Hirdetés

A visszatérők - így kezdett a 6. évad

|

Új világ, új konfliktusok, régi sérelmek. Visszatért a The 100, azaz magyarul A visszatérők a 6. évaddal, spoilerekkel mesélünk a szezonnyitó epizódról.

Hirdetés

FIGYELEM! Csak akkor olvass tovább, ha már láttad A visszatérők (The 100) ötödik évadát!

Bizony, már 5 teljes év eltelt azóta, hogy a CW útnak indította azt a szériáját, melynek alapját a csatorna arculatához tökéletesen passzoló - egy hardcore romantikus szálra építő, posztapokaliptikus környezetbe helyezett - YA-könyv adta. Az első pár rész pedig igyekezett ragaszkodni az alapmű problémaköréhez és a Földre érkező tinik civakodós szerelmi sokszögeire koncentrálni, azonban a témában rejlő potenciált látva az írók - a könyveket kukázva - szabadjára engedték a fantáziájukat és ennek köszönhetően az elmúlt évek egyik legtökösebb sci-fi-szériáját készítették el.

Hirdetés

A The 100 világában ugyanis a plot armor vészesen kevés szereplőt véd (sajnos ők azonban a biztos halálból is könnyedén visszajönnek), ám ez mindenképp bocsánatos bűn, mert a széria készítői néha azért egy-egy központi karaktert is képesek feláldozni a dramaturgiai oltáron, ha azt a történet úgy kívánja (vagy ha az adott színész inkább az élőhalottak, vagy az istenek közé vágyna).

Az eltelt 5 év alatt pedig sikeresen eljutottunk arra a pontra, hogy több atomkatasztrófa, számtalan kiirtott szereplő, egy világpusztító tervekkel rendelkező AI, illetve jónéhány értelmetlen csata teljes mértékben elpusztította a bolygónkat, így megmaradt hőseink ismételten az űrbe kényszerültek. A túlélők pedig Monty és Harper önfeláldozásának (és egy évtizedekkel korábban végrehajtott, titkos kolonizációs küldetésnek) köszönhetően esélyt kaptak az újrakezdésre, igaz ehhez az 5. évad zárásában egy laza 125 éves, hibernált állapotban töltött utazásra volt szükség, melynek végén Clarke és a többiek megpillanthattak egy elpusztult bolygónk fénykorát idéző égitestet.

Itt veszi fel a vonalat a 6. évad, ahol egy gyors seregszemlét követően a néhány felébresztett főbb karakterből egy rögtönzött csapat már útnak is indul, hogy felfedezze a 200 évvel előttük érkezett Eligius III űrhajó által lakhatóként megjelölt égitest felszínét, míg a többiek a békésen szunyókálókkal az űrhajón maradnak. Erősen hasonlít ez az egész felállás a pilot epizódhoz, igaz az akkori 100-ból ebben a felfedezőbrigádban már csak Bellamy, Clarke és Murphy szerepel. Az új világ pedig rengeteg lehetőséget rejt magában, ebből azonban félelmetesen keveset mutatnak az évadnyitó epizódban, a földönkívüli létformákat is csupán a növény és a rovarvilág szintjén láthatjuk. Ez alapján pedig csak reménykedni tudunk, hogy ténylegesen kapunk majd egy jelentősebb ízelítőt az Alpha élővilágából és nem lesz az egész környezet túlságosan Föld-szerű.

Az epizód gyenge pontját egyértelműen az űrben játszódó jelenetek adták, Raven felesleges hisztijei eléggé karakteridegenek voltak. Egyedül Octavia felébresztése és belépője volt az, ami igazán emlékezetes marad, bár az egész fokozható lett volna azzal, ha az írók a jelenetében nem az egyszerűbb megoldást választják. Szintén kellemetlen volt nézni Clarke folyamatos zaklatását az előző szezonban történt események miatt, főként azért, mert a beszólogatók közül több karakter is elég csúnyán bemocskolta már a kezét a korábbi évadokban. Kis ízelítőt abból is kapunk, hogy a történetért felelősök vérszomja továbbra sem csillapodott, hisz a "második könyv" nyitórészében egy szépen felépített karakter halálával növelik a sorozat egyébként elég jelentős body count-ját és az előző szezon egyik kulcsfigurájától kell búcsút vennünk viszonylag hamar.

Ugyan a sorozat az új felállásnak köszönhetően soft rebootot kapott, ennek ellenére az írók mégsem könnyítik meg az új nézők becsatlakozását, vagyis a széria továbbra is csak azok számára lesz tökéletesen fogyasztható, akik a korábbi 5 évad során is nyomon követték a történéseket. Ők viszont garantáltan fülig érő vigyorral fognak a képernyőre tapadni, hisz az epizód folyamán több jelenet is visszautal a korábbi részekre, sőt egyes képsorok láttán erős déjá vu is elfoghat minket (leérkezés a bolygóra, csobbanás az új környezetben), szóval egy igen komoly nosztalgiajáratot kapnak a rajongók. Az epizód zárása tökéletesen megágyaz a folytatásnak és egyben előrevetít több konfliktust is, hisz a bolygón rekedt hőseinknek a - plakátokon is hirdetett - démonjaikkal kell majd szembenézniük, miközben aggódhatnak az űrhajón rekedt társaikért is.

Szerencsére már az évad startja előtt zöld utat kapott a 7. szezon, így a sorozat jövőjét az első két, az internetre bőven a premier előtt felkerült epizód esetlegesen gyengébben teljesítő nézettségi mutatói nem befolyásolják majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.