Hirdetés

Káoszból filmtörténeti alkotás, avagy néhány érdekesség A cápáról

|

Mondhatni semmi sem megy zökkenőmentesen, így volt ez Steven Spielberg és Hollywood valaha készült legnagyobb alkotásával is, mi pedig összeszedtünk nektek néhány érdekességet a film készültének hátteréről.

Hirdetés

Ahogyan Mark Rylance is mondta a maga visszafogott angol modorával, miután az idei Oscar-gálán kezébe vette a jogosan kijáró arany szobrocskát a Kémek hídjában nyújtott fantasztikus teljesítményéért: Steven Spielberg korunk legnagyobb történetmesélője. Ezzel aligha tudnánk vitatkozni a rendező munkásságát ismervén. Bizonyára mindenki tudna felsorolni egyet-kettőt a kedvencei közül és legtöbbek listáján biztosan nagy jelenléttel bírna A cápa, amely akkoriban több millió nézőt lesokkolt és egy mérföldkővé nőtte ki magát Hollywood történetében.

Hirdetés

Formai megvalósításában és bevételi szempontokat tekintve egyaránt egy irányzat elindítója volt. Korának legnagyobb filmjévé nőtte ki magát, hihetetlen népszerűségre tett szert, gyakorlatilag strandolás helyett szinte mindenki a moziban popcornt szorongatva a filmet nézte. Mondhatni nem ez volt a strandok legjobb éve. Ez a bevételeken is meglátszott, ugyanis az eddigi legnagyobb bevételt termelte az akkori viszonyokhoz képest, összesen 471 millió dollárt és ezzel kialakult a nagyszabású popcorn-mozik kifejlesztésére irányuló törekvés a stúdiók oldaláról. A cápa rekordját később csak a Csillagok háborúja volt képes túlszárnyalni. De mégis, nem mindig volt ilyen fényes a helyzet, hiszen a film munkálatai jó néhányszor majdnem kudarcba fulladtak. A népszerűség útját egy túlsúlyos, égő mechanikus cápa, és némi balszerencse keresztezte.

A legtöbb rendező gyakran került a színészekkel konfliktusba, nos Spielbergnek is valami hasonlóban lehetett része, ám ezt a problémát némi beszélgetéssel nem tudta megoldani, ugyanis a történet főszereplője, a mechanikus cápa rengetegszer helytelenül működött, sőt, amikor az első éles bevetése lett volna az óceán fenekére süllyedt a rendkívül nehéz szerkezete miatt. Ezek miatt sok felvett nyersanyag kárba ment és ez a fő indok, amiért a rendező a meglehetősen érdekes, mára már ikonikussá vált beállításokra szorult, amit mi utólag nem is bánunk. Így végeredményben 1 óra 21 percen keresztül egyáltalán nem láthatjuk a nagy fehér bestiát. Viszont nem csak ily módon szabotálta és késleltette a forgatást a Spielberg által csak "nagy fehér sz*r"-ként emlegetett teremtmény. Egyszer majdnem teljesen magával vitte az óceán fenekére a filmben is látható Orca nevű hajót, a színészekkel és a teljes forgatási felszereléssel együtt. Amíg Spielberg a színészek megmentésére koncentrált a stáb maradék része a felszerelést próbálta menteni, ám a kamera a benne lévő felvételekkel együtt így is elsüllyedt. Végül New York-ban sikerült helyreállítani az addig rögzített anyagot, viszont a forgatás a tervezett 52 napról a folyamatosan fellépő komplikációk miatt 155 napra duzzadt.

Gyertek a moziba, még adják A cápát!
Gyertek a moziba, még adják A cápát!

Az óriási mű cápa mellett azért az meglehetősen valód pillanatoknak is hely jutott a filmben:

- A Brody-t alakító Roy Scheidert például élete legfájdalmasabb jelenetét élhette meg, amikor a Mrs Kintnert alakító Lee Fierro nem tudott hitelesnek látszó műpofont osztani, ezért egy valódi pofont láthatunk a jelenetben.

- Abban a jelenetben, amikor Brody (Scheider) éjszaka a revolverét tölti és egy hullócsillag szalad végig az égen, Spielbergre hivatkozva ténylegesen benne volt a felvételben, nem utó munka eredménye.

- A nagy fehér cápa első áldozatát alakító színésznő arcán teljesen valódi félelem rajzolódik ki, ugyanis nem voltak próbafelvételek és meglepetésként érte, amikor a lábára erősített drótkötelek elrántották a vízben.

Spielberg eleinte nem fordult túl nagy bizalommal a projekt felé, egy kis noszogatásra volt szüksége, hogy belekezdjen a munkába, amit Robert Duvall-tól kapott meg. Cserében felajánlotta neki, hogy játssza el Brody szerepét, ám Duvall visszautasította az ajánlatot, mert aggódott, hogy túl nagy népszerűségre tenne szert, inkább a Robert Shaw által alakított Quint karaktere felé húzott a szíve, viszont Spielberg azt mondta neki, hogy túl fiatal a szerephez. Miután megkezdődtek a film munkálatai John Williams zeneszerzőre hárult a feladat, hogy elkészítse a film zenei témáját, amely nem igazán nyűgözte le Spielberget, sőt még nevetett is a csupán E és F hangokból álló aláfestés hallatán. Ha tudta volna előre, hogy később ezért még Oscar-díjat fog kapni a film...

A rengeteg nehézség ellenére, amelyek teljesen megváltoztatták az eredeti elképzeléseket egy nem mindennapi alkotás született. 1975-ben 67 millió ember sikolya zúgta be a mozitermeket és ha ezt már nem is olyan intenzitással, de mi, még több mint 40 év távlatából is tapasztalhatjuk. Ha ezen cikk egy kicsit is meghozta a kedveteket, hogy korunk legnagyobb történetmesélőjének alkotásaiba belekóstoljatok esetleg újranézzetek egyet-kettőt, akkor érdemes lesz a Paramount Channelre kapcsolnotok, hiszen az egész hétvégét az alkotó filmográfiája előtti tisztelgéssel tölti majd a csatorna. Természetesen A cápa is adásba kerül, de olyan klasszikusokat is láthattok majd, mint az E.T. - A földönkívüli vagy az A.I. - Mesterséges értelem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.