Hirdetés

Bűnügyi nyilvántartás - ilyennek láttuk az 1-2. részt

|

Az Apple TV+ új sorozata két rendőr szövevényes párharcát járja körül, az első két rész alapján pedig érdemes maradni a folytatásra is.

Hirdetés

Daniel Hegarty (Peter Capaldi) veterán nyomozó, aki főállása mellett kétes alakok testőreként és sofőrjeként keresi a kenyerét. Tisztelet és félelem övezi az őrsön, mígnem egy másik körzet újonca, June Lenker (Cush Jumbo) fel nem keresi őt egy régi ügye kapcsán. A nő segélyhívást kap egy ismeretlen telefonálótól, akinek meglepően sok információ áll rendelkezésére egy 24 évvel ezelőtti gyilkosságról.

A két rendőr látszólag együtt próbálja megoldani az ügyet, azonban úgy tűnik, anno szándékosan ítéltek el rossz embert az ügyben, June riválisa pedig mindent megtesz azért, hogy erre ne derüljön fény.

Hirdetés

A rendőri korrupció témája nem újkeletű, a Bűnügyi nyilvántartás mégis bíztatóan indul az első két rész alapján. Meglehetősen sokat építenek a párbeszédekre, de kellően frappáns szájkaratékkal és ügyesen csepegtetett információmorzsákkal vannak tele, ami megóvja a cselekményt az ellaposodástól. Ehhez persze kiváló színészek is kellenek: Capaldi remek a zord, arrogáns és titkokkal teli Hegarty szerepében, akinek jó eséllyel fölényessége lesz majd a veszte, és hasonlóan jó Cush Jumbo is, mint a kicsit naiv, de megingathatatlan June. Mellettük kiemelendő Aysha Kala, aki Sonya Singhet, June egyik bizalmasát alakítja, méghozzá pompásan; lazaságával, szókimondásával és humorával kiválóan oldja a feszültséget, amikor arra van szükség.

Ha a végkifejleten spekulálunk, elképzelhetünk egy teljesen átlagos, "a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik" forgatókönyvet, azonban az odáig vezető út igen izgalmasnak tűnik. Eddig nagyszerűen vezeti a néző figyelmét, jól adagolja a részleteket, és a fordulatok is hatásosak, legyen szó egy epizódbeli red herringről vagy a cliffhangerekről. Az átlagos procedurális sorozatok sorából kiemeli, hogy a szakma két jeles képviselője száll harcba egymással, amit ügyesen kever a szokványos nyomozati szállal. A szereplők magánéleti háttere is kellő hangsúlyt kap vagy fog kapni: Hegarty privát szférájába még kevéssé nyertünk betekintést, de ennek érezhetően fontos szerepe lesz a későbbiekben, szóval csak reménykedni tudunk, hogy valami izgalmasat próbálnak egyelőre elrejteni előlünk. Úgy tűnik, bőven lesz még mit felfejteni a következő 6 részben.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Mindamellett, hogy a narratíva jól szerkesztett és mozgalmas, operatőri szempontból is figyelemre méltó a sorozat. A szokatlan kameraállások, valamint a statikus és kézikamerás felvételek váltakozása szintén hozzájárul ahhoz, hogy akkor se kalandozzon el a figyelmünk, ha éppen egy hosszabb dialógust hallunk. Persze a pozitívumok túlnyomó része ellenére lehetne kevésbé elegánsan megoldott dolgokat is említeni, mint például, hogy June-t lépten-nyomon szerencsétlenség éri, és kicsit esetlegesen van tálalva, hogyan jutottak a birtokába bizonyos információk, illetve Hegarty ésszerűnek hangzó érvelései elég agresszívak ahhoz, hogy gyanút kelthetnének bárkiben, de összességében a nézőt el tudja sodorni magával a sorozat lendülete és a hangulata.

Az eddig látottak alapján mindenképpen kíváncsian várjuk a folytatást, hiszen remek alakításokat és technikailag is profin kivitelezett akciókat láthatunk, a kötélhúzás a két rendőr között pedig egyre nyugtalanítóbbá válik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.