Hirdetés

Színdarabfigyelő: És már senki sem (Tíz kicsi néger)

|

Agatha Christie méltán híres és klasszikus műve, a Tíz kicsi néger a Játékszínben elevenedik meg felejthetetlenül a nézők előtt olyan nagyszerű színészek tolmácsolásában, mint Gálvölgyi János, Pusztaszeri Kornél, Hajdu Steve, Sághy Tamás, Lévay Viktória, Szabó Máté és Csonka András.

Hirdetés

Agatha Christie műveit újra és újra felfedezi magának a világ. Minden generációnak megvan a maga Christie-feldolgozása, a közelmúltban például a Gyilkosság az Orient Expresszen kapott egy A-kategóriás színészekkel megtámogatott leporolást és már készül a Halál a Níluson újabb filmváltozata is. De nem csak Hollywood nyúl előszeretettel az angol írónő klasszikusaihoz, hanem a színházvilág is. A Játékszín például az 1939-ben megjelent fordulatos krimit, a Tíz kicsi négert állította színpadra "És már senki sem" címmel, a rendkívül sokoldalú Szirtes Tamás rendezésében, amely letaglózóra sikerült. 

Hirdetés

Tekintve, hogy Christie regénye a mai napig népszerű és a korábban készült feldolgozásokat is sokan láthatták már, bátor dolog volt megálmodni belőle egy előadást, hiszen ez tipikusan az a fajta mű, ami egy nagy csattanóra van felhúzva, annak ismeretében pedig elmaradhat a várt extázis. A játékszínes adaptáció éppen ezért nem követi szolgamódon az alapanyagot, de nem is veszi semmibe azt. Úgy sikerült a világot jelentő deszkákra megálmodni, hogy a pazar színészi játéknak és izgalmas sztorivezetésnek köszönhetően azok sem fognak unatkozni rajta, akik tisztában vannak a végjátékkal. 

Ebben pedig nem csupán az alapos odafigyeléssel és remek érzékkel színpadra állított cselekmény játszik közre, a reflektorfény egyértelműen a színészeké. Noha a folyamatosan jelen lévő feszültséget a szereplők külön-külön felkonferálása, a thrillereknél használt idegborzoló hangeffektek és dallamok alkalmazása és a dupla szünet idézik elő, az illusztris szereplőgárdáé a legfőbb érdem. Az angliai partok mentén található magányos szigeten összegyűlő, sokszínű társaság Gálvölgyi Jánosból, Benedek Miklósból, Sághy Tamásból, Hajdu Steve-ből, Lévay Viktóriából, Csonka Andrásból, Pusztaszeri Kornélból, Tóth Juditból, Horváth Liliből/Zsurzs Katiból és Szabó Mátéból/Csizmadia Gergelyből áll össze, akiknek megvannak az emlékezetes pillanataik, élvezet őket együtt látni. 

Képesek velünk végig a bolondját járatni, ráadásul ezzel jópofa közösségi élményt is teremtenek, hiszen a két szünet lehetőséget biztosít arra, hogy elgondolkozzunk a történteken, számba vegyük ki lehet a titokzatos gyilkos (azon az előadáson például, amit mi láttunk, a két felvonás között elindult a kollektív találgatás a fiatalok között). Mindent összevetve az "És már senki sem" (Tíz kicsi néger) egy olyan darab, amelynek megtekintésére előismeretektől, kortól és nemtől függetlenül mindenkit előszeretettel sarkallunk. Felejthetetlen lesz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.