Hirdetés

Fekete vitorlák - Ismertető

|

Hirdetés

Ezúttal egy olyan sorozatot szeretnénk bemutatni nektek, ami januárban a harmadik évadára készül, de már a negyedik évadot is berendelte a Starz. Itthon a Paramount Channel már leadta az összes részt, úgyhogy nincs kifogás, ezt a sorozatot látni kell. Gondolom A kincses sziget Robert Louis Stevensontól sokaknak ismerős lehet, ahogy Long John Silver (Luke Arnold) és a papagája, Billy Bones kapitány (Tom Hopper), valamint az a mesés elásott kincs. Az ő történetét már ismerjük, de honnan is van az a kincs pontosan? Erre próbál meg választ adni nekünk a Fekete vitorlák (Black Sails) egy igen sajátos módon. Most egy pillanatra mindenki feledkezzen meg Jack Sparrowról és az ő varázslatos világáról, mert ez a sorozat nem erről szól. Sokkal földhözragadtabb, a jó értelemben.

Black Sails 2014
A sorozat a könyv előtt 40 évvel játszódik, 1715-ben. A történet elején megismerkedünk Nassau városával, amikor az éppen fénypontját élte, és legfőképp annak átmeneti lakóival. A kalózok jönnek-mennek, hozzák a lopott árut, amit később a helyi kormányzó segítségével tisztán eladnak legális kikötőkben, a profiton pedig osztoznak. Közben pedig, ha már kikötöttek egy hosszú tengeri út után, mindenki szórja a pénzt nőkre és italra. Az élet azonban kalózok között sem ilyen egyszerű. A rettegett Flint kapitánynak (Toby Stephens) a spanyolok arannyal megrakott hajójára, az Urca de Limára fáj a foga, és ennek érdekében hajlandó mindent feláldozni, de sajnos nem mindenki osztozik lelkesedésében.
blacksails
Kezdjük talán azzal, hogy mivel egy sorozatról van szó, tényleg ne várjon senki hatalmas tengeri ütközeteket, ugyan akadnak, de nem azokon van a hangsúly, pedig a hajók nagy részét amúgy a valóságban is felépítették. Gyakorlatilag egy politikai szériáról van szó, persze kalóz módra. A szereplőknek komoly céljaik vannak, és képesek mindenen és mindenkin átgázolni, hogy el is érjék őket. James Flint és Charles Vane (Zach McGowan) a valóságban is éltek (meg még sokan mások is: Jack Rackham (Toby Schmitz), Anne Bonny (Clara Paget), Benjamin Hornigold (Patrick Lyster)) és ennek megfelelően azért sokkal történelemhűbb az ábrázolásuk, akárcsak az egész kalóztársadalomé. Itt senki nem igazi úriember, és legfőképpen nem felelnek meg a romantikus elvárásoknak. Szabad emberek, akik abból élnek, hogy másoktól lopnak, a tisztességet mág csak hírből semi ismerik, szimplán kihasználják életük minden percét.
Max_Eleanor
Mivel Starz produkcióról van szó, erősen korhatáros. A megjelenő vér mennyiségét talán gallonban lehetne mérni, és természetesen a fedetlen női mellek is kifejezett hangsúlyt kapnak, de morálisan is kemény dolgok történnek a vásznon. A Bahamák hangula pedig teljes mértékben átjön, a hőség, az aranyszínű homok és gyönyörű kék tenger mind hitelesek, és még inkább azt érezteti a nézővel, hogy egy teljesen másik világba csöppent. A könyvhöz képest is sok különbség van, James Flint ugyan sokat iszik, de jelleme még nem annyira romlott, mint ahogy azt sokan ismerik, egy rettentően összetett karakterről van szó, akit ráadásul a 2. évadban még közelebbről megismerünk. Szépen lassan halad a végkifejlet felé, akárcsak Silver, aki itt még egy szerencsétlen hazug és semmi több.
*************** TV PREVIEW FOR JANUARY 5, 2014. DO NOT USE PRIOR TO PUBLICATION.**************From left, Toby Schmitz (Jack Rackham) Zach McGowan (Charles Vane) Clara Paget (Anne Bonny star in Starz Entertainments series BLACK SAILS. Photo Credit: Starz Entertainment.
A színészek nagyon jól végzik a munkájukat, ezért sokan meg fogják találni a kedvenc karakterüket és bőven lesz választék, nemcsak férfiakban, de nőkben is, mert a regénnyel ellentétben itt sok erős női karakter is helyet kapott. Legyen szó Miranda Barlow-ról (Louise Barnes), Eleanor Guhtrie-ról (Hannah New), vagy Maxről (Jessica Parker Kennedy), az örömlányról, mind kompetens személyiségek egy erősen férfiak uralta világban.
Walrus_on_the_beach
A látvány általánosságban korrekt és korhű, bár azért a jelmezek elég divatosra vannak véve, és nem érződik nagyon sterilnek sem, talán pont azért, mert a közelharci jelenetek brutálisak. Az első évad még nem nagyon mozdul ki Nassauból, ezért kicsit zártnak érződik a széria, de később ez alaposan megváltozik és sokkal többet hajóznak mindenfele a világban (London, Boston). Valamint olyan híres karakterek is megjelennek, mint Ned Low (Tadhg Murphy), aki képernyő keresztül is hátborzongató volt. A zenét az a Bear McCreary szerezte, akinek a The Walking Dead főcímdalát (meg a Da Vinci démonaiét és az Outlanderét) is köszönhetjük. (A végére hagytam egy fontos apróságot, ami lehet sokakat elriaszt: Michael Bay az executive producer.) Angol előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=7FPRzH7Nrg4 Magyar előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ZUXCQrA8Woo
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.