Hirdetés

Ajánló - Bognár Péter: Bulvár

|

Bognár Péter Petri-díjas költő Bulvár című kötetével győzi meg a magyar olvasókat arról, hogy igazi tehetséget végül mindig felfedezik...

Hirdetés

 

A Bulvár Bognár Péter második első verseskötete. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy költőnek 2005-ben már megjelent egy kötete, Sajna-sebaj címmel, de ez a mű még nem kapott nagyobb kritikai visszhangot - mondhatjuk, hogy nem sokan tudtak róla.

Aztán egyszer csak, ahogy az lenni szokott, az ő tehetségét is felfedezték, és megkapta Petri-díjat, melyet olyan fiatal szerzőknek ítélnek oda 2010 óta, akiknek még nem jelent meg önálló kötete. Többen szóvá is tették, hogy mégis hogyan kaphatta meg így Bognár Péter ezt az elismerést - hát úgy, hogy egyrészt az első (vagy nevezzük akkor inkább nulladik) kötetét alig ismerték, másrészt úgy, hogy a költő tehetségével és szemtelen, egyedi stílusával méltán érdemelte ki ezt a díjat.

 A Bulvár című kötet sokszínű és modern, egyaránt tartalmaz tragikomikus és megrázó elemeket is. Görbe tükör elé állítja és szinte "kifacsarja" a politikát, az egyházat és a médiát. Karaktereit úgy vonultatja fel a kötet elején, mint egy dráma szereplőit - róluk, rajtuk keresztül ír.

 A versek nem könnyen emészthető olvasmányok: Bognár Péter a vallási klisék és a politikai események pimasz kifigurázása mellett gyilkosságról és nemi erőszakról is ír. Nem könnyű belelátni a költő fejébe, és ami elsőre botrányra éhes verssoroknak tűnhet csupán, később értelmet nyer.

 

Elsősorban széles látókörű, a kortárs szépirodalmat kedvelő olvasóknak ajánlom ezt a könyvet - és kíváncsian várom Bognár Péter munkásságának folytatását.

 

A könyvért köszönet a Magvető Kiadónak!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.