Hirdetés

Kibeszélő: A kis kedvenceink rejtett élete

|

Bázisugró kutya, ultramaratonista aranyhörcsög, festeni tudó nyúl, focilabdát kergető aranyhalak és autót vezető patkányok.

Hirdetés

A Netflix legújabb ajánlatai között egy különleges csemege bújik meg - állatrajongók számára. A négyrészes doku-sorozat olyan kis/háziállatokat mutat be, amelyek sokszor emberfeletti teljesítményeket és képességeket produkálnak. A Hugh Bonneville narrációjával kísért epizódok azt vizsgálják, hogyan hat az extra törődés az állatok intelligenciájára, miként fejleszthető a velük való kommunikáció és milyen rejtett képességek bukkanhatnak elő a speciális foglalkozások hatására.

Hirdetés

A képsorok megdöbbentőek, hiszen nem mindennapos dolgokat láthatunk, de azért akadnak "mutatványok", amelyek pengeélen táncolnak a szeretet és az etikusság határán, hiszen például az elsőként bemutatott kutya nem mondja el a saját nyelvén, hogy tényleg van kedve ejtőernyővel a mélybe ugrani - ugyanakkor a felvételeken látszik, hogy a gazdájával a magasban lebegő állat békésen és nyugodtan szemléli az alatta elnyúló lenyűgöző tájat és a felhőkbe érő meseszép svájci hegyeket, és akkor "akad csak ki", amikor lent, a sokadik ugrás után leszedik róla a hámot, így tudja, most már mennek haza, az aznapi móka véget ért. Ezt azért láttam szükségesnek leírni, nehogy az első epizód első 10 perce után valaki azt gondolja, az összes állat extrém dolgoknak van kitéve, és ezért feladja a sorozatot.

A további részek ugyanis arról szólnak, mi motiválja a kakadukat arra, hogy metál zenére táncoljanak és miért találnak ki új tánclépéseket és fejmozdulatokat, ha nekik tetsző, ritmusos zenét hallanak. Látva ezeket a felvételeket, az ember nem csodálkozik, hogy ma már léteznek papagáj-tiktokerek, akik milliókat keresnek, és akikkel  a viselkedésük és az intelligenciájuk miatt komoly tudóscsoportok foglalkoznak.

A patkányokról szóló epizód különösen figyelemreméltó, hisz a köztudatban az áll, hogy ezek az állatok fertőzéseket terjesztő, koszos, undorító, csatornákban élő lények. Most azonban a saját szemünkkel láthatjuk, hogy a laboratóriumi körülmények között nevelt példányok képesek a számukra tervezett kis autókat nem csak hajtani, de kormányozni is, ráadásul e tudás megszerzésére mindössze hat hétre van szükségük. A vezetés jutalma: gabonapelyhekből készült csemege, amelyeket a kis sofőrök örömmel majszolnak el.

A halakat sokan buta állatoknak tartják, ám azt hiszem, a csapatjátékosokként összetartó, komoly meccset vívó labdarúgó aranyhalakat látva meg fog változni a véleményük. De láthatunk "szógombokkal" kommunikáló és a kérdésekre tökéletesen válaszoló, vagy épp rohamokat előrejelző (és így életet mentő) kutyákat, és megtudhatjuk, hogy az óriás teknősök miért nem betegednek meg rákban, és hogy lehet az, hogy a világ leggyorsabban futó kutyájának hiányzik a kulcscsontja.

A sorozat tökéletesen alkalmas kisgyermekes családoknak, hétvégi kikapcsolódásra és arra, hogy a kicsik rácsodálkozzanak, mennyire sokszínűek és intelligensek az állatok. Bájos pillanatoknak lehetnek részesei a gyerekek a sok-sok különleges főszereplőt látva. Kosárlabdás nyuszi, a gazdájával túrázó és GPS-nélkül hazataláló cica, a városban sétáló óriás teknős, tévé-néző (és onnan ajtónyitás valamint élelemszerzést tanuló) szakállas agáma, vagy épp raptorokként futó, tereprollerező gazdáikkal az erdőben süvítő kutyák tűnnek fel epizódról-epizódra, akikről egy csomó elképesztő dolog derül ki, mi pedig megértjük, ezek az állatok sokkal többet tudnak, és sokkal többre képesek, mint amit valaha feltételeztünk róluk.

Rövid szakértői magyarázatok kísérik a kis kedvenc "mutatványait", akik elképesztő dolgokat művelnek és arra inspirálják a gazdáikat, hogy még több teret engedjenek nekik, és még többet játszanak, foglalkozzanak velük. A fókusz tehát végig a kis állatokon van, akik hibátlanul teljesítenek. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A négyrészes sorozat minden gyereknek és állatrajongónak tetszeni fog, ezért érdemes időt szánni rá, akár esti kikapcsolódásként, mert nem kell attól tartanunk, hogy unalmas vagy gagyi lesz a rendezés vagy csapnivaló a forgatókönyv. Itt minden - szereplőként feltűnő - kisállat szépséges, okos, intelligens, nagyon cuki és szerethető.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.