Hirdetés

Az ácsmesterből lett világsztár: 80 éves Harrison Ford

|

Harrison Ford ma, július 13-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját, mi pedig a jeles nap és kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet a színészről.

Hirdetés

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné korunk egyik legjelentősebb színészét, a megannyi ikonikus figurát megformáló Harrison Fordot. Talán csak az újszülöttek nem látták még őt, de hamarosan eljön az idő, amikor a szülők, akik Fordon nőttek fel, sorban megmutatják majd csöppségeiknek azokat a klasszikus alkotásokat, amiket a ma 80 éves színész követett el. Aki pedig jobban el szeretne merülni Ford életében, azok számára összegyűjtöttünk néhány érdekességet. 

Hirdetés

Kezdetben Harrison J. Ford volt

Iskolai tanulmányai során még rádióbemondónak készült, de amikor terve meghiúsult, jelentkezett a Columbia Pictures tehetséggondozó programjába. Ez nemcsak fix bevételt, hanem statisztaszerepeket is jelentett, ám ekkor még annyira a pályája elején járt, hogy nem tudta magára irányítani a neves alkotók figyelmét. Egy évvel később és számtalan kisebb szereppel a háta mögött végre felkerült Harrison J. Ford neve egy film stáblistájára.

De ki az a J. Ford? - kérdezhetnénk, hiszen Harrisonnak nincs középső neve. Valóban nincs második keresztneve, ellenben volt egy névrokona. A némafilm-színész Harrison Ford a XX. század első évtizedeiben dolgozott és munkásságával kiérdemelt egy csillagot a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Ezt vette észre a fiatal Harrison is, aki jócskán meglepődött, amikor saját nevét látta kiírva az ikonikus járdán. A középső betűt végül nem sokáig viselte.

Könyvből tanulta ki az ácsmesterséget

Harrison úgy tartja magáról, hogy későn érő típus, és ez megmagyarázza, miért indult nehezen a színészi pályája. Annak ellenére, hogy már a hatvanas évektől kezdve statisztált és vállalt egyre több szerepet filmekben és tévésorozatokban, ő maga sosem volt elégedett. Türelmetlen volt, és mikor évek múltával sem jött a nagy áttörés, elhagyta az igazán el sem kezdett színészi pályát és kitanulta az ácsmesterséget.

A szakma fortélyait nem egy mestertől leste el, de még csak nem is az iskolapadban szívta magába a tudást. Könyvek segítségével képezte ki magát hivatásos áccsá, ugyanis szüksége volt egy olyan munkára, amelyben el tudja tartani feleségét és két kisfiát. Filmes előéletének és újonnan szerzett szakmájának köszönhetően háttérmunkásként kezdett dolgozni, többek között a The Doors együttesnél. Épített napozóágyat, szekrényeket és hangstúdiót is. Végül ez a kitérő hozta meg számára az első nagy filmes munkát.

A Star Wars-filmek atyja, George Lucas felkérte Fordot, hogy készítsen számára pár szekrényt, és a munka során a neves filmes alkotó felajánlott Harrisonnak egy mellékszerepet éppen készülő új mozijában, az American Graffitiben. Az ácsmesterségnek köszönheti a Magánbeszélgetések és az Apokalipszis most című filmekben játszott szerepeit is, ugyanis ezeket azután kapta, hogy kibővítette a rendező, Francis Ford Coppola irodáját.

Szövegolvasónak hívták, egy szereppel távozott

George Lucas javában dolgozott az első Star Wars-filmen és épp a szereplőválogatás zajlott, amikor eszébe jutott az ácsmester fiú. Lucas azonban nem egy szereppel kínálta meg Fordot, hanem felkérte, hogy legyen a castingra érkező színészek partnere a szövegfelolvasásban. Harrison elvállalta a melót és így figyelt fel rá Steven Spielberg, aki meggyőzte George Lucast, hogy adja a remek orgánumú színésznek Han Solo szerepét.

Visszautasított szerepek

Harrison Ford számtalan szerepet eljátszhatott pályája során. Szerepelt kalandfilmben, sci-fiben, vígjátékban és drámában is, és bár nem szűkölködik a sikeres filmekben, még több elismerése lehetne, ha nem mondd vissza annyi felkérést. Ford ugyanis nemet mondott a Sziriana egyik szerepére, amelyet később maga is megbánt, hiszen George Clooney számára Oscart ért az alakítás. Visszautasította a Traffic és az Erőszakos múlt főszerepeit, Mel Gibson pedig utána kapta meg A hazafit. Azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy eredetileg Ford is játszott volna a Jurassic Parkban, ugyanis Spielberg neki ajánlotta fel Dr. Grant szerepét. Harrison nem vállalta, és így került a karakter Sam Neillhez.

Egy pók viseli a nevét

Nemcsak sikerfilmek és jó néhány ácsmunka, hanem egy ritka rovarfaj is viseli Harrison Ford nevét. Norman I. Platnick fedezte fel és jegyezte le először a Caponiidae családba tartozó Calponia pókfajt, melyet az amerikai színész tiszteletére Calponia harrisonfordinak nevezett el. Mindezt azért, mert Ford volt a narrátora a londoni Természettudományi Múzeum egyik dokumentumfilmjének. A Calponia harrisonfordi Kaliforniában őshonos pók.

Sosem nyert Oscar-díjat

Egészen hihetetlen, hogy Harrison Ford megannyi kasszasiker és kritikailag is elismert alkotással a háta mögött egyszer sem nyert még Oscar-díjat. Fordot más szakmai szervezetek sem halmozták el elismerésekkel, de nem ő az egyetlen művész, aki a legnagyobb díjak nélkül lesz kénytelen nyugdíjba menni. 

Hős a való életben is

Köztudott, hogy nemcsak pilótaengedéllyel, hanem számos kisgéppel is rendelkezik. Harrison Ford pedig imád repülni és ezt a tudását jó céloknak rendeli alá. A veterán színész ugyanis szinte azonnal gépbe pattan, ha meghallja, hogy valaki eltűnt a közelében. Nem egyszer indult már eltévedt túrázók nyomába és az általa vezetett és szervezett mentőakcióknak köszönhetően megmentettek több kirándulót, többek között egy 13 éves cserkészt is, aki elhagyta csoportját a Yellowstone Nemzeti Parkban.

55 évese lyukaszttatta ki a fülét

Harrison a barátaival ebédelt még 1997-ben, amikor észrevette, hogy az asztaltársaságban egyedül neki nincs ékszer a fülében. A színész szerint ezen muszáj volt változtatni, ezért akkor feleségével, a forgatókönyvíró Melissa Mathisonnal együtt átment az egyik ékszerboltba, hogy Ford is megkaphassa a vágyott kiegészítőt.

Egy autóbaleset nyomát viseli az arcán

Nemcsak fülbevalója, hanem az állán lévő heg is hozzátartozik Harrison Ford imidzséhez. A sebet a fülbevalóval ellentétben nem szándékosan okozta, éppen ellenkezőleg, hatalmas szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta az ütközést. Ford a biztonsági övét szerette volna becsatolni, amikor elveszítette uralmát a jármű felett és egy fának rohant Laguna Beach közelében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.