Hirdetés

Félvilágok - ilyennek láttuk az 1. évadot

|

Az HBO Asia első sajátgyártású sorozatán még lenne mit javítani.

Hirdetés

Az HBO elsősorban hazai sorozatai/filmjeire költi az igazán nagy pénzeket (a Trónok harca a legdrágább a jelenleg futó sorozatok közül), de ez nem jelenti azt, hogy ne fektetne energiát és kellő forrásokat, hogy a világ többi részén is aktívan részt vegyen a tartalomgyártásban. Ezt már mi is első kézből tapasztalhattuk, köszönhetően a Terápiának, a Társas játéknak vagy a hatalmas sikerű Aranyéletnek. A felsoroltak mind az HBO Europe saját gyártásai, akárcsak a lengyel Wataha (A falka), a cseh Pustina (Wasteland) vagy a román Valea Muta. Az HBO Asia is igyekszik beszállni a versenybe és megnéztük, hogy sikerült nekik.

Hirdetés

A Févilágok (Halfworlds) az első saját alkotása az ázsiai divíziónak (két sorozatos koprodukció és egy tévéfilm után), amit teljes hosszában Indonéziában forgattak le, nyolc hétig stúdióban, majd eredeti helyszíneken. A fantasy-horrort kifejezetten a fiataloknak szánták, ezért össze is szedtek néhány fiatal, angolul jól beszélő (és mutatós) tehetséget a nyolcszor harminc perces szériához.

A történet Jakartában, az Indonéz fővárosban játszódik egy világban, ami első látásra nagyon hasonlít a miénkre, csakhogy itt több ezer évvel ezelőtt, az emberek mellett egy másik faj, a demitek is köztünk éltek. A demitek az istenek teremtményei, halhatatlanok és elképesztő erővel rendelkeznek, ezért váltak az emberi faj védelmezőivé. A két faj hosszú éveken át békében élt egymás mellett, amíg az istenek fel nem ajánlották a demiteknek az első Ajándékot. A folyamatos harcok során a demitek majdnem kipusztultak és a mindegyiküket sújtó átok miatt az emberek félni kezdtek tőlük és ellenségekké váltak. A történetbe jó pár évvel később csatlakozunk be, amikor a demitek nem többek legendáknál és az árnyékok között élnek, az emberek tudta nélkül. A főszereplő egy utcai művész, Sarah, aki a helyét keresi a világban és próbál túllépni szülei brutális meggyilkolásán, amit még kisgyerekként kellett végignéznie. Mindeközben a demitek újra egymás torkának esnek a hamarosan esedékes Ajándék miatt - amit csak egy kiválasztott kaphat meg közülük - és Sarah önkéntelenül a háború közepébe csöppen.

A harminc perces szerkezet miatt a történet sokszor darabos és nehezen követhető, főleg azért mert semmire nincs idő. Gyakorlatilag a szokásos tíz részenként ötven percet sűrítettek össze fele annyiba. A történet ilyen átfogó bemutatását beleerőszakolni ebbe a rövid évadba, izzasztó munka lehetett. Felépítettek egy érdekes fantasy világot, komplex szabályrendszerrel és még izgalmasabb legendákkal, viszont az elmesélésükbe beletört a bicskájuk a készítőknek. Az elmélyülésre nincs lehetőség, mert mindenből csak a felszínt súrolják és egyszerűen nem hagyják, hogy magával ragadjon minket az élmény, mert rohanni kell tovább a befejezéshez.

A hangulat valami elképesztő, a részek elején a múlt bemutatása, a konkrét mesélés fantasztikus, teljesen beránt és elvarázsol, majd jön az enyhe káosz. A fő történetszál mellé még sikerült néhány mellékvágányt is beépíteni, amik hiába érdekesek, csak a fontosabb történésektől veszik el az időt. A karakterek közül alig van olyan, akit sikerül rendesen felépíteni és egyszerű papírmaséknál többnek beállítani. A demitek hiába uralják a képernyőt, a szerelmes halál duón kívül mindenki felejthető.

Egyértelmű, hogy ezt nem a nemzetközi piacra szánták, erősen épít a keletiek kultúrájára és mondavilágára, ennek ellenére azért látszik, hogy sok mindent kölcsön vettek az amerikaiaktól és ismerős lesz jó pár elem. Talán pont emiatt lesz kicsit kaotikus az összhatás, egy kicsit ebből is, abból is. A nehéz emészthetőségén még a rendező, Joko Anwar sem segített, akivel néha rendesen elszaladt a ló.

A Félvilágok nem egy olcsó Zs-kategóriás fércmű, igényes munka, ami megérdemli a figyelmet. Hatalmas lehetőség volt benne, viszont mintha a készítők túl sokat akartak volna első nekifutásra, talán majd a második évadra jobban összeszedik magukat.

Az első évad szinkronosan és feliratosan is elérhető az HBO GO-n, a folytatás február 1-jétől lesz látható az HBO3 műsorán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.