Hirdetés

Deadpool: Zsémbes zsoldos - Képregénykritika

|

Mit kapunk akkor, ha a szüntelenül humorizáló és lényegében halhatatlan zsoldos azt a feladatot kapja, hogy szállítsa le a másik dimenzióból származó alteregójának zombifejét? Egy piszkosul szórakoztató képregényt!

Hirdetés

Bár Deadpoolt szélesebb körökben a Ryan Reynolds főszereplésével készült moziváltozat tette ismertté, valójában már 1991 februárja óta létezik a karakter (először a Marvel Comics kiadásában lévő The New Mutants 98. számában bukkant fel), amelyet Rob Liefeld és Fabian Nicieza alkottak meg. Rendkívül hatékony regenerálódási képességének, fejlett harctudásának és szűnni nem akaró dumálásának köszönhetően az elmúlt közel három évtizedben kultikus figurává lépett elő izgalmas kalandokba keveredve, ráadásul mivel előszeretettel töri át a negyedik falat (szól ki az olvasókhoz, popkulturális utalásokat puffogtat vagy éppen tisztában van vele, hogy egy kitalált figura), ezért hatalmas népszerűségnek örvend. Igaz ez a Deadpool: Merc With a Mouth sorozatra is, amelynek 1-13. füzetét a Zsémbes zsoldos névre keresztelt magyar kiadás tartalmazza. 

Hirdetés

A Deadpool: Zsémbes zsoldosban kedvenc latexruhás dumagépünk azt a feladatot kapja, hogy Vadföldre utazva szerezze meg minden idők egyik legveszélyesebb biológiai fegyverét, a saját fejét, amely valahogyan egy olyan dimenzióból került át, amelyben mindenki zombivá változott. Hősünknek életveszélyes, alkalmanként erotikus és 100%-ban humoros kalandozásai során el kell viselnie a Kobakpool maró gúnnyal átitatott stílusát, amihez egy szexi biológus, Dr. Betty asszisztál, ráadásul Deadpool olyan alternatív verziói is felbukkannak, mint Wilson őrnagy a S.H.I.E.L.D.-től, Lady Deadpool és a vadnyugati Deadpool, a Kölyök. Vajon sikerül a permanensen parádézó pacáknak hazajuttatnia az élőhalott buksit a Marvel Zombiverzumba és ha igen, milyen áron?

Ha valaki rezonál Deadpool humorával, akkor a Zsémbes zsoldos számos kellemes percet fog neki okozni fordulataival, a filmiparra kikacsintó pillanataival, valamint a helyzet- és karakterkomikumaival,  amihez hozzájárul a szellemes fordítás is - utóbbi számos frappáns szóviccet eredményezett, így utólag is pacsi érte Kodaj Dánielnek! A dialógusokhoz sokat hozzátesz az is, hogy a karakter fejében lébecoló hangok szintén kommentálják a történéseket (veterán rajongóknak ez nem okozhat nagy meglepetést), a stílus pedig a Deadpool képregényekhez hűen fityiszt mutat a politikai korrektségnek. Ennek köszönhetően bűn nélkül puffogtathatja a szexista és bármilyen más-ista tréfákat/élcelődéseket anélkül, hogy megsértődnénk rajta. Persze aki nem vevő a többek között a South Parkra is jellemző heccelésre, az messzire kerülje el ezt a kiadványt is, mert jobban leizzadhat tőle, mint utcalány a templomban. 

Az imént felvázoltakat erősítik Bong Dazo rajzai is, amelyek bátran nyúlnak a színekhez, erős kihúzással operálnak és hol realisztikusan, hol képregényesen túlzóan ábrázolnak egy-egy panelt, kiegészítve az aprólékos kidolgozottsággal. A leglenyűgözőbb munkái egyértelműen azok, amelyek egy vagy két teljes oldalon terpeszkednek el, amiknél kész élvezet milliméterről-milliméterre áttanulmányozni az elénk táruló látványt. Tekintve, hogy a sztori szerves részét képezik az élőhalottak is, Deadpool pedig hadilábon áll a korhatárbesorolással, ezért a Zsémbes zsoldos sem finomkodik a vér és belsőségek megjelenítésétől, ugyanakkor furcsa módon a női bájak tekintetében már kevésbé bevállalós, inkább csak sugall, mintsem láttasson. Kevésbé kellemesek az érzékelőszerveinknek egyes olyan oldalak is, amiken hősünk egy másik dimenzióban teszi tiszteletét, ezek más-más művészeti stílust képviselnek és bár valószínűleg a változatosságot igyekezetek prezentálni, mégis megtörik a flow-t. Egyébként a fantáziadús "mi történt eddig" összegzések mellett a kötetet színesítik különböző alkotók illusztrációi is, akik között megtalálható a karaktert megalkotó Rob Liefeld is, ez pedig növeli a kiadvány különlegességét. 

Mindent összevetve bár a Zsémbes zsoldos lehetett volna egy kicsit még bevállalósabb, így is parádésan sikerült a hazai kiadás, egy olyan kötettel pedig egyetlen Deadpool-szimpatizáns sem lőhet mellé, amelyben kedvenc Marvel-karaktere zombi dínókkal, élőhalott hősökkel és hasonlóan szürreális fenyegetésekkel számol le, miközben gyorsabban darálja a poénokat, mint minigun a golyót és többet flörtöl, mint ahány bugyit kap Ryan Reynolds a rajongóitól (nem csak lányoktól).

A kötetet a Fumaxtól kaptuk, köszönjük!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.