Hirdetés

A nem is annyira igaz történetet feldolgozó Oscar filmek

|

Hirdetés

Az Oscarra pályázó filmek egyik állandó ásza, ha valós eseményeket visznek vászonra. Csak sokszor a legtöbb ilyen történetben rengeteg olyan tényező akad, ami nem igazán passzol egy jó film drámai felépítéséhez. A filmkészítők mindig gyakran szeretnek élni az alkotói szabadságukkal, még akkor is, ha ezzel lényeges információkat hagynak ki, mert az ő elképzelésükhöz éppen nem passzol valami, vagy csak szimplán az érem egyik oldalát mutatják be, teljesen figyelmen kívül hagyva a másik nézőpontot. Például A nagy dobásban megvan az a pillanat, amikor Ryan Gosling kikacsint és elmondja, hogy igazából nem is így történt? A valóság unalmas és kiszámítható volt, az ő megoldásuk egyszerűbb, és igazából ha belegondolunk idejük sem lett volna felvázolni az eredeti történéseket. Lássunk még néhány valós események ihlette filmet, amik kicsit csúsztattak a sztori bemutatásában: A visszatérő (The Revenant) - 12 Oscar jelölés Kezdjük azzal, hogy Hugh Glass tényleg a lehetetlent vitte véghez, igazi keménycsávó volt a maga idejében, akire amúgy még csak nem is hasonlít Leonardo DiCaprio, de ezt most enegedjük el neki. A leírások alapján azonban az égvilágon semmi nem utal arra, hogy Glassnak lett volna egy fia. Nem a bosszú vezérelte, csak vissza akarta szerezni a dolgait. A film eleje stimmel, hisz valóban ketten maradnak vele miután megsérül, azt viszont senki nem tudja hogyan került olyan rossz állapotba. A két férfi, aki vele maradt, rettegett, hogy az őslakosok végül utolérik őket, ezért nem akarták kivárni, hogy Glass feldobja a pacskert és inkább élve eltemették, és elvitték a cuccait, köztük egy nagyon értékes vadászpuskát is. Amikor Glass gyakorlatilag feltámadt halottaiból és megtalálta a két férfit, visszavette a puskát, a fiatalabbiknak megbocsátot és életben is hagyta, de lássuk be, ez aligha lett volna elég Leo első Oscarjához.

The-Revenant-Hugh-Glass
Kémek hídja (Bridge of Spies) - 6 Oscar jelölés Sokan támadták már ezt a filmet, hisz kicsit egyoldalúan mutatja be az amerikai, illetve az orosz börtönöket. Míg az orosz kém egy cuki kis fehér cellában lakott és kedvesen felébresztik, hogy az itt az ideje távozni, addig az oroszoknál az elfogott pilótát, Garry Powerst, állandóan kínozzák titkos információkért és átmeneti lakhelye sem mondható éppen kellemesnek. A valóságban azonban szó sem volt kínzásról, Powers legnagyobb problémája a fogvatartása alatt annyi volt, hogy aggódott a házassága miatt, mert attól félt a felesége megcsalja a távollétében. Ja, és egy egész szőnyeget kötött, ami a mai napig kiállítási darab egy amerikai múzeumban.
screen_shot_2015-10-12_at_10.38.22_pm
A dán lány (The Danish Girl) - 4 Oscar jelölés Einar Wegener (később Lili Elbe) volt az első férfi, akin nemátalakító műtét végeztek el, és a mai napig mélyen tisztelt alakja a transznemű közösségnek. A filmben a felismerés tönkreteszi a házasságát Gerdával és a nő ezért egy régi jóbarát, Hans karjaiban találja meg végül a boldogságot. A történethez az azonos címen futó könyvet vették alapul, amiben a nőt valamiért Gretának hívják és innen vetták át Hans karakterét is, akinek a létezésére nincsen bizonyíték. Sőt. A házasságuk igazából soha nem ért véget, mert Gerda bevallottan biszexuális volt, aki nyíltan élvezte a nők társaságát is, és mindvégig szerette Einart/Lilit. A készítők azonban úgy gondolták, hogy a nézők még nincsenek felkészülve egy olyan történetre, amiben nem csak transzneműség, de a biszexualitás is téma.
eddie-redmayne-the-danish-girl
Egyenesen Comptonból (Straight Outta Compton) - 1 Oscar jelölés (Legjobb eredeti forgatókönyv) Ebben az esetben a készítők, nem ferdítettek, hisz maga Ice Cube és Dr. Dre felügyelte a munkálatokat, de azért pár kellemetlen részletet "kifelejtettek". Dr. Dre ugyanis többször erőszakot alkalmazott nőkkel szemben, pontosabban néha majdnem halálra verték őket. Az eredeti forgatókönyvben még benne volt ez az aprócska karakterhiba, később inkább kihagyták, hisz ezzel az egyik főszereplő túl rossz színben tűnt volna fel. A másik nagy hiányzó az N.W.A. egyik alapítótagja, Arabian Prince. Valóban még a lemez kiadása előtt távozott a csapattól, viszont dolgozott az albumon, sőt, még az eredeti borítón is szerepel.
o-STRAIGHT-OUTTA-COMPTON-facebook
Steve Jobs - 2 Oscar jelölés Itt is próbáljunk meg azon túllépni, hogy Michael Fassbender még jobb napjain se tud túl sok közös vonást felmutatni Jobsszal. Semmiképp sem szeretnénk letagadni Jobs érdemeit, de a film kicsit túl meseszerűvé varázsolta a helyzetet. Például a NeXT alapítása nem egy "nagy terv" része volt, ami garantálta volna, hogy visszakerüljön az Apple élére. Peren kívül megegyeztek és 1,5 milliós részesedést is kapott a cégben, amit mérgében olyan gyorsan adott el (egy kivételével, ami biztosította, hogy továbbra is ott lehessen a gyűléseken), ahogy azt a szabályok lehetővé tették. Arról nem is beszélve, hogy ez az egész herce-hurca majdnem csődbe vitte az Apple-t. Amikor végül mégis felajánlották neki a vezérigazgatói széket, visszautasította és egy, akkor még kis cég, a Pixar élére lépett.
jobsfassbender
Fekete mise (Black Mass) Johnny Depp imádja az olyan szerepeket, amik miatt fura sminket és egy még borzasztóbb akcentust kellett felvennie, de a szakma imádta, a nézők is, többnyire, bár lehet csak szimplán annak örültek, hogy egy normális(abb) karaktert játszott el, amíg nincs Karib-tenger kalózai. A filmben félvállról megemlítik, hogy Whitey Bulger LSD-t kapott a börtönben. Alapvetően nem csak egyszerűen börtönben csücsült, hanem a CIA szupertitkos agykontroll programjában is részt vett - önként jelentkezett - cserébe a csökkentett büntetésért. A résztvevőknek azt mondták, hogy a skizofrénia ellenszerét keresik. A mai napig titkosított program keretében azonban rengeteg csúnya dolgot csinált a CIA, péládul LSD-vel tömte az önkénteseket, ami miatt Bulger öngyilkos akart lenni, és később kicsit megkattant.
1280x720-cyE
Kötéltánc (The Walk) Philippe Petit életét már feldolgozták egy Oscar díjas dokumentumfilmben, ami érthetően sokkal élethűbben ábrázolta a két World Trade Center közötti sétálgatást. Petit azzal, hogy elérte élete célját egyben hazavágta az összes emberi kapcsolatát. Kezdjük talán azzal, hogy megint nagyon varázslatossá tették a történéseket. A filmben, miután sikerült a terve, azonnal letartóztatták és amikor kijött a börtönből, elment vacsorázni a barátaival, akik mind segítetteknek neki és törvényt is szegtek érte, illetve még meg kell találnia a barátnőjét. Na, ez az, ami soha nem történt meg. A börtön után egy teljesen random lány elkapta a tömegben és kijelentette, hogy vele kell először ünnepelnie, a követekező pillanatban már egy New yorki lakás vízágyában feküdt és engedett a legalapvetőbb vágyainak. A segítőkész barátait pedig lerázta azzal, hogy túl elfoglalt a sok interjú miatt, ezért nem tud ünnepelni. Később a többiek nem önszántukból tértek vissza Franciaországba, hanem deportálták őket Amerikából, miközben Petitnek csak rácsaptak a kezére és a mai napig New Yorkban él.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.