Hirdetés

Bűnügyi doksik a Netflixen - The Staircase

|

Legújabb cikksorozatunkkal azoknak kedveskedünk, akiket érdekelnek a valódi bűnügyi történetek és azt sem bánják, ha azok ízlésesen vannak tálalva.

Hirdetés

Képzeld el ahogyan egy békés estén borozgatsz a pároddal a kertetek legkényelmesebb nyugágyában ücsörészve. Az éjszakába forduló nap kezd hűvös lenni, ezért a párod bemegy a kellemes meleget nyújtó házba. Te még maradsz egy kicsit, mert ki szeretnéd élvezni a csillagok megnyugtató fényét. Mikor visszatérsz a házba szörnyű felfedezést teszel, a legfontosabb személy az életedben a saját vérének tócsájában fekszik a lépcsősor alján.

Hirdetés

Pontosan ez a látvány fogadta Michael Peterson amerikai regényírót 2001 decemberében. A pánikoló férfi azonnal tárcsázta a 911-et és remegő hangon kérlelte siettségre a mentőket. A segítség sajnos nem érkezett meg időben. Szeretett felesége, Kathleen meghalt. Óriási tragédia ez egy család számára. Olyasmi, amit hosszú idő alatt is nehéz feldolgozni. A gyász azonban nem adódhatott meg Petersonéknak, ugyanis a hatóságok azonnal megvádolták az írót felesége meggyilkolásával és a haláleset belesetnek álcázásával.

Michael Peterson ezután következő évtizedes kálváriáját egy francia dokumentumfilmes csapat örökítette meg, Jean-Xavier de Lestrade vezetésével. Peterson engedélyével testközelből mutathatták be a filmesek a tárgyalás minden szakaszát. Olyan fizikai bizonyíték ugyan sosem került elő, ami bizonyítani tudta volna a vádlott bűnösségét, de az államot képviselő kerületi ügyész nyíltan gonosznak nevezte Petersont és mindent elkövetett azért, hogy rács mögé jutassa.

Ez az izgalmas és fordulatokkal teli dokumentumfilm szól az állami korrupcióról, megbélyegzésről, egy család szétzihálásáról és egy ember leépüléséről. A The Staircase mindemellett szemléletesen világít rá a közvélemény fontosságára és arra, hogy a média milyen könnyen tudja manipulálni az emberek véleményét. Lehet valaki ártatlan, vagy legalábbis bizonyítottan nem bűnös, ha az emberek bűnbakot akarnak keresni, akkor fognak is találni.

Peterson lebilincselő története nem az érzékeny lelkűeknek való. A sorozat egy percre sem riad vissza attól, hogy részletesen bemutassa az elhunyt sérüléseit és halálának körülményeit. A vádlott újra és újra előkerülő segélyhívása minden egyes meghallgatást követően egyre csak fájdalmasabb lesz, különösen úgy, hogy látjuk az ő és gyerekei arcára kiülő bánatot. Észrevétlenül szippantanak magukba az epizódok, szinte már mi is a család tagjának érezhetjük magunkat.

A 13 epizódból álló sorozat egyértelműen végig Michael Peterson oldalán áll, ám mégis engedi a nézőnek, hogy ő maga döntse el, hogy ártatlan-e az író. A The Staircase a dokumentumfilmkészítés legfelső fokát képviseli, bűnügybe pedig talán sehol máshol nem nézhetünk bele ennyire részletesen. Ha ennek a kis ajánlónak sikerült felkeltenie az érdeklődésedet, akkor mindenképpen tegyél egy próbát a sorozattal!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.