Hirdetés

Csillag születik: Will Poulter

|

A srác, aki a szemöldökeivel színészkedik.

Hirdetés

Ma ünnepli 30. születésnapját a brit feltörekvő tehetség, aki bár még nem A-listás világsztár, már szinte minden műfajban kipróbálta magát. Ő nem más, mint Will Poulter, akit többek között Az Útvesztő-franchise-ból és a Családi üzelmekből ismerhet a szélesebb közönség. A karrierjében az igazi áttörés azonban májusban érkezhet el, amikor James Gunn utolsó A galaxis őrzői-kalandjában Adam Warlocként próbálhatja ki magát a Marvel berkein belül.

De mi vezetett el idáig, hogy a Marvel-képregények egyik legismertebb figurájának filmes megtestesítője legyen? Születésnapi portrécikkünk erre a kérdésre fog (remélhetőleg) kielégítő választ adni.

Hirdetés

Először is ugorjunk vissza az időben, egészen Poulter kisiskoláskoráig, amikor kiderült róla, hogy diszlexiás és koordinációs zavara van. Mindez alapvetően nem volt kihatással a teljesítményére, de a kortársai emiatt sokat bántották és kiközösítették. Az egyedüli mentsvárat a drámatanárnője, Laura Lawson által vezetett színjátszó-csoport jelentette, ahol ki tudott igazán teljesedni. Már akkor felfigyeltek tehetségére, és 2007-ben meg is kapta első nagyjátékfilmes szerepét a Rémbó fiában, amiben egy szeretethiányos kamaszsrácot alakít, aki korabeli cimborájával újraforgatja a Rambo: Első vért - természetesen a saját élményeikkel gazdagítva. Egyik interjújában elmondta, hogy az érzelmileg sérülékeny karakter megformálása azért sem esett kifejezetten nehezére, mert tudott meríteni az iskolai tapasztalataiból.

A szülei eleinte ódzkodtak kisfiuk filmes szerepeltetésétől, de hamar belátták, hogy az iskolában átélt kudarcait a színészkedéssel tudja némileg feledtetni. Hamarosan ismét főszereplőként brillírozhatott Lawson tinisorozatában, a School of Comedyben, de az első komolyabb filmes felkérés a Narnia Krónikái: A Hajnalvándor útjához (2010) köthető, amiben Eustace Scrubbként hasonló figurát hozott, mint a Rémbó fiában: egy eleinte ellenszenves srácot, akit idővel megkedveltek mind a nézők, mind a társak.

A Narnia-bemutatkozás után sorra jöttek a filmszerepek Poulter karrierjében. 2013-ban láthattuk őt balfék kamaszként a Családi üzelmekben (amit a szakma egyébként BAFTA-díjjal jutalmazott), majd sikerét követően 2014-ben már triplázni (Plastic, Glassland, Az útvesztő) is tudott. E három darab közül értelemszerűen Az útvesztő volt az igazi ugródeszka a karrierjében, ugyanis azokban az években a young-adult-filmek - még ha ingadozó minőségben is, de - a virágkorukat élték. Ezt követően egyre több A-listás sztár oldalán bizonyíthatott Poulter, kiemelve A visszatérőt (2014) Leonardo DiCaprio főszereplésével, majd a Brad Pitt nevével fémjelzett háborús szatírát, a War Machine-t (2017).

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


2017 azonban nem csak a War Machine-ről szólt Poulter számára. Kathryn Bigelow Detroit című filmjében egy rasszista rendőrt alakított, ami egyike az utóbbi évek legemlékezetesebb főgonoszainak. Furcsamód ezért mégsem árasztották el jelölésekkel és díjakkal, de innentől a színészkedés mellett a társadalmi szerepvállalására is komolyabb hangsúlyt fektetett, ami nem csak nyilatkozataiban, de egy-egy filmválasztásában is szembetűnő volt. Kitűnő példa erre a netflixes Fekete Tükör - Interaktív (2018), ami a néző bevonásával és döntésein keresztül mesél el egy történetet a virtuális valóságról, Ari Aster rétegzett párkapcsolati horrorja, a Fehér éjszakák, vagy a drogfüggőségről szóló Dopesick című minisorozat, amiért 2022-ben Emmyre is jelölték.

Will Poultert legközelebb tehát A galaxis őrzői 3-ban láthatjuk viszont Adam Warlock megformálójaként, akiről egyelőre nem tudni, hogy hősként, vagy antihősként debütál az MCU-ban. Mindenesetre Warlock kiismerhetetlen karaktere jó kezekben van, és elég csak májusig várnunk, hogy erről megbizonyosodjunk. Poulternek pedig amellett, hogy sok boldog születésnapot, legalább ugyanennyi izgalmas filmszerepet kívánunk, amiben kamatoztathatja tehetségét!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.