Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál Harvey Keitelről

|

Ma tölti be a nyolcvanadik életévét Harvey Keitel, ennek apropójából próbáljuk meg felidézni eddigi színészi munkásságát 10 vele kapcsolatos történet segítségével, amit esetleg még nem tudtatok róla.

Hirdetés

Be kell lássuk, hogy egy ilyen illusztris színészi életműhöz képest - ami tetemes 154 filmet és sorozatot számlál jelenleg -, amivel Harvey Keitel rendelkezik egy 10 pontból álló lista eltörpül, ám összesítő áttekintés helyett inkább csak megpróbáljuk felhívjuk a figyelmet a színészóriás életének néhány érdekességére. 

Hirdetés

1. Ő Scorsese első múzsája

Martin Scorsese az egyike azoknak a kiváló rendezőknek, akikkel Keitel együtt dolgozott karrierje során, mi több, az első nagy főszerepét is a rendezőnek köszönheti, ugyanis 1967-ben már vele forgatta le a Ki kopog az ajtómon? című filmet. Ugyan Robert DeNirót tartjuk Scorsese igazi múzsájának, mégis elvitathatatlan a tény, hogy a filmtörténelem talán leghosszabb közös munkássága Keitelhez köthető, ugyanis egészen pontosan 1967-től 2019-ig bezárólag, elképesztő 52 évről beszélünk, amely idő alatt hat alkalommal készítettek filmet együtt, de végül Robert DeNiro vált a rendező kedvencévé és az 1973-as Aljas utcákban még csak mellékszerepben látható DeNiróval végül az 1976-os Taxisofőrre helyet cseréltek és "kitaszította a főszerepből". Idén pedig ismét együtt forgattak sok év kihagyás után, hiszen idén érkezik majd az Irishman, amelyben Keitel és DeNiro mellett a rendező másik kedvenc színésze, Joe Pesci is feltűnik majd.

2. Megtévesztően jó olasz

Még ha számtalan olasz-amerikai karaktert testesített meg a vásznon, Keitel valójában anyai részről román, míg apai ágon pedig lengyel családból származik, de a remek akcentusának köszönhetően gyakran gondolják, hogy olasz felmenőkkel rendelkezik.

3. Kirúgták az Apokalipszis most-ból

Még ha rendkívül sikeres karriert is tudhat magának Keitel, jó néhány olyan szerepbe fogott bele, amelyek végül sikertelenül értek véget. Francis Ford Coppola híres Apokalipszis most-ja például talán az egyik leghíresebb film, amelynek már a forgatásáról is külön könyv készült. Harvey Keitel története ugyan csak egy rövid epizód a film szövevényes hátterében, azonban érdekes, hogy eredetileg ő kapta meg Willard szerepét, de csak azután, miután Jack Nicholson, Al Pacino és még sok más híres színész elutasította Coppola ajánlatát. Végül Keitel nem vált be a rendező számára, ugyanis a korábban tengerészgyalogosként szolgáló színész teljesen eltérő véleményen volt a karaktert illetően és emiatt a nézeteltérés miatt Coppola megszabadult tőle. Így vette át a helyét később Martin Sheen, akinek talán élete legnehezebb szerepének bizonyult Willard.

4. Faképnél hagyta Stanley Kubrickot

Stanley Kubrick utolsó filmje a Tágra zárt szemek volt, amelyben Keitel is szerepelt. Meg is kezdődtek a munkálatok, azonban a forgatás közben a színész úgy döntött, hogy otthagyja a munkálatokat. Kubrickról akkoriban már mindenki tudta, hogy milyen eszközökkel igyekszik megkapni a színészeitől, amit szeretne. A számtalan újraforgatás és követelő attitűd kifogott a színészen, ugyanis Keitel elmondása szerint nem értette, hogy mit szeretne tőle kérni a rendező. Ha kérdése támadt egy jelenet felvétele kapcsán, akkor csak annyit kapott, hogy "Tudnod kellene.", amí érthető módon nem bizonyult elég motiváló erőnek és emiatt nem vele készült el a film.

5. Ő indította el Tarantino karrierjét

A Kutyaszorítóban egyik producere, Lawrence Bender elmondása szerint annak köszönhetően készült el a film, hogy az általa és Tarantino által kiszemelt "álomszínész" Harvey Keitel csatlakozott a projekthez. Miután produceri feladatokat is vállalt, zöld lámpát kapott a film és egyenes úton lépett be a filmtörténelembe, megalapozva napjaink egyik legizgalmasabb rendezőjének karrierjét.

6. Pár perccel ellopott csaknem egy egész filmet

Tarantino később ismét visszahívta egy rövid szerep erejéig Keitelt, méghozzá a rendező talán legfontosabb filmjébe, a Ponyvaregénybe. Egy rövid szerep erejéig tűnt fel a filmben, mégis Samuel L. Jackson ikonikus monológja mellett Keitel rendkívül kimért és stílusos Winston Wolfe-ja a film másik leginkább idézett szegmense lett. Színészi teljesítménye itt mutatkozik meg talán igazán, hogy összesen 4 perc alatt képes volt egy hatásos és maradandó, karizmatikus karaktert megformálni, persze ez Tarantino forgatókönyvi bravúrjával is együtt mérendő. Hasonlóra kevés színész képes, a leghíresebb példa talán Robert Duvall esete a korábban is említett Apokalipszis most-ból, amely Oscar-jelölést is hozott a színésznek.

7. Meggyűlt a baja a beszéddel

Mára már színészlegendaként tartjuk számon, ám gyermekkorában rendkívül erősen dadogott, ami rengeteg kellemetlenséget okozott a számára, ehhez képest már viszonylag a karrierje elején akkora önbizalommal bírt a vásznon, hogy számtalanszor improvizált a jeleneteiben, mint például a következőt DeNiróval az Taxisofőrben:

8. Eleme a változatosság

Mielőtt még színészképzőbe ment volna, már akkor számtalan foglalkozásban kipróbálta magát, például gyorsíró volt és bíróságon foglalta írásba a tárgyalásokat. Más színészek sokat küzdenek a beskatulyázás ellen egész karrierjük során, egyesek idősebb korukra még inkább engednek ennek, viszont Keitel karrierjét érdekes fordulatok jellemezték. Az utóbbi évekből például a Wes Andersonnal kialakult munkakapcsolata volt egy üdítő újdonság, illetve az is, hogy a rendező legutóbbi filmjében a Kutyák szigetében még szinkronmunkát is vállalt.

9. Minden szerepe más, de mégis egyforma

Azt már tudjuk, hogy miért teljesen más minden egyes szerepe, hiszen teljesen eltérő figurákban utazik, legyen az kisebb vagy nagyobb szerep. Valahogy mindig izgalmas az, ahogyan életre kelt egy-egy karaktert, ez pedig annak köszönhető, hogy mindig megtalál egy nagyon erős belső morális dilemmát, aminek köszönhetően folytonosan képes ütközésbe kerülni a köré létrehozott világból. Morális álláspontja révén a környezetével és saját magával is ellenkezik, vívódik és ennek köszönhetően minden rezdülése letaglózó hitelességet kölcsönöz a játékának.

10. Nem csak színész, művész is

Hogy miért is a film történetének egyik legfontosabb színésze Harvey Keitel? Ha az előző kilenc pont valamelyike nem adott volna elég bizonyítékot erre, álljon példaként A mocskos zsaruban nyújtott teljesítménye. Abel Ferrara a filmjéhez eredetileg Christopher Walkent szemelte ki, azonban a színész az utolsó percben nemet mondott, lesokkolva a rendezőt. Végül Keitelt kérte fel, aki teljes egészében képes volt újraformálni a filmet. Ferrara elmondása szerint eredetileg egy humoros filmet szeretett volna készíteni, ami Walkennel össze is jöhetett volna, azonban Keitel teljesen másképp közelített a szerephez, ami felcsigázta a rendezőt is és engedte kibontakoztatni a színész sajátos játékát, így teljesen átformálva az eredeti terveket. Karrierje talán egyik legmeghatározóbb alakítását hozta ebben a filmben Keitel, mert nagy játéktérrel bírt. Minden különleges alakítása mögött állt egy jó rendező, aki megadta neki azt a teret, amiben képes volt kibontakozni, létrehozva valami egyedülállót, amire csak nagyon kevés színész képes. Nagyon reméljük, hogy még sok lenyűgöző alakítással ajándékoz meg bennünket.

Melyik számotokra Harvey Keitel legmeghatározóbb alakítása?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.