Hirdetés

Csillag születik: Cameron Monaghan

|

A Shameless sztárja már a Star Wars-univerzumba is belekóstolt.

Hirdetés

Vannak olyan színészek, akik nagyon hamar, szinte egyetlen szerepnek köszönhetően futnak be, és persze olyanok is, akik szépen lassan, akár több évtizeden keresztül építik karrierjüket egészen addig, hogy végül jelentős filmekben és sorozatokban kapjanak szerepet. Cameron Monaghan utóbbi kategóriába tartozik, annak ellenére, hogy különleges képességeit hamar felismerték. 

Ma születésnaposunk Santa Monicán látta meg a napvilágot, biztosítási ügynökként dolgozó édesanyja az első pillanatoktól kezdve érezte, hogy nem szokványos gyerekkel van dolga.

Hirdetés

A család a gyermek születését követően Floridába költözött, ahol a szárnyait bontogató Cameron először katalógusokban, majd reklámokban tűnt fel. Általános iskolás korában a színház világa is magába szippantotta, olyan gyerekelőadásokban tűnt fel, mint a Micimackó vagy a Stuart Little. Maga a színész így emlékezett vissza erre az időszakra:

Nagyon fiatalon kezdtem. Édesanyám két munkahelyen dolgozott, mindent megtett azért, hogy semmiben ne szenvedjek hiányt. Viszont ez azt jelentette, hogy sok időt töltöttem egyedül, sokat tévéztem és rengeteg filmet láttam. Mint sokan másokat, engem is elvarázsolt a Mátrix a '90-es években. A játszótéren a barátaimmal harcjeleneteket imitáltunk, bár nem biztos, hogy a szüleink annyira örültek ennek. Már ekkor is több példaképem volt: nagyon kedveltem Christopher Walken, Steve Buscemi, Gary Oldman és William H. Macy játékát - utóbbival aztán volt szerencsém hosszú éveken keresztül együtt dolgozni.

A család aztán ismét költözött, az új állomás Los Angeles volt, ahol már az első forgatások sem várattak sokat magukra. Monaghan 2003-ban kapott először igazán fontos szerepet a The Music Man című filmben. Jeff Bleckner rendező később így emlékezett vissza Cameron akkori szereplésére: 

Vannak olyan emberek, akik rögtön ellopják a showt. Ő ilyen volt. Hamar megtalálta a karaktert.

Ezt néhány kisebb televíziós szerep követte, többek között olyan sorozatokban, mint az A mentalista vagy a Gyilkos elmék. A mellékalakítások közül ki kell emelnünk a Már megint Malcolm című népszerű sitcomot, amelyben Monaghan az egyik főszereplő, Dewy (Erik Per Sulliva) osztálytársaként, Chadként több epizódban is feltűnt. 

A nagy áttörés aztán a Shameless című sorozattal jött el. A fekete komédiát a 2010-es évek legjobb és legfontosabb szériái között tartják számon, így valódi kiugrási lehetőséget jelentett egy fiatal színésznek. Paul Abbott sorozata egy minden téren diszfunkcionális család életét mutatja be, kegyetlen humorral, de végtelen empátiával. Cameron Monaghan Iant, a Gallagher család homoszexuális tinédzserét játszotta, a legtöbb kritikus szerint ráadásul kifejezetten árnyaltan. A 30 éves sztár egy 2020-as interjúban kifejezetten érdekes szempontokat említett a sorozat sikerével kapcsolatban:

Amikor indult a széria, még nagyon máshol tartott a televíziózás. Ma a streaming-szolgáltatók korában már megszokott, hogy a sorozatok nyíltan beszélnek például a családi dinamikákról vagy a szexualitásról, de régebben ez nem volt így. És először valóban nagyon ijesztő ezekkel a témákkal foglalkozni, de közben kifejezetten hasznos is, hiszen a felvetett problémák által magamra és a saját hibáimra tudtam reflektálni. Sokszor hallom, hogy hány embernek segített, ahogy ezeket a témákat kezeltük a sorozatban. Ennél jobb visszajelzést nem is kaphat egy alkotó. 

A Shameless végig nagy sikernek örvendett, a nézők és a kritikusok egyaránt kedvelték a hosszú időn keresztül futó sorozatot, amely egy Critics Choice-jelölést is hozott a fiatal színésznek, aki ezt követően meg sem állt a sötét metropoliszig. Bruno Heller (Róma) Gotham című sorozata a fiatal Bruce Wayne megpróbáltatásait, a helyi rendőrség munkáját és Batman ellenségeinek megerősödését mutatta be, Monaghan pedig Joker képében nem is kaphatott volna nehezebb feladatot. 

Bár imádtam a Shamelesst, nagyon jó volt mással is foglalkozni. Hatalmas lehetőség és felelősség volt ez a karakter, de kifejezetten tetszett, amilyen irányba az alkotók elindultak. 

Időközben persze Monaghan filmekben is szerepelt, ám azt azért ki lehet jelenteni, hogy ezen a téren még van fejlődési lehetőség. A ma 30 éves színész feltűnt többek között a Vámpírakadémiában, Az emlékek őrében, az Anthem of a Teenage Prophetben, nemrég pedig Juliette Binoche mellett szerepelt az Országút a Paradicsomba című alkotásban. 

Soha nem dolgoztam korábban videojátékon, hiába voltam szenvedélyes gamer egész életemben. Ámulattal nézem, amilyen evolúción a játékok átmentek az elmúlt évtizedekben. Színészként is egyre több az izgalmas feladat ebben a szférában.

- mondta a fiatal sztár, aki nemrég egy teljesen új műfajban próbálta ki magát, hiszen róla mintázták a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Star Wars Jedi: Survivor című játékokban Cal Kestis figuráját.  

A jövő persze egyelőre bizonytalan Cameron Monaghan számára (egyetlen projektet listáz nála az IMDb, a Tron: Ares-t), de az eddigiek alapján olyan színészről beszélünk, aki nem fél kockázatot vállalni. Így pedig hamar megtalálhatja egy újabb nagy szerep. Isten éltesse sokáig!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.