Hirdetés

A Függetlenség Napja: Feltámadás – ilyen lesz a szinkron

|

Egy húsz éves filmhez folytatást készíteni ugyanazzal a stábbal kihívás a szinkronrendezőnek. De szerencsére nem most.

Hirdetés

1996-ban A Függetlenség Napja még egy teljesen más korszak gyermeke volt, ahogy a magyar szinkron is még javában a csúcsán volt. Azt hinné az ember egy 20 évvel későbbi folytatás kihívások elé állítja a szinkronstábot - amelyek nem állítjuk, hogy nem voltak - de végignézve a megszólaltatókat, szinte olyan érzése támad az embernek, hogy nem két évtized, hanem csak két év telt el a két film szinkronja között.

Hirdetés

Jeff Goldblum (David Levinson) - Szabó Sípos Barnabás: tavaly Szabó Sípos Barnabás hivatalosan is visszatért a szinkronhoz, amit nem is "ünnepelhetett" volna meg jobban, mint George Clooney tolmácsolásával a Holnapoliszban, akit azóta az Áve, Cézár!-ban és most a Pénzes cápában is megszólaltatott. Jeff Goldblum nem volt ennyire szem előtt az elmúlt években, de ha igen, akkor is valahogy hiányérzete támadt az embernek a magyar változat esetében. Most szerencsére ismét Szabó Sípos hangján hallhatjuk a cinikus megjegyzéseit, amiért a színészt akár a Jurassic Parkban, akár eme film első részében megszerethettük.

Bill Pullman (Thomas J. Whitmore) - Rátóti Zoltán: szegény Bill Pullman még annyira sem volt látható az elmúlt években, mint Goldblum. Legutóbb a könnyen felejthető BeSZERvezve című komédiában volt egy aprócska jelenése, de azt nálunk a mozik feliratosan vetítették (skandallum!). Azonban egy ilyen folytatás esetében Pullman sem maradhatott ki a jóból, már csak azért sem, mert nem egy kultikus szöveg hozzá kthető az első részből ("Atomot a bestiáknak!"), plusz hátha egy kicsit majd visszahozza ismét a köztudatba. Szerencsére hosszas egyeztetés után sikerült a szinkronra megnyerni az elsőben őt megszólaltató Rátóti Zoltánt, aki színházi munkái miatt már egy ideje nem vállal egyéb szinkront, tehát már eme kuriózum miatt is esélyt érdemel a magyar változat.

Judd Hirsch  (Julius Levinson) - Székhelyi József: az is mindig külön öröm, ha Székhelyi Józsefet hallja az ember és nem csak Homer Simpsonként. Kellemes hangja éppúgy jól passzol ördögi figurákhoz (Charles Dance - Az utolsó akcióhős, Gabriel Byrne - Ítéletnap), mint melegszívű szülőkhöz. Ráadásul utóbbi esetében rendre ott van Judd Hirsch, akit a Gyilkos számok című sorozaton kívül A függetlenség napjában szólaltatott meg emlékezetesen és reméljük most sem lesz másként.

Brent Spiner (Dr. Brakish Okun) - Tahi Tóth László: az egykori Data parancsnokot a Star Trekben Németh Gábor hangján szólalt meg leginkább, A Függetlenség Napja első részének bolondos tudósaként viszont valósággal felismerhetetlen volt, így nem csoda, hogy Tahi Tóth László bohém lelkületével jól rezonált. Valahogy a csúnyán elhullt karaktert visszahozták az élők sorába, és Tahi Tóthot is mindig öröm hallani, akár Dustin Hoffmant szólaltatja meg, akár nem.

Vivica A. Fox (Jasmine Hiller) - Kocsis Mariann: Will Smith részben az Öngyilkos Osztag, részben a hisztije miatt nem tér vissza (mivel nem sikerült tehetségtelen fiát benyomni a produkcióba), és csúnyán ki is írták a harmadik típusú pofonokat osztogató Hiller századost. Egykori szerelme, Jasmine viszont visszatér, ezúttal is a szebb napokat is látott Vivica A. Fox megformálásában, az első részben őt szinkronizáló Timkó Eszter viszont nem. Ebben éppúgy közreműködhet az is, hogy Timkó manapság már ritkán szinkronizál, mint az, hogy a karakterhez nem passzolna az ő 20 évvel ezelőtti, még most is fiatalos hangja. Sebaj! A fekete nők állandó megszólaltatója, Kocsis Mariann most is biztosan bevethető.

Sela Ward (Lanford elnök) - Radó Denise: Sela Ward nem ismeretlen az Emmerich-művek világában, hiszen a 2004-es Holnaputánban Dennis Quaid volt feleségét és Jake Gyllenhaal anyját alakította. Ott Fehér Anna szólaltatta meg, az új szereplőként debütáló Lanford szerepében viszont az a Radó Denise hallható, aki ritkábban fordul meg a kelleténél a mikrofonok mögött, mint kellene, pedig Demi Moore-t is igen csak jól hozta az egyébként felejthető Charlie Angyalai második részében.

Liam Hemsworth (Jake Morrison) - Fehér Tibor: az ifjabb Hemsworth lép ezúttal Will Smith örökébe, mint vagány pilóta, akit Fehér Tibor már rutinosan szólaltat meg, hiszen Az Éhezők Viadala-franchise-ban is ő szólaltatta meg.

William Fichtner (Adams tábornok) - Laklóth Aladár: William Fichtner az egyik legrutinosabb és leggyakrabban foglalkoztatott karakterszínész a szakmában, de csak nagy ritkán találják meg a kvalitásaihoz méltó szerepek. Ahogy az állandó szinkron párosítások is, de Laklóth Aladárral nem ismeretlenek egymás számára, hiszen A szökésben is az ő orgánumával szokhatta meg a hazai közönség.

Charlotte Gainsbourg (Dr. Catherine Marceaux) - Németh Kriszta: van itt Európából importált, elismert színésznő is, akinek vélhetően nem ez lesz a nagy hollywoodi áttörése. A nimfomániást ezúttal a jobbára a további magyar hangok kategóriába sorolt Németh Kriszta szólaltatja meg, aki idén például Francis McDormandot szinkronizálta pár mondat erejéig az Ave, Cézár!-ban.

Maika Monroe (Patricia Whitmore) - Andruskó Marcella: az (egykori) elnök lányát ezúttal a nagysikerű minimál horror, a Valami követ főszereplője alakítja, akihez - újonc lévén - Andruskó Marcella társult. Deal.

Jesse Usher (Dylan Hiller) - Nagy Dániel Viktor: Hiller százados fiát a szintén újonc Usher alakítja, és hozzá is a még friss Nagy Dániel Viktor rakta be Nikodém Zsigmond szinkronrendező. Meglátjuk, de Aprics László is megmondta, hogy az új generációt is a szakmának ki kell nevelni.

Továbbá:

Rain Lao (Angelababy) - Czető Zsanett

Dikembe Umbutu (DeObia Oparei) - Bognár Tamás

Floyd Rosenberg (Nicolas Wright) - Kovács Lehel

Charlie Miller (Travis Tope) - Márkus Sándor

Csiang parancsnok (Chin Han) - Csankó Zoltán

Travis ügynök (Gbenga Akinnagbe) - Patkós Márton

Dr. Isaacs (John Storey) - Galbenisz Tomasz

Sam (Joey King) - Pekár Adrienn

A gömb hangja (Jenna Purdy) - Erdős Borcsa

Bobby (Garrett Wareing) - Nagy Gereben

Felix (Hays Wellford) - Berecz Uwe

Daisy (McKenna Grace) - Dolmány-Bogdányi Korina

Ritter hadnagy (James A. Woods) - Böröndi Bence

McQuaide százados (Robert Neary) - Jakab Csaba

Armand (Joshua Mikel) - Szatmári Attila

Jaques (Joel Virgel) - Hannus Zoltán

Bordeaux (Arturo del Puerto) - Horváth-Töreki Gergely

David asszisztense (Ryan Cartwright) - Czető Roland

Jeffrey Fineman (Travis Hammer) - Molnár Levente

Kevin (Lance Lim) - Rákosfalvi Kristóf

Henry (Zeb Sanders) - Tóth Márton

Marcus (Donovan Tyee Smith) - Gergely Attila

Francia elnök (Nicholas Ballas) - Péter Richárd

Brit miniszterelnök (Jonathan Richards) - Forgács Gábor

Orosz elnök (Ivan Gvera) - Bartók László

további magyar hangok: Azurák Zsófia, Bartók László, Berecz Uwe, Bordás János, Csépai Eszter, Dobó Enikő, Élő Balázs, Forgács Gábor, Gyarmati Laura, Gyarmati Zsolt, Gyurin Zsolt, Hay Anna, Jakab Márk, Király Adrián, Laurinyecz Réka, Lipcsey Colini Borbála, Martin Adél, Mayer Marcell, Mesterházy Gyula, Mohácsi Nóra, Németh Attila, Rákosfalvi Kristóf, Ruszkai Szonja, Sarádi Zsolt, Sörös Miklós, Szrna Krisztián, Tóth Márton, Törtei Tünde

főcím: Bozai József

magyar szöveg: Tóth Tamás

felvevő hangmérnök: Fék György

rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta

gyártásvezető: Kéner Ágnes

szinkronrendező: Nikodém Zsigmond   

A szinkron a Mafilm Audio Kft. stúdiójában készült.

Forgalmazza az InterCom.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.