Hirdetés

Színdarabfigyelő: Életrevalók

|

A kiváló francia dramedy, az Életrevalók mindenkit elvarázsolt őszinteségével és karaktereivel, a Játékszínben pedig megnézhetjük, hogy Horgas Ádám rendező elképzelésében, kiváló hazai színészek megformálásában milyen a koncepció színdarabként. Röviden: kiváló!

Hirdetés

A 2011-ben bemutatott Életrevalók című francia dramedy (dráma és komédia egyben) megtörtént eseményt dolgoz fel: a Pommery pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo 1993-ban egy siklóernyős baleset következtében nyaktól lefelé megbénul és szembe kell néznie a tehetetlenséggel és kiszolgáltatottsággal. Ebben lesz a segítségére ápolóként a sajátos stílusú Abdel (a vásznon és a darabban Driss), aki származása miatt a saját bőrén tapasztalta meg ugyanezeket a fájdalmas érzéseket. Olivier Nakache és Eric Toledano rendezők egy 2004-es dokumentumfilmben találkoztak Philippe megrázó történetével, amelyből később François Cluzet és Omar Sy főszereplésével faragtak filmváltozatot, amely anyagi és kritikai sikert hozott a számukra. Hazánkban elsőként a Játékszínben láthatjuk az Életrevalók színpadi adaptációját. 

Hirdetés

Csakhogy egy világszerte ismert és szeretett film feldolgozása mindig kockázatos, hiszen számolni kell vele, hogy a közönség jól ismeri az alapanyagot, így önkéntelenül is ahhoz hasonlítgatja, arról nem is beszélve, hogy ami első megtekintésre térdcsapkodósan szórakoztató, az másodjára jócskán veszít erejéből. Ezekre kellett megoldást találnia Horgas Ádámnak, a Játékszín egyik rendezőjének, aki különleges lépésre szánta el magát: míg az arisztokráciát értelemszerűen meghagyta Philippe-nek, addig Driss esetében megváltoztatta a néger gettó közeget és áthelyezte a karaktert egy roma kultúrkörbe, így adva a magyar nézőközönségnek egy ismerős kapcsolódási pontot a történethez. Hogy ez az ötlet nem csapott át a roma kultúra karikatúrájába, abban fontos szerepet játszanak a gyönyörű és megrázó, de szerencsére visszafogott mennyiségű dalbetétek (Erdélyi Tímea színésznő énekhangja öt csillagos!) és a finoman eltalált egyensúly is.

A feladat oroszlánrészét a Driss-t parádésan alakító Vadász Gábor teljesíti, aki karakterét kiismerve lazán felér az eredeti változathoz, sőt tud újat is mutatni ahhoz képest a más közegnek köszönhetően. Energikussága, tőről metszett stílusa és életszeretete miatt egy csapásra a szívünkbe zárjuk, de nem csak mi, hanem a másik főszereplő, az egészen más helyzetben lévő Philippe is. Egy nyaktól lefelé bénult arisztokratát - aki néha finom és önkritikus humorát is megvillantja - nyilvánvalóan sokkalta nagyobb kihívás hitelesen és emlékezetesen eljátszani, mint egy harsány, túlmozgásos nagymenőt, azonban a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja, a Jászai Mari-díjas Hirtling István még ilyen korlátok között is képes megcsillogtatni tehetségét. A Vadász Gáborral előadott közös jeleneteik nagy része telibe lövik a sírva nevetős kategóriát, ugyanakkor az érzelmi hullámvasútra felültetve egy pillanat alatt képesek minket elvinni a meghatottságig is, ezt pedig csak a legnagyobbak tudják elérni.

A főbb karaktereket tehát tökéletesen eltalálták, de ugyanez elmondható a mellékszereplőkről (Erdélyi Tímea, Zsurzs Kati, Kakasy Dóra, Petyi János és Szirtes Balázs) is, akik az előadás folyamán több figura képében is felbukkannak előttünk, ráadásul abban is hatalmas szerepük van, hogy a minimalista díszlet folyamatosan változik, így tényleg le a kalappal a teljesítményük előtt. De még inkább az egész koncepció előtt. Az Életrevalók ugyanis garantáltan emlékezetes pillanatokkal örvendezteti meg azokat, akik egy fergeteges előadás erejéig szeretnének kilépni a hétköznapok okozta mókuskerékből, Horgas Ádám darabja pedig garantáltan be fogja aranyozni mindenki hetét. Csak mondjuk azt a világnak, hogy csá. (Aki megnézi a Játékszín szóban forgó produkcióját, az érteni fogja). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.