Hirdetés

„Szeretem a sorozat cinikus, fanyar humorát” - A holnap legendái szinkronfelvételen jártunk

|

A DC újabb televíziós sorozata, A holnap legendái is látható a VIASAT6 képernyőjén, mi pedig a szinkron munkálataiba néztünk be ismét.

Hirdetés

Az SDI Stúdióba visszatérni már kicsit olyan érzés, mintha haza menne az ember. De ez nem is csoda, hiszen A holnap legendái szinkronját ugyanúgy a legendás Aprics László rendezi (Policza Imre hangmérnökkel, Újréti Zsuzsa gyártásvezetővel, Imri László dramaturggal és Németh Napsugár produkciós vezetővel kiegészítve), aki a VIASAT3-on szintén nagysikerrel futó Flash - A villám és a Supergirl magyar változatáért felel.

Hirdetés

Ez a nosztalgikusan ismerős érzés pedig a szinkron készítését is nagyban átjárja, hiszen maga a sorozat a Zöld Íjász és a Flash népszerű mellékkaraktereit állítja csatasorba, ami a magyar hangokon is visszaköszön.

Ismerős arcok

Persze mivel maga a szinkronszakma is kicsi, ezért előbb-utóbb óhatatlanul is előfordul, hogy valaki hangban visszatérjen, pláne egy ilyen sorozatban, amelynek nem kevés alapja van. A szinkronrendező elmondása szerint is, igyekezett úgy válogatni, hogy ha esetleg már volt valaki a fent emlegetett DC sorozatok valamelyikében, akkor nagyon fontos szempont, hogy az illetőt ne lehessen kötni egyik korábbi hangsúlyos karakterhez se. Így történhetett, hogy míg a Flash - A Villám első évadában az elsősorban Archer magyar hangjaként elhíresült Makranczi Zalán egy arrogáns újságírót szólaltatott meg néhány epizód erejéig, itt egyenesen az időutazó csapatvezért, Rip Huntert tolmácsolja.

"Laci ötlete volt ez is, mint minden. Szerintem azért is, mert nagyon jól tudja, hogy szeretem az ilyen szuperhősös filmeket, sorozatokat. Tulajdonképpen a képregényeket is. Gyerekkoromban megvolt az összes kockás: a Rahan, a Dr. Justice, a Tarao… és emlékszem, hogy az egyfajta reveláció volt, amikor megjelent a Pókember képregény. Aztán nem sokra rá megjelent az első Superman képregény. Természetesen már akkor gyűjtöttem az összeset."

Makranczi szerint kellett neki egy kis idő, amíg egymásra találtak a karakterrel, de ez szerinte manapság már mindennapos.

"Az elején még ezzel is kicsit szenvedtem. Nagyon jó lenne, ha megoldhatnánk, mint régen, hogy beülünk valahova, megnézzük, az elején még beszélgetünk róla. Akkor valószínűleg hamarabb rátaláltam volna erre a hangra. Mostanra viszont már kifejezetten szeretem, ahogy például bizonyos időközönként elkezd visítani és teljesen elmebajos reakciói vannak."

A megszólalók között megtalálható a Ra's al Ghul hangját adó és a szinkronizáláshoz az utóbbi időben visszatérő Szabó Sipos Barnabás is, aki a szuperhős "műfaj" jelenlegi virágzását igen összetetten látja.

"Ez is divat, mint minden irányzat. Az ember életében egy örök kérdés, hogy ezek amolyan jó támogatók, amikor gyengének érezzük magunkat és összecsináljuk magunkat mindentől. A világ pedig sokszor akarja, hogy féljünk. Amikor félünk - ami persze sokszor jogos - ezek a hősök a háttérben állnak és azt mondják, hogy az ember mindenre képes. Pláne, ha az embernek természetfeletti képességei is vannak. Persze, hogy vannak, csak ezek nem természetfelettiek, csupán azt hisszük, hogy azok. Mese, mese. De az alapja az, hogy az embernek kellenek támogatók, ahogy a gyereknek is kell szülő. A másik, hogy a film maga, a sajátos képi világával hova tudott belépni, milyen űrt töltött ki. Mostanra ez már odáig fajult, hogy azt hisszük, hogy nem vagyunk meg e nélkül. Mondom én, aki - sok más kollégámmal együtt - ebből él, és szeretjük is ezeket, mert van is mit szeretni rajtuk, de tudni kell, hogy ez miből fakad. Az ember elvesztette a valódi kapcsolatát önmagával. Mert nem csak természeti világrend van, hanem olyan, amit hívhatunk akár morális világrendnek is, amelyből a mindennapokban mindannyian merítünk. Ebbe pedig nagyon jól bele tudott jönni a filmipar."

A Zöld Íjászban és a Flash-ben is vendégeskedő Ray Palmer figuráját megszólaltató Pál Tamás szerint azért kellett némi idő, hogy ez a műfaj felvirágozhasson.

"Nyilvánvalóan egy bizonyos időnek el kellett telnie, hogy a filmesek felfedezzék maguknak ezeket a füzeteket, másrészt a technikának is ki kellett forrnia magát, hiszen kezdetben nem volt túl sok sikeres produkció."

Makranczi Zalán osztja a kollégái véleményét, de egy igazi geekhez méltóan árnyalja az eddigieket.

"Manapság mindenki arra vár, hogy valaki megmenti őt. Az összes szuperhősös film erről szól. Aztán az egész műfajnak a konfliktusa, hogy miután megmentik őket, az emberek roppant hálátlanok tudnak lenni ezért. A szuperhősök és az összes hozzájuk hasonló entitás a saját tökéletlenségükre világít rá, tehát a szuperhős konfliktusba kerül a világgal és saját magával is, hiába akarja a legjobbat. Ez pedig egy nagyon izgalmas problémakör."

Pál Tamás szerint a humor is sokat segít abban mind neki, mind a közönségnek, hogy a sorozat szerethető legyen.

"Nagyon szeretem a sorozat cinikus, fanyar humorát, amely nem csak az én karakteremet jellemzi, hanem a többiekét is. Ez a folyamatos adok-kapok közöttük rettentő élvezetes."

Rossz fiúk?

A sorozat tovább árnyalja a Flash-ben és a Zöld Íjászban már meglévő karaktereket, de mindemellett újakat is hoz be. Ebből a legjelentősebb a Doctor Who áthallásokat sem mellőző Rip Hunter. A karaktert megszólaltató Makranczi Zalán nem rest odáig menni, hogy némi párhuzamot vonjon az általa is szinkronizált Archer között, persze csak minimálisan.

"A figurám, Rip Hunter olyan szempontból hasonlít Archerre, hogy ő is egy eléggé hektikus srác. Ráadásul, ahogy nézem részről részre a színészt, egyre inkább felfedezem, hogy valószínűleg a Doctor Who-ból dolgozik. Valószínűleg azon is nevelkedett. Sőt! Játszott is benne… Azt figyeltem meg, hogy én kitaláltam valamit, miszerint ez a Rip Hunter milyen. És ez a csávó is kitalált valamit. Helyenként viszont - nem tudom, miért? - ellene megy a dolognak, én pedig megpróbálom nagyon konzekvensen csinálni ezt a kicsit hektikus, "magasról teszek mindenre, de közben mégsem" karaktert, amivel ellentétben ő helyenként sokkalta komorabbra veszi. Olykor szemrebbenés nélkül változtatok rajta, haSZERINTEM ehhez a részhez jobb, ha könnyedebben szólal meg."

Ezt a kijelentését a szinkronokat ellenzők közül talán sokan nehezményeznék, hogy nem ugyanolyan, mint eredetiben, de Makranczi szerint hogy milyen lesz a végleges szinkron lényegesen több tényezőn is múlik:

"De nem lehet ugyanolyan, hiszen két különböző emberről beszélünk. Az U.N.C.L.E. emberénél is rengetegen kérdezték, hogy miért kellett orosz akcentussal csinálni Armie Hammert, mert ez annyira közhelyes. Ha a megrendelő azt mondja, hogy márpedig orosz akcentussal kell csinálni, akkor azzal is csináljuk. Hiába teljesen más az ízlésem, a véleményem, hiába közhelyes, lehet reklamálni Guy Ritchie-nél."

Pál Tamás szerint viszont a minőségi szinkronmunkához nem árt egy fajta tehetség is, de ez olykor még a legnagyobbaknak sem tartozik a kiváltságai közé.

"Valaki azért nem szinkronizál, mert nagyon jó színész, bejön és egyszerűen ez a fajta munka nem fekszik neki. Kell ehhez egyfajta ritmusérzék, valamilyen zenei fül sem árt hozzá."

A színész-énekest egyébként rendre megtalálják a szuperhősös sorozatok, hiszen az "ellenoldalon", a Carter ügynökben is szinkronizált, de a DC világa sem áll tőle távol:

"A Smallville-ben például én voltam a Zöld Íjász, szóval vicces volt, hogy egy róla szóló sorozatban egy másik karaktert szólaltattam meg."

Dominic Purcell honi rajongói viszont újfent örülhetnek, hiszen a színész - ugyan korábban is felbukkant a karaktere a Flash-ben - most ismét László Zsolt hangján szólal meg, aki akkor színházi elfoglaltságai miatt nem tudta elvállalni a munkát.

"A figurám, egyfajta igazi gonosz, valódi őrült, aki ebből kifolyólag elég sokat üvöltözik. Nem egy árnyalt karakter, de ez a világ egyébként is a jó és a rossz harcáról szól - ugyan próbálják árnyalni, amennyire csak lehet - és ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele játszani, élettel megtölteni. Bane például azért is volt nehéz, mert nem elég, hogy nem láttad a száját mozogni, de a mikrofonon volt egy műanyag pohár, plusz az arcomon még egy mikrofon, ezzel érték el azt a doboz hangzást. Dominic Purcellt még szegény Selmeczi Rolandtól örököltem meg A szökésben, és ő szerencsére egyszerűbb, mint Tom Hardy."

Hős korszak

Vadász Beának már 9 éves kora óta a szinkron az élete. Reméli, hogy a nőknek is kiemelt szerep jut, ha már az alapcsapat tagjai között két belevaló csajszi is helyet kapott. 

"Több minden köt minket a magyarhoz. Jelen esetben például az is sokat segít, hogy ugyanazokat a szereplőket ugyanazok szinkronizálják, mint a korábbi sorozatokban. Egyelőre a karakteremről még nem sokat tudok, de izgalmasnak ígérkezik. A Pókemberben Mary Jane-ként inkább voltam a bajba jutott nő, mint hős, de nagyon szívesen megszólaltatnék egy vagány szuperhősnőt is. Szóval, hajrá csajok!"

Nemes Takách Katának viszont sem a karakter, sem pedig a karaktertípus nem ismeretlen, hiszen elmondása szerint is rendre megtalálják az ilyen figurák.

"Általában két karaktertípus szokott megtalálni: a rajzfilmekben a lúzer kiscsaj - mint például Meg a Family Guy-ban - vagy a belevaló, vagány, de mégis esendő hősnő. Ilyen volt Amy a Doctor Who-ban, vagy most itt Sara, akit már a Zöld Íjász óta szinkronizálok. Talán mert valahol mindkettő én vagyok. Sara karaktere eléggé hektikus volt az eddigiekben is. Hol jó volt, hol nem. Hol halott volt, hol feltámadt. Szerencsére mindig van egy kis érzelmi világa, amivel lehet játszani."

Makranczi Zalán - aki a szinkronizálás közben is rendre poénos megjegyzéseket tesz egy-egy karakterre, ezzel is tudtul adva, hogy otthon van a témában - viszont úgy véli, hogy a zsáner hálásabb tud lenni sorozat formájában, mint filmként:

"A moziban sűrítenek, hiszen egy történetet 2-2,5 órában kell elmesélni. A forgatókönyvírók is valószínűleg a hátsójukat verik a földhöz, hogy mozis technikával vetítenek TV sorozatokat. Így sokkal könnyebb kibontani a karakterek motivációit, árnyaltabban lehet megmutatni az esendőségüket."

Hogy mennyire találja meg a közönséget A holnap legendái, azt viszont talán Szabó Sipos Barnabás foglalta össze a legtalálóbban, amikor a szinkron okozta kihívásokról beszélt.

"Mindegyik szerep kihívás és mindegyik másért. Azért is lehet kihívás, hogy kivel dolgozunk. Ki az, aki az üvegen túl azt mondja, hogy "Figyelj! Ez nem jó!". És hiába szólaltattam meg korábban mondjuk George Clooney-t, ha a rendező azt mondja, hogy ő mást akar ebből kihozni. És ez kihívás: megtalálni a közös nevezőt."

A holnap legendái minden szerdán 22.00-kor látható a VIASAT6-on!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.