Hirdetés

Comix Coffee interjú – Geek kávézóban jártunk

|

Hirdetés

Egyre jobban feltörekvőben van a geek szubkultúra a mindennapjainkban. Hogy mennyire, azt nem csak az olyan rendezvények, mint a San Diego-i Comic-con (és temérdek kistestvére), az ezzel foglalkozó sorozatok (Agymenők) bizonyítják, vagy kishazánkban a PlayIt egyre nagyobb népszerűsége, hanem a nemrég, Budapest szívében, a Nemzeti Múzeum szomszédságában  nyílt Comix Coffee is, ami könnyedén a geek lelkületűek törzshelyévé válhat. Mióta üzemel pontosan a kávézó? Október 5.-én nyitottunk és azóta, megállás nélkül üzemelünk. Honnan jött az ötlet, a koncepció? A kávézó az adott volt, hiszen nekem barista (kávépincér - a szerk.) végzettségem van és én mindig kávézókban dolgoztam. Itt-ott nagyjából megtanultam mindent, amit a kávékról tudni kell és biztos volt, hogy kávézót szeretnék nyitni.  Aztán elkezdtem gondolkodni. Mindenképpen olyat akartam, ahol jól érzem magam és mivel gyerekkorom óta szeretem a képregényeket, így ez is teljesen adott volt. Utánanéztem, hogy van-e hasonló a városban, vagy a környező országok valamelyikében, de nem nagyon találtam ilyet. Így adta magát, ha ez ennyire nincs kiaknázva, akkor miért ne csinálhatnék ilyet? Hogy látod, mekkora az igény rá? Hiszen ez a geek kultúra nálunk még inkább csak felívelőben van. Mindenképpen van rá, hiszen a második héttől kezdve szinte egész napos teltházunk van. Délután öttől gyakorlatilag esélytelen, hogy asztalunk is legyen. Folyamatosak az asztalfoglalások is, folyamatosan képregénytalálkozókat szerveznek nálunk. Szóval igazából nagyon is van igény rá, főleg az egyetemek környékén, a huszonévesek körében. Hogy látod a vendégek korösszetételét? Milyen korosztály képviseli inkább magát? Kb. 18-tól 30-ig, de régi motoros képregényesek is megfordulnak. A Képregény Szövetségtől is többen jönnek, az 50 feletti korosztályból is.

20151103_143335_HDR
A vendégek számára számtalan egyéb elfoglaltság adatik, pl. olvashatnak képregényeket vagy könyveket. Ennek az ötlete honnan jött, honnan sikerült ezeket a füzeteket beszerezni? Mindenhonnan. A képregényboltoktól kezdve az antikváriumokon át az eBay-en keresztül, hiszen angolul és olaszul is vannak nálunk füzetek, hogy a különböző nemzetiségűeket is megszólítsuk valahogy. Ugye nagyon sok turista is jár erre, úgyhogy erre is gondoltunk. De képregénygyűjtőktől is vettünk és nagyon sok felajánlást is kaptunk. Ezen én lepődtem meg a legjobban, amikor beállítottak két zacskó képregénnyel és játékfigurával. És a helyválasztás mennyire volt tudatos? Egyáltalán nem volt az. Az egész kávézó tulajdonképpen a véletlenek összefonódása. Például a logónk sem logónak készült, hanem tetoválásnak, ami rajtam lett volna, azt a barátom rajzolta. Amikor kitaláltam, hogy nyitni kéne egy kávézót, pont erre sétáltam és láttam, hogy a helyiség teljesen üres, de semmi sem volt kitéve, hogy kiadó lenne. Aztán körbe kérdezősködtem az antikváriumokban, kaptam egy telefonszámot, másnap megnéztük és ki is vettük. Ugyan nem nagy a hely, de mégis otthonos, maximálisan ki van használva. Tervezitek, hogy kibővítitek, esetleg franchise-á? Igen, erre mindenképpen van igény. Egy második boltot tavasz környékén feltétlenül szeretnénk nyitni. Azt valahova Budán, a Mamut környékére, de annak még nem találtunk helyet. Említetted, hogy gyerekkorodtól meghatározóak voltak számodra a képregények. Ez már a kezdet-kezdetén megvolt, vagy az ötlet menet közben jött? Ez a képregényes-Star Wars-os téma volt az, amit eredetileg kitaláltunk, a többi meg jött magától. Munkás nem is dolgozott eredetileg a helyen. Három héten keresztül egyfolytában fúrtunk, faragtunk, festettünk, de azt mindig mama, papa, anyukám, apukám, testvérem, barátom, barátaim. Szóval amolyan családi vállalkozás formájában.
20151103_143417_HDR
Érződik is ez a fajta meghittség az egész helyen. Igen, és így én is sokkal jobban a sajátomnak érzem. Tudom, hogy ezt meg azt én csináltam, vagy milyen vicces volt, amikor valamit nem tudtunk összerakni. És közel van a metróhoz, valamint a múzeumhoz. Igen, sokan járnak erre, a múzeumból is sokan átruccannak, vagy a jogi karról. Van például egy tanár a jogi karról, aki – nem tudom, hogy mit tanít, de – itt tartja az óráját. Bejön egy 10 fős csoporttal reggel kilenckor, beülnek hátra és közben esznek, isznak. Látom, idényszerűen vannak az italok is… Az mindenképpen fontos volt. Lesznek karácsonyi italok, lesznek tavasziak. Most ősszel is volt sütőtökös, almás pite, ír krémes kávénk, valamint nutellás és mézeskalácsos. Hamarosan fűthető teraszunk is lesz. Van alkoholra is engedélyünk, szóval forralt bor az mindenképp lesz télen. Ilyenre nem gondoltál, hogy az italoknak legyen fantázia nevük? Flash-kávé, vagy akármi? Gondoltunk ilyenekre, hogy a dupla presso lehetne mondjuk dementor csók. (nevet)
20151103_143451_HDR
Az egyetlen eset, amikor valaki kérne egy dementor-csókot. Mindenképpen szeretnénk. Most rendeltünk a kávékra mindenféle stencileket: van Batmanes, Supermanes, Vasemberes formában, hogy a cappucinóra a kakaót ilyen alakzatban szórhassuk. Most rendeltünk új bögréket, amikhez még keresgélem a képeket. De vannak már olyan törzsvendégeink, akiknél már tudjuk, hogy az illető mondjuk Harry Potteres vagy Star Warsos bögrében kéri az italt. A sütikben is próbálunk változatosak lenni, mert a multiknál igazándiból ott rontják el, hogy mindig ugyanaz a kínálat. Terveztek valami különlegességet egy-egy nagyobb premier környékére? A 28-29.-ei hétvége az durva lesz! Itt is leszünk, valamint a Magyar Képregény Szövetség találkozóján Zuglóban, kint leszünk a PlayIt-en is. November közepétől pedig indulnak a Képregény Kvíz Night-ok. Utóbbi alatt mit kell érteni? Facebookon lesz meghirdetve. Havonta egyet vagy kettőt akarok tartani, péntek vagy szombat esténként. A Faebookon lehet majd 5 fős csapatokat nevezni, az egyik színészetet tanuló barátnőm fogja majd levezetni, én pedig a kérdéseket fogom megírni hozzá. 5 darab 5 fős csapat lesz benne és képregénycsomagokat lehet majd benne nyerni, amiben a képregény mellett lesz figura, 5000 Ft értékű kupon, amit itt levásárolhatnak. Akkor már most egy igazi kis geek közösség van kialakulóban és ez csak tovább fog nőni. Igen-igen. Ahogy említettem, délután már szinte lehetetlenség asztalt foglalni, szombat és vasárnap pedig még durvább. Ezért szeretnénk egy második helyet is Budán, és ha valóban létrejönne egyfajta franchise, akkor vidékre mennénk, elsősorban Debrecenbe, az egyetem miatt. Köszönjük, hogy válaszoltál, a Nutellás cappuccino pedig isteni volt!  [gallery ids="72007,72008,72006,72005,72004,72003,72001,71995,71994,71993,71991,71990,71989,71988,71987,71984,71983,71982,71981,71980,71979,71978,71977,71976,71975,71974,71973,71972,71971"]
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.