Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes Az útvesztő: Halálkúráról

|

"Dolgozz keményen a karakterek megalkotásán, akik legyenek ellenállhatatlanok és felejthetetlenek. De a legvégén mindig a történet az, ami számít." - James Dashner.

Hirdetés

Az Útvesztő filmek fundamentumát az amerikai író, az elsősorban gyermekeket és fiatal felnőtteket megszólító James Dashner Útvesztő trilógiája szolgáltatta. A disztópikus sci-fi története szerint a Földet a Nap már teljesen felperzselte. A kietlen, üres és roskadozó szellemvárosok, valamint a napszítta, végeláthatatlan aranyhomokkal tarkított homokdűnék között túlélők változó létszámú csoportjai verbuválódtak közösségekbe, hogy túléljék a természet vad és zabolázatlan erőit, a fertőző kórt, és legfőképpen egymást, hiszen az ember önző volta lévén mindig is vágyott az uralkodásra, a kizsákmányolásra.

Hirdetés

A világot egyetlen totális organikus és militáns szervezet, a VESZETT (Világvége-Einsten SZEkció-Tiltott Terület) tartja kézben és ellenőrzése alatt, aki túlélte az apokalipszist. A kataklizma előtt ez a főleg orvosokból álló elit egység az úgynevezett Flare kór megfékezésére és az emberek gyógyítására verbuválódott. A vírust azonban egy népességszabályozás gyanánt útjára bocsájtották, de megfékezni már nem tudták, így a világméretűvé duzzadt, a maroknyi túlélőre potenciális veszélyforrást jelentő kór burjánzása és fenyegetettsége okán különböző útvesztőket alkottak meg világszerte, amelyben az odaküldött fiatalok agyi tevékenységét vizsgálták, majd ebből próbálták meg kinyerni az ellenszert, de kijutni a halálos megpróbáltatásból csak kevesen tudtak. Ám azt nem sejtették, hogy a számos fiatal között lesz a későbbi felkelés emblematikus vezetője, Thomas, aki irányt mutat és célt ad fiatal társainak a küzdéshez és a válaszok kereséséhez. Így igaz barátságok kötettek az élet-halál hajsza közepette, és megtanultak harcolni a céljaik, az igazság, a VESZETT zsarnoksága ellen ebben a rendkívül kimunkált, izgalmakkal, ármánnyal, gicsesség és sablonosság nélküli, precíz karakter árnyalásokkal és feszült tempójú akcióval megtámogatott világban, amely egyetemesen állít kíméletlen görbe tükröt társadalmunk elé, miközben fennkölten énekli meg a barátság, a hovatartozás, az igazság keresése fontosságának szent himnuszát.

A 2009. október 9-én publikált mű rövid időn belül vált bestsellerré világszerte, és nyűgözte le széles körben az olvasóközönség mellett a szakmabélieket is. Az első regény, az Útvesztő sikere után 2010-ben érkezett a Tűzpróba című folytatás, majd végül 2011-ben a trilógia lezárása, a Halálkúra. A népszerűségre való tekintettel Dashner két prequelt, azaz előzménytörténetet is írt az első felvonáshoz. Ezek közül az egyik volt a 2012-es Halálparancs, míg a másik a 2016-os Lázkód, viszont ezek már nem építették tovább a fő történeti szálat, hiszen a központi kánon lezárásra került 2011-ben.

Dashnernek nem volt könnyű dolga egy rendkívül telített piacon, ahol 2008-ban az amerikai Suzanne Collins már útjára bocsájtotta a szintén globális ovációt kiváltó Éhezők viadalát, nem is beszélve trió harmadik résztvevőjéről, az ifjú tehetségről, Veronica Rothról sem, akinek a 2011-es A beavatott: A lázadó c. szintén népszerű alkotását köszönhettük. Mindhárom szerzőben közös, hogy trilógiát alkottak, hatalmas elismerésre és rajongói bázisra tettek szert, és felismerték azt, hogy a fiatalabb célközönség megszólítása még mindig az egyik legjövedelmezőbb befektetés, gondoljunk csak a Harry Potterre. Azonos pont még műveikben, hogy fiatal főszereplőkkel népesítették be gazdag és leíró világukat, valamint mindegyik szériában elemi helyen szerepel egyfajta társadalmi tabló és korrajz is, miközben hűen hirdetik a barátság és a küzdés szellemét. Szomorú jövőkép, mégis a könnyek és felhőtlen mosolyok közepette elvezetnek végül a happy end áhított és megnyugtató mezsgyéjére, miközben kikapcsolnak és tanítanak valami fontosat is, kortól-nemtől függetlenül.

Ahogyan az az Álomgyártól már megszokott, gyorsan le is csaptak a jogokra, és Dashner fiktív mesevilágát is nagyvászonra adaptálták. Az első felvonás 2014. szeptember 19-én, míg a folytatás 2015. szeptember 18-án érkezett. A két film összesen formálódott véglegessé mindösszesen 95 milliós büdzséből, és értékük, hogy 660 milliót kasszíroztak világszerte. Külön kiemelendő még az a cseppet sem elhanyagolandó szegmens sem, hogy az Útvesztő esetében mindegyik epizódot ugyan az a rendező vezényelte le, így egy jóval koherensebb egészet kaptunk. Valamint Dashner következetes módon mellőzte a sokszor a történetet megbontó, néhol már kínossá váló szerelmi szálat, és egy egyszerűbb, szerényebb, mégis letisztultabb és szerethetőbb világot alkotott, amelyet fantasztikus hűséggel keltettek életre a vásznon is. Mire ezeket a sorokat írom, már csak két hét választ el minket Thomas kirobbanó kalandjainak lezárásától. Hogy mire számíthatunk? Nos, a fentieket tudomásul véve bizakodóan ülhetünk majd be a filmszínházakba egy méltó búcsúzásra.

Történet

Az Útvesztő-trilógia záró installációjában a lázadó és bátor Thomas (Dylan O'Brien) elvezeti a Tisztársak nevezetű fiatal barátait és harcostársait tömörítő csoportját a végső és egyben legveszélyesebb küldetésükre, miközben az igazság keresése mellett egy halálos kór, a Flare ellen is kénytelenek felvenni a küzdelmet. Sorstársaik megmentése érdekében Last Citybe, egy a VESZETT (Világvége-Einsten SZEkció-Tiltott Terület) által körbevett és vezérelt labirintus-övezte városba látogatnak, amely mindenki számára az eddigi leghalálosabb útvesztőnek bizonyul. Bárki, aki képes életben maradni ebben a vesszőfutásban, végül megkapja azokat a kérdéseket, amelyek már a legelső labirintusba érkezéskor megfogalmazódtak bennük.

Termelés

2015 márciusában megerősítették, hogy T.S. Nowlin amerikai származású forgatókönyvíró, az első és második rész szkriptjéért is felelős szakember adaptálja majd ismételten a trilógia záró akkordját. A szintén amerikai rendező, vizuális effekt művész és grafikus, Wes Ball elmondta, hogy ha vissza is tér a sorozathoz, az utolsó fejezet nem lesz két részre bontva.

2015. szeptember 16-án hivatalosan is bejelentették, hogy ismételten Ball irányítja majd a rendezői munkálatokat. A produceri teendőket Ellen Goldsmith-Vein (Útvesztő saga), Wyck Godfrey (Alkonyat széria, Útvesztő sorozat), Marty Bowen, Lee Stollman és Wes Ball látják majd el. A zenei munkálatokért John Paesano felel majd, akinek muzikális énjét hallhattuk már felcsendülni az Útvesztő szériában, vagy akár a népszerű Sárkányok című számítógép animációs mesében is a Cartoon Network égisze alatt, amelyért egy Annie Award honorálással jutalmazták.

Külön megtiszteltetés számunkra a fényképezés privilégiuma, amely egy tehetséges magyar honfitársunk, Pados Gyula (Sorstalanság - 2005, Ragadozók - 2010) operatőr, rendező keze munkáját dicséri majd. A vágásért az amerikai Dan Zimmermann (AvP: Requiem - 2007, Útvesztő sorozat) felel majd. A produktum a The Gotham Group, a Temple Hill Entertainment, valamint a TSG Entertainment Finance LLC filmprodukciós cégek égisze alatt ölthetett materiális formát.

Forgatás

A fő forgatás 2016. március 14-én kezdődtek meg a Kanadában található Vancouver városában. Korábban azonban még úgy nyilatkoztak a San Diego Comic-Con rendezvényen, hogy a munkálatok 2016 februárjától élesednek.

2016. március 18-án jelentették be, hogy a főszereplő O'Brien megsérült és kórházba került. A Teen Wolf sorozat ifjú titánját egy balul sikerült forgatás során gázolta el egy autó, aminek következtében többek között agyrázkódást és arccsonttörést is szenvedett. Dashner ezután Twitteren közölte, hogy a gyártást a baleset után elhalasztották.

"Dylan O'Brien tegnap megsérült Az útvesztő: Halálkúra Vancouverben zajló forgatásán. Azonnal a helyi kórházba szállítottuk, ahol kezelés, illetve megfigyelés alá került. A produkciót Dylan felépüléséig leállítottuk. Gondolatban vele vagyunk és kívánjuk neki, hogy gyorsan és teljesen meggyógyuljon"- adták ki a hivatalos nyilatkozatot.

Az mondta, hogy a producerek "megpróbálták" folytatni a forgatást május közepéig. A Kanadai Rendezők Céhének produkciós ütemterve szerint május 9-én folytatódhatott a forgatás, amelyet július 26-án terveztek befejezni. 2016. április 29-én azonban határozatlannak minősítették a termelést, mivel a színész sérülései súlyosabbak voltak, mint azt korábban gondolták. O'Brient azonban kemény fából faragták, és a színész így emlékezett vissza gyógyulás után a kényes és szerencsétlen inzultusra:

"Talán a felépülésem kezdete volt számomra a legnehezebb. A terápia nagyon jót tett az elmémnek, és természetesen sokat segített a felépülésemben is. Később ez a napi időbeosztásom részévé vált. Nem igazán szerettem volna elhagyni az ágyamat, de mikor megengedték, nos, az egy nagy lépés volt. Végül elhatároztam, hogy meg fogom csinálni, mivel nem szerettem volna elszalasztani a filmet. És mikor igazán véget értek a megpróbáltatások, nos, az egy nagyszerű időszak volt a számomra."

A főszerepet alakító O'Brien mellett visszatérnek olyan szereplők is, akik eddig az összes epizódban feltűntek. Tiszteletét teszi az angol származású Kaya Scodelario (Teresa, a Tisztásra lépett első lány, és egyben utolsó tag is, aki szoros kapcsolatban áll Thomasszal), honfitársa Thomas Brodie-Sangster (Newt, az egykori Futár), az amerikai Dexter Darden (Frypan), a korai-amerikai származású Ki Hong Lee (Mino, mint a Futárok egykori vezetője), valamint az Oscarra jelölt (Hálaadás - 2003) Patricia Clarkson is, mint Ava Paige, a WICKED első számú embere.

Az izgalmas, látványos és epikus finálé mellett természetesen nagy a felelősség a készítőkön, hiszen egy ennyire csoport-orientált szériában elemi fontossággal bír, hogy mennyire válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, domborítják ki és esetlegesen zárják le a csapat tagjainak egymással való kapcsolatát, a mára már megszokott kínosan tátongó kérdőjelek halmazától mentesen, logikusan és konzisztensen. A Teresát alakító Scodelario egy mindenki számára megnyugtató nyilatkozatban fejtette ki, hogy képesek voltak szépen lezárni a történetet, és a karakterektől méltó búcsút venni.

"Azt gondolom, hogy méltó búcsút vettünk a karakterektől, és igyekeztünk minden szálat elvarrni. Ez egy mentőakció-film. Megpróbálják kiszabadítani Minho-t. Betörnek a WCKD-be is, majd szép lassacskán értik meg azt a döntést, amit Teresa hozott az előző film végén. Hogy ő nem csupán egy áruló."

A filmezés 2017. március 6-án Dél-Afrikában, Fokvárosban folytatódott. 2017 májusában bejelentették, hogy az amerikai színész, Walton Goggins alakítja majd Lawrence karakterét, akit úgy jellemeztek, mint "egy szokatlan és veszélyes karakter, aki részben forradalmár és anarchista, valamint a csendes nép hangja." A fő forgatás végül 2017. június 3-án fejeződött be.

Megjelenés

Eredetileg 2017. február 17-én debütált volna a film az Egyesült Államokban. Dylan O'Brien sérülései miatt azonban a stúdió azt nyilatkozta, hogy nem valószínű, hogy ezt a megjelenési ütemtervet tartani tudják. 2016. május 17-én a forgalmazásért felelős 20th Century Fox 2018. január 2-ára változtatta a dátumot, amely időt biztosított a színész felépülése számára is. 2017. április 22-én ismételten eltolták a premier időpontját 2018. február 9-ig, annak érdekében, hogy több időt biztosítsanak az utómunkálatoknak. Azonban 2017. augusztus 25-én mégis úgy döntöttek, hogy közel két héttel korábbra hozzák a dátumot. Így alakult ki a mára már végleges debüt: 2018. január 26, amely magában foglalja a film 3D, 2D, IMAX és IMAX 3D-féle formátumokban való megtekintését is. Hazánkban egy nappal korábban, azaz már 25-én lehet jegyet váltani a világhírű könyvtrilógia vászonra adaptált utolsó felvonására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.