménye.

Az étel azonban nem mindig és nem is mindenkinek hoz megnyugvást. Sokan éppen kedvenc könyvük olvasásában, vagy sorozatok, filmek újranézésében találják meg a kiutat a mindennapi stressz okozta rossz érzésekből, esetleg valami negatív élményből. Ezek a komfortsorozatok vagy -filmek nemcsak biztonságot nyújtanak, hiszen visszatérhetünk egy jól ismert, szeretett figurákkal teli világba, ahol semmi baj nem érhet minket, hanem tudományosan bizonyított, hogy jó hatással vannak a stresszhormon, azaz a kortizol szintjének csökkentésére.

A filmezés képes csökkenteni a stresszt

A szöuli Sahmyook Egyetem kutatója, JongEun Yim által publikált 2016-os tanulmány hosszan részletezi, hogy milyen pozitív hatása van a nevetésnek, és hogy a nem gyógyszeres kezelések között fontos szerepe van a nevetésterápiának is. A nevetés ugyanis bizonyítottan pozitív hatással van a lelki egészségre és az immunrendszerre is, hatására csökken a vérben a stresszhormon szintje.

Legyen az egy már sokszor látott szitkom epizódja, a kedvenc vígjátékunk, vagy valami újdonság valamelyik streamingszolgáltató kínálatában, a vidám, vicces filmek vagy sorozatok képesek lehetnek mérsékelni a rossz hangulatot, a stresszt, a depressziós tüneteket.

Ám nemcsak a kacagás, hanem a kiadós sírás is képes elűzni a stresszt! 2020-ban kutatók egy csoportja azt vizsgálta, hogy a sírás, és a sírás során tapasztalt fiziológiai változások segítenek-e megküzdeni az érzelmi problémákkal, segítik-e a gyógyulást. Közel 200 női egyetemista hallgató vett részt a kísérletben, mely a témafelvetés kapcsán pozitív eredménnyel zárult.

A film motivál, sőt példát is mutathat

A PsychCentral cikke szerint nemcsak a stresszel szembeni küzdelemben segíthet a filmnézés, hanem egyéb pozitív hatásai is lehetnek. Ilyen például, hogy egy film a történetével, a benne szereplő karakterek életén, cselekedetein keresztül képes lehet motiválni a nézőjét. Biztos többen is éreztük már a késztetést, hogy kipróbáljunk valami új hobbit vagy sportot, csak azért, mert egy számunkra szimpatikus, vonzó figura valamelyik filmben vagy sorozatban éppen azt csinálta.

A filmekben látott példa segíthet is minket a döntésben, hiszen ha olyan élethelyzetet, problémát látunk, ami igaz a mi saját életünkre is, akkor a vásznon látott megoldást akár adaptálhatjuk is. Legyen szó egy rossz munkahelyről történő kilépésről, szakítás utáni randizásról, a kiégés leküzdéséről, esetleg a gyász feldolgozásáról, ezekre mind-mind mutathat valami megoldást a filmvilág.

A filmek ráadásul tudat alatt hatnak is ránk, bizonyos értelemben mintát állítanak elénk. A problémák, konfliktusok kezelésében is útmutatóként szolgálhatnak (természetesen nem az akciófilmek),  akárcsak abban a tekintetben, hogy lássuk, mások hogyan képzelik el, milyen az ideális férj/feleség, a jó munkaerő, a tökéletes diák vagy gyermek, vagy épp ellenkezőleg, milyenek ne legyünk férjként és feleségként, mit kerüljünk a munkahelyen, és mire készüljünk szülőként. 

Könnyű belátni, hogy sok múlik a filmeken, azon hogy milyen üzenetet közvetítenek, és bizony lehetnek ilyen értelemben negatív társadalmi következményei, azonban általánosságban mégis elmondható, hogy a filmezés számtalan pozitív hatással rendelkezik, melyek közül a legfontosabb, hogy segíthet a stresszkezelésben, kikapcsol és pihentet, ilyen tekintetben pedig nem üres időtöltés, hanem hasznos tevékenység is lehet.

Természetesen itt is igaz, hogy illik mértéket tartani, mert ami kicsiben orvosság, nagy mennyiségben méreg is lehet.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.