Hirdetés

45 éves a Bűnvadászok és még 7 filmes évforduló áprilisban

|

Legújabb cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük azokat a filmklasszikusokat, amiknek áprilisban van az évfordulójuk. Ilyen Bud Spencer és Terence Hill örökzöldje, a Bűnvadászok is.

Hirdetés

Bár a Puliwood virtuális hasábjain már találkozhattatok filmklasszikusokat bemutató kritikákkal és ismertetőkkel, most új formátumba kezdünk. Listánkban összegyűjtöttük azokat a filmtörténetileg mérföldkőnek számító, emlékezetes vagy éppen a szívünkhöz nőtt alkotásokat, melyek idén áprilisban töltik valamelyik kerek évfordulójukat (cikkünk esetében a legtöbbször az amerikai premiert vettük figyelembe). Lássunk hát neki a szemezgetésnek a teljesség igénye nélkül! 

Hirdetés

Április 3. Beethoven: 30 éves

A legendás bernáthegyi kutya már 30 éve szórakoztatja szinte bármelyik televízió csatorna nézőit, hiszen ha valami kellemes családi kikapcsolódásnak mondható, akkor ez az, és éppen emiatt rendszeresen leadják valahol. A nehéz sorsú Beethoven szemlátomást békére lelt a Newton családnál, de persze az izgalmak és a fordulatok innen indulnak be igazán. Annak ellenére, hogy a kutya számtalan kalandot megjárt, a forgatáson nagyon odafigyeltek arra, hogy az állatokat ne érje semmilyen sérelem.

Április 4. Comic strip - Képtelen képregény: 25 éves

Kevin Smith ért a romantikához is! Idén 25 éves a Comic strip - Képtelen képregény, ami egy különös szerelmi bonyodalomba vezeti el a nézőt, ugyanis a képregényrajzoló Holden (Ben Affleck) egy szintén szakmabeli lányba, Alyssába (Joey Lauren Adams) lesz szerelmes. Aki mellesleg leszbikus. A félreértések és a sértődések természetesen elkerülhetetlenek, de aggodalomra semmi ok, Kevin Smith írói-rendezői tehetségét ezúttal is kamatoztatni tudja, aminek köszönhetően több lesz ez a film (például egy visszatérő Jay és Néma Bob-párossal), mint egy klisékkel teli romantikus vígjáték.

Április 5. Buliszervíz: 20 éves

A film, ahol tanulás nélkül is lehet érvényesülni az egyetemen! Na jó, megeshet ez a valóságban is, de maradjunk annyiban, hogy az egyetemi buliszervezésre nem biztonságos karriert építeni, ahogy azt Van (Ryan Reynolds) tette. Persze a film tanulságosabb ennél, végeredményben főhősünknek is le kell ülnie tanulni, hogy Richard (Daniel Cosgrove) megleckéztetésének fajsúlyos következményeit el tudja kerülni. 20 év távlatából kijelenthető, hogy a Buliszervíz az altesti poénok filmes Mekkája, de akit ez nem zavar, annak ma is garantált a szórakozás. 

Április 6. Bűnvadászok: 45 éves

A Bud Spencer-Terence Hill filmek tizenegyedik darabja idén áprilisban tölti a 45-öt, és egy magyar filmes portál esetében különösen nagy hiba lenne megkerülni a legendás duó rendőrkalandját, hiszen itthon még az európai átlaghoz képest is hatalmas népszerűségnek örvend a páros. A Bűnvadászok két egzisztenciális krízisben szenvedő fiatalember kálváriáját mutatja be, amint a rendőrség kötelékében találják meg a kiutat a kilátástalanságból. Oké, ennél a filmnél úgy gondolom, megengedhetem magamnak az iróniát, mert az olvasók túlnyomó többségének már volt szerencséje hozzá, viszont azt nem biztos, hogy tudják, hogy Spencer az egyik interjújában elmesélte, hogy mivel rendőröket alakítottak, a valódi helyi rendőrség azt hitte, hogy kopóknak adják ki magukat, és emiatt majdnem letartóztatták őket. Szerencsére komolyabb következménye nem lett az ügynek, de a történet fényében különösen mókás a helyzet.    

Április 7. Lúdas Matyi: 45 éves

45 éve, hogy rajzfilm-feldolgozást kapott a feudalista rendszer trollja, Lúdas Matyi, ami előtt csupán 1949-ben készült adaptáció azzal a különbséggel, hogy élőszereplős volt. A történetet valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni, de azt meg kell hagyni, hogy nem kevés gyerekeknek szóló történet üzen ilyen didaktikusan egy társadalmi réteg érdekérvényesítéséről. Ez persze a mese javára válik, hiszen ki ne szeretné, ha 70 percig az igazságérzetét simogatják?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Április 13. Tizenkét dühös ember: 65 éves

A tárgyalótermi drámák alfája és ómegája Sidney Lumet 65 éves klasszikusa. A film, amiben úgy is átélhető az emberi dráma, hogy az adott karakter vagy meg sem szólal (a vádlott), vagy a nevét sem tudjuk (az esküdtek). Azontúl, hogy kapunk egy ízig-vérig időtálló történetet, ami az előítéletben rejlő kockázatról szól, filmtechnikailag is bravúros Lumet alkotása: a cselekmény előrehaladtával egyre közelebbi és "intimebb" snittekkel operál a film, ezzel is fokozva a feszültséget a nézőben.

Április 13. Ház az erdő mélyén: 10 éves

Ezerszer látott sémára épül, az összkép mégis merőben eltér a megszokott sablontól. Drew Goddard tízéves műfajparódiája a home invasiontől kezdve a zombizsáneren keresztül egészen a slasher horrorig mindent bejár, de nem feledkezik meg a humor kiegyenlített adagolásáról sem, ami miatt önfeledten szórakozhatunk ezen a másfél órás trancsíron. A történetben egy csapat egyetemistát követhetünk végig (a rendkívül koravén Chris Hemsworth-hel az élen), akik egy erdei házikóban szeretnének eltölteni egy-két laza napot. Azonban hamar kiderül, hogy a szálláshely korántsem olyan vendégbarát, mint ahogy az első pillantásra tűnt, sőt. Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a forgatókönyvön dolgozó Joss Whedon (igen, pontosan az, akire gondolsz) és Goddard mindössze három nap alatt végeztek az írással.

Április 20. Annie Hall: 45 éves

Woody Allen leghíresebb romantikus filmje a szerelem abszurditásáról mind a mai napig a műfaj alapkövének számít. Az Annie Hall a maga 93 percével az 1955-ös Marty után a második legrövidebb film, ami megnyerte a legjobb filmért járó Oscar-díjat, és ez azért nagy szó, mert az Akadémia általában jobban szereti a játékidőben terjengősebb alkotásokat, de mint látjuk, kivételek mindig akadnak. Bár Annie (Diane Keaton) és Alvy (Allen) "se veled, se nélküled" kapcsolata végül a "se veled" stádiumában horgonyzott le, az örömök olykor-olykor így is jelen voltak, még ha végeredményben rá kellett eszmélniük, hogy képtelenek együtt maradni.  

Nektek melyik a kedvenc filmetek az áprilisi klasszikusok közül? Tetszik az új rovatunk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.