Hirdetés

Gyilkos típus - ilyennek láttuk az 1-2. részt

|

Mi történik, ha valaki olyan tér vissza az életedbe, akit csak el akarsz felejteni?

Hirdetés

Márpedig egészen pontosan ez történik a Gyilkos típus című angol thriller főszereplőjével, Ingriddel (Emma Appleton). A fiatal ügyvédnő segített  tisztára mosni egy férfi nevét, közben azonban veszélyes viszonyba is bonyolódott a titokzatos John Websterrel (Colin Morgan).

Bár az első két epizódban ebből csak töredékeket látunk, biztosak lehetünk abban, hogy kettejük viszonya nem alakult jól, a lány legalábbis semmilyen jelét nem mutatja annak, hogy örülne az újbóli találkozásnak. Viszont könnyen lehet, hogy most csak John tudja megmenteni, mert szinte biztos, hogy a kollégáját ért merényletnek ő volt az eredeti célpontja. 

Hirdetés

A Gyilkos típus már a címével sem árul zsákbamacskát, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy a sorozat egy népszerű brit bűnügyi regényből, Jane Casey azonos című művéből készült, nagyjából be tudjuk lőni, mire számíthatunk. A szigetországi krimik sokat merítettek skandináv társaikból, ugyanakkor visszább vesznek a társadalmi mondanivalóból és erősebben hagyatkoznak a műfaji megoldásokra. 

Thrillerként kétségtelenül nagyon jól működik a Gyilkos típus. Szépen épül a feszültség, hamar megértjük a szereplők közötti viszonyrendszert, a zenék, az időjárás és főleg a színek használata pedig valóban elsőrangú. Főként utóbbit kell kiemelni, elsősorban annak tekintetében, ahogyan az első epizódban a vöröset, a szerelem és a veszély színét használják a készítők. És bár ezen a ponton még jól működik a sejtetés, később azért túlzásba is esnek a készítők, többször hangsúlyoznak egy információt, mint az a megértéshez szükséges lenne. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az remek viszont, ahogy Londont eleven szereplővé teszi a széria. Thrillereknél különösen jól szokott működni, ha a város nemcsak helyszínként van jelen, hanem alakítja is a cselekményt: Itt pedig pontosan erről van szó, a szűk londoni utcák, sőt még az építkezések is fontos szerepet játszanak abban, ahogy az események alakulnak. 

Mindemellett a casting sem rossz. Emma Appleton és Colin Morgan is jól hozza a karakterét, azonban itt már erősebben kell feltennünk a kérdéseket, mert az első két rész alapján ezek a karakterek bizony jókora közhelyek. Ott van a pszichopata férfi, a veszélyes rosszfiú, akit nem lehet eltüntetni az életünkből, és ott van a lány, aki bár sokszor menekülhetne, valamilyen teljesen irracionális okból mégsem teszi. Fontos lesz a jövőben, hogy ezekből a sztereotípiákból ki tudjanak lépni a karakterek, mert így nagyon hamar elveszítheti a nézők szimpátiáját a sorozat. 

A Gyilkos típusban tehát abszolút megvan a potenciál, de bizonyos kérdésekre egyértelműbb válaszokat kell adnia a készítőknek, hogy ez ne csak a sokadik thriller legyen. 

A sorozat az HBO Maxon nézhető. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.