Hirdetés

A National Geographic új sorozata egy sötét és veszélyes világot mutat be

|

A bűn kereskedői című sorozatban egy oknyomozó újságíró a csempészhálózatok kulisszái mögé visz el minket. Mariana van Zeller interjúban mesélt a szériáról.

Hirdetés

Február végén rajtolt el a National Geographic vadonatúj dokumentumsorozata, A bűn kereskedői, amelynek keretében a Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró, Mariana van Zeller a világ legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózataiba enged betekintést. A 21. századi modern alvilág és feketekereskedelem mélyére nézve találkozik többek között fegyvercsempészekkel, tigriskereskedőkkel, kerítőkkel, valamint kokain- és fentanilterjesztőkkel is, de a teljes kép érdekében megszólaltat rendőröket, újságírókat és szemtanúkat is a tapasztalataikkal kapcsolatban.

Hirdetés

A nyolcrészes dokumentumfilm-sorozatot egy éven keresztül forgatták négy kontinensen és közel tíz országban, és minden egyes epizód tele van meghökkenő részletekkel, kockázatos pillanatokkal. Ezek során megismerhetjük az illegális tigris- és tigrisszerv-kereskedelmet, végigjárjuk a világ egyik legkalandosabb csempészútvonalát, felkutatjuk a hamis amerikai dollárok eredetét, kiderítjük, hogyan lehet telefonos, lottó- és pénzügyi csalásokkal dollármilliárdokat keresni, valamint arra is fény derül, hogy miért nő drámai mértékben az illegális szteroidok iránti kereslet világszerte. Emellett nyomon követhetjük az amerikai fegyverek útját, megtapasztalhatjuk a lányokat behálózó kaliforniai kerítők módszereit és azt is megtudhatjuk, hogyan rendezte át a feketepiacot a fentanil. 

Ezekről és még számos érdekességről meséltek egy interjú keretében Mariana van Zeller és Miguel Angel Vega újságírók Los Angelesben, amelyet a National Geographicnak köszönhetően most a Puliwoodon olvashattok:

Miguel elmondanád, mi a te feladatod Mexikóban?

Miguel: Mexikóban élek, és az a munkám, hogy leszervezzek az újságíróknak találkozókat az alvilággal. Már ezt csinálom tíz éve. Összekötő vagyok. A szakterületem a drogkereskedelem. A világ minden tájáról keresnek meg riporterek, mert be szeretnének pillantani a bűnözők világába. Nagyon kiterjedt kapcsolatrendszerem van, a bűnözők családját, barátait is ismerem. Ezt csinálom, erről vagyok ismert, ezt mindenki tudja. Ez a munka hihetetlen nagy kockázattal jár, számos alkalommal kerültem már életveszélybe. Nekem más a helyzetem, ugyanis a külföldi újságírók a forgatás után hazamennek, én viszont itt maradok Mexikóban. És ha valamilyen adat, bármilyen személyes jellemző, leírás, stb. kiszivárog a stábból és ezáltal beazonosíthatóvá válik egy bűnöző, az nekem az életembe kerül. Állandó veszélyben vagyok, de ezt vállaltam, ez a foglalkozásom.

Miért lettél oknyomozó újságíró?

Mariana: A szeptember 11-ei terrortámadások után éreztem azt, hogy szeretném részletesebben és összetettebben bemutatni, mi zajlik a világban, mi történik körülöttünk. Húsz éves koromban határoztam el, hogy újságíró szeretnék lenni. De először és másodjára sem vettek fel az egyetemre Portugáliában. Szóval már a kezdetekkor kaptam egy leckét arról, hogy állhatatosnak kell lenni és soha nem szabad feladni.

Mit szeretsz leginkább a munkádban?

Mariana: Talán azt, hogy sokféle dolgot látok, sokféle emberrel ismerkedek meg. Szeretek utazni, világot látni is. Persze az utazásnak nem mindig örülök, ugyanis van családom. Nem könnyű, amikor távol vagyok tőlük.

Mit üzennél a fiatal újságíróknak?

Mariana: Legyenek határozottak, kitartóak és soha ne adják fel. Meg kell tanulni küzdeni az álmainkért, és nem szabad lemondani róla az esetleg kezdeti kudarcok miatt.

Mennyi helyen forgattatok?

Mariana: A dokumentumfilmet egy éven keresztül forgattuk, aztán még két évbe került, míg az utómunkálatok elkészültek. Négy különböző kontinensen és közel tíz országban jártunk.

Miért bíznak meg bennetek a bűnözők?

Mariana: Ez az előkészületek legfontosabb fázisa, hogy kiépítsük a bizalmat. Nekik tudniuk kell, hogy valóban újságírók vagyunk, nem beépített ügynökök. Természetesen, leinformálnak minket. Továbbá meg kell győznünk őket arról, hogy újságíróként bennünket a történetük érdekel, és nem azért vagyunk ott, hogy ítélkezzünk felettük. Illetve az is fontos, hogy milyen az újságíró személyisége. Én egy nyitott, optimista ember vagyok, aki mindenkit egyenrangúan kezel és bizalommal fordulok mások iránt. Valamint a legrázósabb helyzetekben is képes vagyok megőrizni a nyugalmam.

Mi az, amit a sorozattal mindenképp meg szeretnél mutatni?

Mariana: Egyrészről azt, hogy feketepiac milyen szerepet játszik a globális gazdaság alakulásában. Másrészről azt, hogy a világ nem fekete-fehér. A bűnözők sokban hasonlítanak ránk, vannak családjaik, álmaik, céljaik. Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy mi vagyunk a jó emberek, ők pedig a rosszak. Sok esetben, nekik nem volt választásuk. Az ahová születtek, ahogy felnőttek, egyenesen út volt ahhoz, hogy bűnözővé váljanak.

Leginkább férfiak szerepelnek a dokumentumfilm sorozatban, miért? 

Mariana: Egyszerűen azért, mert a feketepiac és az alvilág is férfiak által dominált világ. Viszont, Mexikó és az USA között a drogokat, fegyvereket sok esetben nők csempészik át. Állítólag azért, mert a hatóságok a nőkre kevésbé gyanakodnak. Találkoztam és készítettem is interjút egy női csempésszel.

A szteroidok használatáról is forgattál, mi volt a legmeglepőbb? 

Mariana: Talán az, hogy mennyien használják Amerikában. Azt tudjuk, hogy az edzőtermekben gyakran. Viszont azon nagyon meglepődtem, hogy tinédzserek, anyukák, rendőrök, katonák, és átlagos külvárosiak is rendszeresen élnek vele. Sokkal többféle ember, mintsem gondolnák.

Melyik a legveszélyesebb város, ahol eddig jártál?  

Mariana: Talán Culiacán, Mexikóban. Ott történt, hogy egy rázós nap után visszamentünk a hotelbe, pár óra se telt el. Az egyik kollegám szól, hogy lövöldözés támadt a hotel előtt, a nyílt színen, ott, ahol mi is mindennap jövünk-megyünk, pakoljuk a felszerelésünket. Kiderült, hogy valakit meglőttek, majd kórházba szállították. Az illető túlélte. Másnap, viszont a kartell a kórházban közelről lelőtte. 

A nyolc fejezet (Tigriskerekedők, Kokain, Pénzhamisítók, Csalók és szélhámosok, Szteroidok, Fentanil, Kerítők, Fegyverek) február végén, márciusban és áprilisban, péntek esténként 21:00 órakor kerülnek a National Geographic műsorára, de az se essen kétségbe, aki lemarad egy-kettőről, az ismétléseknek köszönhetően bármikor bepótolhatja Mariana életveszélyes kalauzolását. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.