Hirdetés

Csillag születik: Olivia Cooke, a csaj a szomszédból

|

A Ready Player One üdvöskéje egy igazi üde színfolt a jelenlegi filmiparban és nem csupán csini pofija miatt.

Hirdetés

A tavaly indult rovatunkat felélesztjük, avagy folytatjuk, és remélhetőleg idén sikerül rálicitálnunk az előző szezonra legalább 3 írással is a témában. A héten debütáló Ready Player One például kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az elmúlt évek egyik legtüneményesebb színésznőjével, Olivia Cooke-kal foglalkozzunk, aki tényleg a jövő nagy sztárja lehet.

Hirdetés

A mindössze 166 cm magas Olivia Kate Cook 1993. december 27.-én látta meg a napvilágot az angliai Oldhamben egy rendőr apuka és egy üzletkötő anyuka elsőszülöttjeként. Van egy húga is, Eleanor. A szülei válása után ő és a húga az anyjukkal maradt. Már ekkoriban elkezdett balettozni és tornázni, majd 8 éves korától dráma programban vett részt. Első szerepét a West Side Story-ban kapta, majd a Royton and Crompton Középiskolában érettségizett, de főiskolai tanulmányait már nem fejezte be első szerepe miatt.

Ez 2012 történt, amikor is a BBC Blackout minisorozatában kapott szerepet, majd szintén a BBC-nél a The Secret of Crickney Hallban Nancy Linnetet formálta meg. 2012 azonban még nem ért véget a számára, ugyanis első főszerepét is ekkor kapta Az elnémultak című mozi egyik szerepét. A dolog pikantériája, hogy a film csak 2014-ben került bemutatásra, addigra pedig Cooke már jóval ismertebb lett világszerte.

A húzós 2012-es forgatásokat követően ugyanis sikerült leszerződnie egy Los Angeles-i ügynökséghez, aminek révén meg is kapta Emma Decody szerepét a Bates-Motelben, amelynek 2017-es befejezéséig oszlopos tagja volt.  Pedig a sorozat készítői kezdetben nem voltak megelégedve Cooke amerikai akcentusával, azonban szereplőtársa, a szintén angol Freddie Highmore a segítségére volt ebben, akivel azóta is nagyon jó barátok. 2013-ban a sorozat mellett sem tétlenkedett, ugyanis elvállalta az Ouija című Universal horror egyik főszerepét, így 2014-ben kizárólag horrorban láthatta a közönség, ha ehhez hozzávesszük Az elnémultakat, valamint a Bates Motelt is. 

Ugyanakkor ebben az évben sem tétlenkedett, mivel 2014 nyarán, mindössze 1 hónap alatt forgatta le egyik leghíresebb filmjét, a Jesse Andrews regénye nyomán készül Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni egyik címszerepét (nem nehéz kitalálni melyiket), és mindezek ellenére a hitelesebb alakításért teljesen leborotválta a haját. A film a 2015-ös Sundance Filmfesztiválon debütált és abszolút pozitív kritikákat gyűjtött be, majd még ugyanazon év szeptemberében az Egyesült Államokban is bemutatták és a mindössze 5 millió dollárból készült film, ha nem is lett siker, finom kultuszra tett szert és megismertette a világgal Cooke nevét, no meg persze tehetségét. 

Az ezt követő években - részben a Bates Motelnek köszönhetően - kicsit visszább kapcsolt, 2015-ben mindössze egy sorozatos szinkronszerepe volt (magát a Loch Ness-i szörnyet szólaltatta meg), 2016-ban pedig Bill Nighy oldalán alakított nagyot a középszerű, inkább TV-filmnek beillő The Limehouse Golem című, gótikus thrillerben, amely a  Hasfelmetsző Jack-et megelőző sorozatgyilkosságokat állította a középpontba. 2016-ban még a Katie Says Goodbye című indie filmben egy prostituáltnak álló 17 éves lányt játszott, de az egyik legizgalmasabb és legmerészebb filmje 2017-ben debütált szintén Sundance-ben, a Telivérek, amelyben Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Széttörve) oldalán felső középosztálybeli tiniket alakítanak, akik közül az egyikük (Taylor-Joy) renkívül érzékeny, míg Cooke karaktere nem érez semmit és úgy sakkoznak, hogy egy gyilkosság megoldaná a problémáikat. A film szomorú aktualitása, hogy ez volt a fiatalon elhunyt Anton Yelchin utolsó filmje.

Ahogy az eddig is látható volt, Cooke eddig független filmekben bizonyította tehetségét, így hatalmas ugrás volt a karrierjében, hogy 2018 leginkább várt, nedves geek álmának, a Ready Player One-nak a női főszerepét, Samanthát, avagy Art3mist kapta meg a legendás Steven Spielberg rendezésében olyan veteránok mellett, mint Mark Rylance, Ben Mendelsohn, Simon Pegg, vagy Cooke kortársa, Tye Sheridan.

2018-ban pedig egyelőre Cooke nem lassít a tempón, pláne most, hogy 1 éve a Bates Motel sem veszi már el az idejét. Idén még jön egy újabb Hiúság vására újabb, minisorozatos verziójában Johnny Flynn (13 okom volt) oldalán, majd a Life Itself című dranszcendens dráma egyik szerepét alakítja, amely New Yorktól Spanyolországig különböző emberek és generációk életébe enged betekintést. A filmben Olivia Wilde és Oscar Isaac (a három O) lesznek a partnerei. Ennél azonban érdekesebb a Courting Danger című életrajzi dráma, amelyben a háromszoros tenisz-bajnok, Alice Marble-t formálja meg, aki a szövetségesek oldalán kémkedett és segített bizonyítékokat gyűjteni a Nürnbergi perhez a nácik ellen.

A színésznő az Egyesült Királyság helyett jelenleg New Yorkban él, 2014 óta pedig boldog párkapcsolatban él, azonban párja nevét a mai napig nem volt hajlandó felfedni. Elmondása szerint azért nincs twitter fiókja, mivel elmondása szerint általában az első gondolata sohasem a legjobb, vagy a legbölcsebb. Viszont a szerepeinek teljes odaadással él: 

Ha szeretek egy karaktert, akkor kizárólag csak az számít. A műfaj mellékes számomra.

Eddig pedig nem úgy fest, hogy az idén mindössze 25 éves tehetségnek tényleg számítana bármilyen műfaj. Annyi bizonyos, hogy egyszer még díjakkal fogják elhalmozni. Mi egyáltalán nem bánnánk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.