Hirdetés

Top 10 - Dragon Ball Z gonosz

|

Újra elővettük örök kedvencünket, a Dragon Ball Z-t, hogy összeállítsunk egy top tízes listát Goku legmeghatározóbb ellenségeiből. Nem volt könnyű feladat, de végül az univerzum energiáit felhasználva megszületett a sorrend!

Hirdetés

Ahogy mondani szokták, a hősöket csak a főellenségeik tudják valóban naggyá tenni. Igaz ez a képregényhősökre, a mozifilmek hőseire és az irodalom hős alakjaira is. Vajon Batman akkor is ennyire népszerű lenne, ha Joker karaktere sose születik meg, hogy tökéletesen ellensúlyozza és kontextusba helyezze Batman hősiességét? Harry Potter vajon mit érne Voldemort remekül megalkotott karaktere nélkül? Persze ezeket a kérdéseket szinte valamennyi ikonná vált hős alak esetében feltehetjük.

Hirdetés

Hiszen egy igazi fenyegetést jelentő, valódi súllyal és reális motivációkkal rendelkező rosszfiú nélkül a főhős is súlytalanná és felejthetővé válik. Nos, Goku nem ilyen hős! Kétséget kizárólag az egyik (nemzetközileg is) legismertebb manga/anime karakter, aki nem csak ismert, de szeretett is. Egy igazi hős, egy igazi ikon. Persze ennek a státusznak az elérésében a menő harcok mellett az is sokat nyomott a latba, hogy Gokunak is jobbnál jobb, vagyis rosszabbnál rosszabb, vagyis… Na, értitek… Szóval Gokunak is remekül megalkotott ellenségei vannak. Rengeteg. Most összeszedtük egy Top 10-es listába, hogy szerintünk melyik karakterek a Dragon Ball Z legikonikusabb gonosztevői.

A lista természetesen szubjektív, s egyelőre csak a Dragon Ball Z szériát vettük alapul, ott is volt bőven merítés, ám a későbbiekben lehet, összeállítunk majd egy bővített listát a Dragon Ball és a Dragon Ball Super antagonistáival kiegészítve.

10. Raditz

Goku fivére, az űrből érkezett rosszfiú, aki testvére megzsarolásával és annak fiának elrablásával mutatkozott be a sorozatban. Ugyan közel sem olyan "gonosz", mint a később érkező két társa, s nem is olyan erős ellenfél, mégis fontos figura, akinek helye van a Top 10-ben. Karaktere nem csak az új, minden eddiginél nagyobb fenyegetést hozta be a sorozatba, de ki is bővítette annak világát, s mindemellett Goku karakterét is tovább építette. Ő volt az első olyan ellenfél, aki valóban lényegesen erősebb volt Gokunál, s végül csak a főhős sokkoló önfeláldozásával sikerült legyőzni.

9. Ginyu Kapitány

A sorozatban talán a "Frieza-saga" volt az egyik legdominánsabb sztori rész. Kibővült világ, új bolygók, új fajok, és új ellenfelek. Többségük egysíkú töltelék figura, de azért akadt köztük jó néhány emlékezetes harcos. A legemlékezetesebb talán Dermesztő elit harci csapatának vezetője, Ginyu Kapitány (avagy "Zsinyő", ahogy idehaza nevezték…) volt. A Ginyu Alakuat  - szó szerint - színes figurákból álló csapatának vezére, akinek titkos támadása a harc közbeni testcsere. Valódi veszélyes ellenfél. Igaz, a végére már totálisan komolytalanná és komikussá vált a karaktere, de így is felejthetetlen figura.

8. Nappa

Nappa volt az első olyan harcos, akitől tényleg féltettük hőseinket gyerekkorunkban. Noha már az elején tisztázódott, hogy Vegita az erősebb harcos, mégis Nappa volt a fenyegetőbb, mind kinézetében, mind személyiségében. Társával együtt szépen le is mészárolták a Z-harcosokat, Ifjú Sátán (és vele együtt a Mindenható) halálával úgy tűnt, hogy végleg… Ez a sokk bizonyára minden Dragon Ball rajongóban megmaradt. Vegita és Nappa megölték Yamchát, Tient, Chaost és Ifjú Sátánt, s egyúttal a kristálygömböket is megsemmisítették. Sose látjuk többet kedvenceinket… gondoltuk. Nappa végül alul maradt Gokuval szemben, s ezért Vegita végzett vele.

7. C 17

A sorozatban (és megannyi movie-ban) fontos szerepet játszó androidok legkegyetlenebbje. A gonosz Dr. Gero alkotta meg ikertestvérével(?), C 18-cal együtt Goku elpusztítására. Ahogy a legtöbb "mesterséges inteligenciás  robotos" horrorban lenni szokott, az öntudatra ébredt robot itt is alkotója ellen fordult, s el is pusztította azt. Ezzel is felkészítve a nézőket, hogy egy minden eddiginél gonoszabb ellenféllel lesz dolga hőseinknek. Kisfiús külseje ellenére, vagy talán éppen azért, C 17 a sorozat eddigi legfenyegetőbb ellenfele, ám sajnos nem sokáig. Hiába készítették nagyon jól elő C 17 és C 18 karakterét (Future Trunks posztapokaliptikus világával), Cell nagyon hamar ellopta tőlük a showt és a főgonoszi szerepkört.

6. Babidi

Egy másik világból, másik dimenzióból érkezett velejéig romlott gonosz boszorkánymester, akinek egyetlen célja pusztulást és káoszt hozni a világra. Aprócska termete és komikus külseje ellenére is tekintélyt parancsoló gonosztevő, aki pusztán szórakozásból ereszti a Földre a valódi gonoszt, az istenek világában elzárt Buu-t. Ám hiába a varázserő, a telepátia és a fondorlatosság, hamar bebizonyosodik, hogy mindez kevés ahhoz, hogy a sokszor már idegesítő kis figura kordában tartsa azt a pusztító erőt, amit a világra szabadított. S ahhoz is kevés, hogy Babidit a 6. helynél feljebb juttassa.

5. Cell

Mint, ahogy már a cikk elején jeleztem ez egy szubjektív lista, s ezt csak azért hangsúlyozom, mert szerintem Cell ötödik helyével sokan nem fognak egyet érteni. Valóban az ő történetszála is nagyon izgalmas, karakterét mégse éreztem annyira meghatározónak, hogy feljebb kerüljön a sorban. Ennek oka elsősorban talán az lehet, hogy Cell valójában nem Goku ellenfele volt a történetben, hiszen a "Cell-saga" Gohant helyezte a középpontba. Persze Dr. Gero jövőből érkezett mesterműve is remek szereplő volt (kezdetben), igazi látványos, felejthetetlen harcokkal örvendeztette meg a nézőket. Ám C 17 és C 18 "hajkurászása" meg a harcművészeti torna szervezése, ezzel együtt a kezdetben halálosan idegesítő Mr. Satan (avagy Herkules) megjelenése csak súlytalanná és komolytalanná tette karakterét.

4. Buu

A sorozat leghatalmasabb, legerősebb rosszfiúja, az igazi fő-fő-főellenség, a finálé nagydurranása. Ám valahogy mégse volt annyira jelentős, hogy listánkon a dobogóra kerüljön. Cell-t is csak azért előzte meg, mert ő valóban Goku legerősebb ellenfele volt. Az istenek világából a Földre szabadított gonosz lény, aki valós indokok nélkül pusztítja az életet. Figurája tökéletes ellentéte Cell-ének, míg kezdetben komolytalan (és bosszantó) volt, később úgy vált egyre fenyegetőbb, és valódi súllyal rendelkező igazi főellenséggé. Igaz, menő szócsatákat és halhatatlan szállóigéket nem köszönhetünk neki, de azt sose felejtjük el, amikor az utolsó epizódokat nézve egy emberként emeltük a kezünket a magasba, hogy Goku a mi energiánkat is hozzá tudja adni a hatalmas Genki golyóhoz, amellyel végül sikerült győzedelmeskednie Buu felett.

3. Dr. Gero

És rajongók százai ragadnak most billentyűzetet, hogy elküldjék melegebb éghajlatra a cikk íróját… De mielőtt ezt megtennék, hallgassanak meg! Listánkban Goku legikoniikusabb ellenségeit próbáltuk sorrendbe állítani. S, ha erejében és képernyő-idejében jóval alul is marad Buu-hoz, Cell-hez vagy a többi androidhoz képest, Dr. Gero karaktere mégis súlyosabb volt mindjükénél. A gyűlölet fűtötte gonosz tudós, aki hosszú éveket áldozott arra, hogy bosszút álljon Gokun, a Dragon Ball szériában történtekért. Nem emlékeztek mi? Kifejtem! A gyermek Goku legfőbb ellenfele a Vörös Szalag Rend volt a Dragon Ball sorozatban, s miután elpusztította az egész szervezetet, az egyedüliként életben maradt Dr. Gero bosszút esküdött. S elkészítette pusztító android csapatát. Motivációi abszolút érthetők, talán a legjobban felépítettek az egész sorozatban. Karakterét még jelentősebbé tette a Future Trunks által remekül felvezetett hatalmas fenyegetés, a minden Z harcost elpusztítót robotok érkezése. S noha Trunks nem is Gero-ékra gondolt, ezt először nem tudhattuk, és simán elhittük, hogy a Yamchát játszi könnyedséggel legyőző, energiát elszívó, barázdált képű robot (és kövér társa) lesz az, aki pusztulást hoz a világra. Az már csak hab volt a tortán, hogy a vérfagyasztó Dr.Gero hátborzongató debütálását bemutató epizódokkal köszönt le a széria a tévéből.

2. Vegita

A legfőbb szövetséges és egyben a legfőbb ellenfél. Egyértelműen Vegita az a karakter, aki nélkül Goku sem lenne az, aki. Tökéletes társa, ugyanakkor tökéletes ellentettje is Gokunak. Az igazi antihős. Tipikusan az a figura, akiről mindenki tudja, hogy bármikor képes lenne szembefordulni bajtársaival, mégse tudjuk utálni ezért. A sorozat negatív figurái közül egyértelműen a legjobban felépített karakter, valódi motivációkkal, átérezhető érzelmekkel és drámával. S annak ellenére, hogy a Namekon történtek óta hőseink oldalán harcolt, mindvégig megmaradt rosszfiúnak is. Pusztán ezért nem került végül az első helyre, mert Vegita a széria végére már csak amolyan "időszakos" rosszfiú lett.

1. Dermesztő

Vitathatatlan. Goku minden tekintetben vett legfőbb ellenfele. A galaktikus hódító, az ujjával bolygókat pusztító, a Csillagharcos fajt kiirtó kegyetlen hadvezér. Ő az, aki tudtán kívül azzá tette Gokut, amivé lennie kellett. A világ legnagyobb harcosává, a Föld védelmezőjévé, hőssé, ikonná. Hiszen, ha Dermesztő nem pusztítja el a Vegeta bolygót, Gokut sosem küldik szülei a Földre, hogy ott azzá váljon, aki. Hogy Zseniális Teknős a tanítványává fogadja, hogy megtanulja a Kamehamehát, hogy legyőzze, majd csapatba verbuválja a Z harcosokkal, s hogy együtt szembeszálljanak magával Dermesztővel. Azzal a Dermesztővel, akinek motivációja ugyan klisés, mégis érthető: a világ ura akar lenni. S célját végül persze nem éri el, mégis a legjelentősebb rosszfiúja a szériának. A sorozat kibővült világának leghatalmasabb intergalaktikus gonosztevője, aki folyamatos átalakulásaival egyre csak erősebbé és rémisztőbbé válik. Róla tényleg elhittük, hogy legyőzhetetlen. És tényleg az is volt. Mindaddig, amíg teljesen új szintre nem lépett Goku, s vele együtt az egész sorozat, a gyerekfejjel lélegzetelállítóan királynak tűnő szupercsillagharcos szint behozatalával. Goku végül persze legyőzte, ám igazi főgonoszhoz méltóan Dermesztő visszatért, hatalmas sokkot okozva a főszereplőknek és a nézőknek egyaránt. Ám a visszatérés már közel sem volt olyan fajsúlyos, hiszen Trunks néhány másodperc alatt végzett (az egyébként tök menő, félig robot) Dermesztővel.

Ez lenne a mi Top 10-es listánk a Dragon Ball Z sorozat gonosztevőiről. Egyet értetek vele, vagy ti egészen másként képzelnétek el a sorrendet? Írjátok meg a véleményeiteket kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.