Hirdetés

Black Mirror - rangsoroltuk a 3. évad epizódjait

|

Kiveséztük a Black Mirror 3. évadának részeit, és sorba is állítottuk őket legrosszabbtól a legjobbig.

Hirdetés

Charlie Brooker sorozata, ami attól vált híressé, hogy egyedi epizódjai után a nézők rendszerint eldobták az agyukat, visszatért egy újabb évaddal. A Black Mirrornak ezúttal már a Netflix adott otthont, amivel duplán jól jártunk, hiszen kétszer annyi epizódot kaptunk, mint a korábbi szezonokban. A sorozat jó szokásához híven, most sem volt hiány a tehetséges vendégszereplőkből és írókból.

Hirdetés

Képzeljétek el a jövőt. És most nem több száz éves ugrásra kell gondolni, ahol az emberek űrhajóval járnak munkába és robotok könnyítik meg a mindennapjaikat. Csupán néhány évtizeddel tekintsetek magatok elé, egy belátható jövőbe, amelyben a technológia fejlődésének irama olyan sebességet ért el, amiről álmodni sem mertünk, a hátárok pedig napról-napra távolabb tolódnak. Egy ilyen világban szinte az élet összes területére befurakodta már magát valamilyen technológia vívmány, ami a jólét és biztonság érdekében született, ám könnyen válhat félelmetes eszközzé.

A Black Mirror mindegyik epizódja egy-egy különálló történetet mesél el, hol földhözragadtabb, hol pedig sci-fibe illő elemekkel. Higgyétek el, ennek a sorozatnak nincsenek rossz részei, de vannak köztük olyanok, amelyek az egész világképeteken hagynak nyomot. A folytatásban a 3. évad epizódjait rangsoroljuk, és elemezzük spoiler mentesen.

6. Men Againts Fire - 3. évad 5. rész

Üdvözöllek a modern hadviselésben, ahol a technológia nem csak afelől biztosítja a katonákat, hogy a legkeményebb páncél és a legpontosabb puskák álljanak rendelkezésükre, hanem hogy a testük is gyilkolásra legyen kihegyezve. A beültetett kiegészítőknek hála a katonáknak közvetlenül a szeme elé tárul minden információ, amit egy bevetés közben tudniuk kell. A látszat azonban néha csal, amellyel az epizód tökéletesen példázza, hogy milyen könnyen és egyben ocsmány módon lehet embereket manipulálni egy olyan nagyobb jó elérése érdekében, ami önmagában embertelen cél.

5. Hated in the Nation - 3. évad 6. rész

A Black Mirror évadzárója nem is annyira epizódra, mint egy közel másfél órás filmre hasonlít inkább. Sajnos az effektek ebben a részben sikerültek a leggyengébbre, de a különös sztori kárpótol érte minket. A történet sorozatgyilkossági ügyben nyomozó detektívekről szól. Az áldozatok egytől-egyig olyan személyek, akiket feltűnően sok utálat ért a közösségi médiában. Kiderül, hogy az esetekhez valamilyen köze van azoknak a robot méheknek is, amiket az ökoszisztéma megóvása érdekében voltak kénytelenek létrehozni, miután a valódi méhek kipusztultak. Szép volt emberiség. Mindez már előre utal arra, hogy együttesen milyen pusztítást tud végezni a hanyag emberi viselkedés, amelynek következményeire is rávilágít egy kegyetlen csavar az epizód végéhez közeledve.

4. Playtest - 3. évad 2. rész

A technológia fejlődését bámulatosan szemléltetik a videojátékok. A kezdetleges 2D-s grafikáktól mára olyan szintre jutottunk, ahol közel-fotórealisztikus játékmenetet élvezhetünk a monitor előtt ülve. Ennek legfrissebb válfaja a virtuális valóság, ahol már tényleg csak egy hajszál választja el a játékost attól, hogy teljesen a virtuális világ részének érezze magát. Ezt a hajszálat hidalja át a Playtest című epizód, amelyben egy cég önkénteseket keres legújabb technológiájuk tesztelésére. Egy férfi jelentkezik is az állásra, és olyan élményben lesz része, mint még életében soha. Egy chip segítségével tárják a szemei elé a mesterséges világot, ami minden egyes apró részletében tükrözi a valóságot. A program, amit tesztelnie kell egy horror játék, amely véresen realisztikus mivolta miatt hamar rémálommá válik, a fordulatos történetben pedig már lehetetlen lesz megkülönböztetni a valóságot a virtuálistól.

3. Nosedive - 3. évad 1. rész

A Nosedive ugyancsak a közösségi média meghatározó szerepéről szól, ám egy egészen más szintre emeli a jelentőségét. Ebben a jövőképben az emberek megítélése teljesen lekorlátozódott a like-ok szintjére. Mindenkihez tartozik egy pontszám, ami 0-tól 5-ig terjedő skálán mozog. Minél magasabb ez a mutató, annál föntebb érezheted magad a társadalmi ranglétrán. Értékelni pedig szinte bármit lehet, a netre feltöltött fotókat, egy reggeli beszélgetést a liftben, vagy esetleg a kávézói kiszolgálást. A megfelelni vágyással megszállott főszereplőt Bryce Dallas Howard alakítja, aki nagyszerű játékkal bizonyítja az őt alábecsülő múltbéli kritikák alaptalanságát. A színésznő még a hollywoodi bombanő képpel sem félt szembemenni és több mint 13 kilót szedett fel a szerep kedvéért. Ismételten megmutatkozik a tömeg félelmetes ereje, de a végére reményt kelt az a gondolat, hogy mennyivel boldogabb lehet az ember, ha mások véleményét maga mögött hagyja és csak élvezi az életet.

2. San Junipero - 3. évad 4. rész

Amikor azt ígértem, hogy a jövőbe megyünk, nem voltam teljesen őszinte. Erre az epizódra ugyanis ez csak félig igaz. A történet a 80-as években veszi kezdetét, ahol egy fiatal és félénk lány beleveti magát az éjszakába. A lassabb tempóhoz, amit egyébként az epizód megkövetel, kell egy kis alkalmazkodás, de a kor slágereinek felcsendülése, az autentikus hangulat és a két főszereplőlány között kialakuló románc mind-mind garantálja, hogy átszellemülve várjuk az elkerülhetetlenül bekövetkező zseniális fordulatot. Ha sorozatepizód helyett filmet csináltak volna ebből a történetből, akkor erősen Oscar esélyes lenne, higgyétek el, annyira jó. Az, hogy az én listámon a 2. helyen végezte csupán személyes preferencia miatt van, de talán a San Junipero-ról mondható el egyedül a Black Mirror sorozatban, hogy habár kissé bizarr, de mindenképpen pozitív jövőt fest le elénk. Az epizód után pedig garantáltan pörögni fog a lejátszótokban Belinda Carlisle-től a "Heaven Is A Place On Earth".

1. Shut Up and Dance - 3. évad 3. rész

Nehéz volt meghoznom a döntést a lista első helyéről. Míg a végül az ezüst medált nyerő epizód a széria legszebb és legszívmelengetőbb része lett, addig a dobogó tetejére egy olyan történetet állítottam, amitől valódi undort és megvetést fogsz érezni az emberiség felé. Rálehet erre a sztorira mondani, hogy a nagyon közeli jövőben játszódik, de a riasztó valóság az, hogy mindez akár már ezekben a percekben is megtörténhet. A középpontban egy huszonéves, esetlen fiú áll, akinek hackerek törik fel a számítógépet. Ezzel nem csupán az összes adatához jutnak hozzá, de egy kompromittáló felvételt is készítenek róla a laptopja webkamerájának segítségével. Ezt követően rögtön elkezdődik a zsarolós játék, amelynek tempója olyannyira gyors és heves, hogy pislogni sem akarsz majd, annyira a képernyőhöz szögez az izgalom. A srác mellé félúton becsatlakozik egy férfi, Trónok harca rajongóknak nem idegen, a Bronn-t alakító Jerome Flynn, akit szintén ugyanazok a hackerek tartanak sakkban, és együtt kell teljesíteniük az egyre örültebbé váló, embert próbáló feladatokat. Az egész forgatókönyv briliánsan van kitervelve és végrehajtva. Az epizód olyan játékot űz karaktereivel, amelyből sehogy sem tudnak győztesen kijönni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.