Hirdetés

Kicsoda Holdlovag, a Marvel egyik újonnan bejelentett sorozatának főhőse?

|

"Nem azért viselem a fehér színt, hogy elrejtőzzem. Hanem azért, hogy lássák, ha jövök. Hogy tudják, ki az. Mert mikor meglátják a fehér színt, már nem számít milyen jó célpont vagyok. A kezük annyira reszket, hogy még a Holdat sem találnák el."

Hirdetés

Évek óta várom a megfelelő alkalmat (értsd: bejelentést), hogy megírhassam ezt a cikket az all-time kedvenc Marvel karakteremről. Most pedig végre eljött az idő, hiszen a hétvégén megrendezett D23 expón a Disney hamarosan elstartoló streamingoldala, a Disney+ is kapott egy külön blokkot, ami hozott pár meglepetést a Marvel háza táján is.

Hirdetés

A Comic-Con óta hivatalosan is tudjuk, hogy a Marvel Studios-tól érkezik majd a The Falcon and the Winter Soldier, a WandaVision, a Loki, a What If...? és a Hawkeye tévésorozat. Ezek mellé viszont Kevin Feige nemrég bejelentette a Ms. Marvel, a She-Hulk és a Moon Knight (Holdlovag) címeket is. Mint ahogy azt eddigre pedig már úgyis tudjátok, az utóbbiról fogunk most egy "rövid" bemutatót tartani.

Eredettörtént, avagy kicsoda Marc Spector? És Jake Lockley? És Steven Grant?

Holdlovag először 1975-ben debütált a Werewolf by Night című képregény lapjain, mint a főhős, Jack Russell egyik aktuális ellensége, akit egy titokzatos bizottság küldött a vérfarkas kiiktatására. A Doug Moench és Don Perlin alkotta karakter akkora népszerűségre tett szert a bemutatkozása után, hogy 1980-ban elindult a szóló képregénye is Bill Sienkiewicz tollából, melyben kapott saját eredettörténetet, valamint később a Russell elleni gonosz viselkedésének magyarázatára is fény derült, véglegesen "jófiúként" beállítva őt.

Holdlovag, vagyis eredetileg Marc Spector egy chicagói rabbi fia. Édesanyja sajnos belehalt Marc születésébe, amiért apja a fiát okolta, és egész életében rossz viszony alakult ki kettejük között - később Marc gyakorlatilag meg is tagadja a vallását és lelécel otthonról. Beáll illegális bokszolónak, később pedig tengerészgyalogosnak, majd zsoldosnak. Rájön, hogy túlságosan is jó más emberek bántásában.

Egy egyiptomi zsoldosbevetés során a csapatával rátalálnak egy titkos ásatásra, amit egy régészcsoport vezet - munkájukat pedig titokzatos papok kísérik figyelemmel. Marc erőszakos vezetője, Raoul Bushman megöli a régészcsoport vezetőjét, Dr. Peter Alraune professzort a lánya, Marlene szeme láttára. Marc, akinek már jó ideje kétségei voltak "hivatását" illetően, nem tűri tovább a vérontást és válaszul rátámad Bushmanra. Bushman félhortra veri Marcot, és otthagyja őt a jéghideg sivatagi éjszakában meghalni. A papok, látva mit tett Marc, az ásatás során feltárt Khonshu, az egyiptomi Holdisten szobra elé viszik, hogy az istenség könyörüljön a férfi életén.

Khonshu, aki az egyiptomiaknál a bosszú istene és az éjjeli utazók védelmezője, megjelenik neki egy vízió formájában, alkut ajánlva neki: feléleszti Marcot esélyt adva, hogy revansot vegyen Bushmanon, amennyiben Khonshu földi avatárja lesz és védelmezi, valamint megbosszulja az éjjeli utazókat ért bűnös tetteket. Marc elvállalja a feladatot, és a szobrot letakaró fehér lepelt magára terítve ezúttal legyőzi Bushmant, aki végül elmenekül (később pedig Marc legfőbb ellenfele lesz, mint erőszakos múltjának megtestesítője, ami sosem hagyja nyugodni).

Chicagóba hazatérve Marc megfogadja, hogy Khonsu szolgálataiba áll, és végre kezd valami jót is az életével. Istene akaratát innentől a Holdlovag perszóna mögé bújva igyekszik teljesíteni, a kosztümhöz pedig már amúgy is volt kiindulási alap a fehér lepellel. A munkáját segíti a Bushman csapatában vele együtt szolgált Jean-Paul Duchamp, más néven "Frenchie", aki szintén kritizálta egykori vezetőjük erőszakos módszereit. És persze Marlene-hez is elkezdik gyengék szálak fűzni.

Marc a titkos Holdlovag személyiségén túl kialakít két másik perszónát is:

- a taxisofőr Jake Lockley-t, hogy az alvilági, underground bűnöket is figyelemmel követhesse, valamint

- a milliomos befektető Stephen Grantet, hogy magasabb körökben is nyitott szemmel járhasson - ebben anyagilag segíti az évek során jócskán felhalmozott zsoldja

A perszónákat, valamint az egyre gyakrabban felbukkanó Khonshut kezdetben még kordában tudja tartani, ugyanakkor az istenség rájön, hogy Marc elméje mindig is instabil volt, amit Khonshu a saját céljaira szabadon kihasználhat. Marc hamarosan disszociatív (korábbi nevnn "többszörös") személyiségzavarral (DID) kezd el küzdeni: a személyiségek keverednek, Marc pedig folyamatosan kezdi elveszíteni a valóságérzetét és az irányítást a saját tettei felett.

A Marvel válasza Batmanre?

A karaktert gyakran éri ez a kritika, ami részben igaz, viszont néhány felszínes kapcsolódási ponton túl merőben eltér a két karakter egymástól.

Kezdjük a hasonlóságokkal:

- Mindketten tematikus, high-tech fegyvereket és járműveket használnak. Amíg Batmannek ott vannak a batarangok, addig Holdlovag sarló-hold alakú dobófegyverekkel küzd. Sőt, egy ilyen alakú repülője is van.

- Mindkettejüknek megvan a gazdag milliomos perszónája: Batmannek Bruce Wayne, Holdlovagnak pedig Steven Grant. Csak amíg Batman esetén összesen két alteregóról beszélhetünk, addig Marcnál összesen négy darab, merőben más személyiség küzd a férfi életéért.

- Ráadásul mind Batman, mind Holdlovag remek detektívek és kimagasló közelharci skilljeik vannak (azaz előszeretettel hagyatkoznak a test-test elleni küzdelemre).

Most pedig vizsgáljuk meg a különbségeket:

- Amíg Batman esetén a sziklaszilárd morálja visszatartja, hogy emberi életeket is kioltson, addig Marc esetén abszolút nincs meg ez a gát. Egy rendkívül agresszív, brutális karakter, aki például a kalandjai során levágta Bushman teljes arcát a végső csatájukban. 

- Mindkét karakter esetén fontos motivációs faktor a bosszú, mint motívum, de amíg Bruce "mindössze" a halott szülei gyilkosán akar revansot venni, addig Marcot maga a fogalom mögötti koncepció hajtja, valamint hogy a saját múltja és szörnyű cselekedetei miatt vezekeljen, amiket még zsoldos éveiben tett.

- Végül, de nem utolsó sorban (habár az utóbbi időkben ez a képessége már eltűnt a képregényekben) Holdlovag Batmannel ellentétben birtokol különleges, természetfeletti képességeket: a Hold fázisától függően egyre erősebb és gyorsabb lesz, úgyhogy teliholdkor annyira nem érdemes kikezdeni vele.

Főbb motívumok, avagy mire számítsunk?

Oké, roppant mód leegyszerűsítve: ez a karakter nem normális. Azt hiszi, ha a fejében élő istene színébe, azaz tetőtől talpig fehérbe öltözik, és agyonveri a létező összes rosszarcút az utcán, akkor a saját régi bűneiért is egy idő után megbocsájtást nyer. A Fekete Özvegy film gonosztevőjeként hamarosan feltűnő Kiképző (Taskmaster) például elmondta neki, hogy Holdlovag az egyetlen hős, akinek a harcstílusát nem szívesen másolja: Marc ugyanis inkább engedi be az összes ütést a mártírkomplexusa miatt, mintsem kikerülje azokat.

Marc a kalandjai során, ahogy korábban is említettem, teljesen elveszíti az irányítást a saját elméje felett: amíg Jake és Steven először csak álcaként és alteregóként kezdték a pályafutásukat, később Marc széthasadt elméjének személyiségeivé váltak. Sorra jelenik meg neki Khonshu, akit csak ő lát, akit csak ő hall, de már ő maga sem tudja, hogy vajon valóság-e ez az egész, vagy csak a képzelete szüleménye.

Érdekesség, hogy Khonshunak is a Hold állásának megfelelően négy aspektusa volt: a védelmező ("defender", ez Marc, aki a háborúban még tengerészgyalogosként a hazáját védte), az útkereső ("pathfinder", ez Jake, a taxisofőr perszóna), a felkaroló ("embracer", ez a befektető üzletember Steven, akiként vállalkozásokat indít be és támogat) valamint az éjjeli utazók védőszentje ("watcher of night travellers", ez pedig maga Holdlovag). Csakhogy volt egy rejtett ötödik is, egy különösen agresszív, aki a szíveken él ("the one who lives on hearts"): ezt járja körül a 2014-es és 2016-os futás az öltönyös Mr. Knight perszóna szerepében. Ezek alapján nem véletlen, hogy az egyik legsikeresebb és legelborultabb története 2016-ban kapásból egy elmegyógyintézetben kezdődött, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy az egész életútja kitaláció és mindez csupán a fejében történt meg. Vagy mégsem...?

Volt a Bosszúállók és a Marvel Lovagok tagja is, de nem túl jó csapatjátékos. Megtorlóval futott össze egész gyakran, Pókember pedig akárhányszor látja, "lunátikusnak", azaz "holdkórosnak" csúfolja (érteeed).

De harcolt már ő egy szál alsógatyában és tetőtől talpig fehér színű öltönyben egyaránt, használt már önvezető autót, mert mindenkit eltaszított magától, aki valaha kiállt mellette (szerelme, Marlene és barátja, Frenchie), elküldte Tony Starkot és Steve Rogerst a Polgárháború idején melegebb éghajlatra, de belevezette már a holdkopterét is - igen, annak tényleg ez a neve - az ellenfelei irodájába egy toronyház tetején.

Hogy mindezek közül vajon mennyit fogunk viszontlátni a Disney+-ra érkező sorozatban, na az egy remek kérdés. Viszont ha kíváncsiak vagytok erre a félig Batman, félig Légió, félig Fátum Doktor ötvözetre (némi Rorschach és Venom beütéssel megküldve), akit az egyiptomi eredete, a hold motívumhoz köthető tematikus fegyverei és a többszörös személyiségzavara "tart egyben", akkor mindenképp tegyetek vele egy próbát.

Olvasnivaló

Akit esetleg megnyertem magamnak a cikkben leírtakkal és szívesen olvasna a karaktertől konkrét sztorikat, íme a legjobb (és a messze elkerülendő) füzetek egyaránt:

- Természetesen bele lehet ugrani rögtön az első sztorikba, az 1980-ban kezdődő Bill Sienkiewicz-féle kezdetektől. Viszont ha a régies ábrázolásra annyira valaki nem vevő, valamint inkább kíváncsi az elmeroggyant Marcra, annak inkább a következő köteteket javaslom.

- A 2006-os Charlie Huston által írt "The Bottom" című kötetét (hat füzet). A sor folytatódott még utána négy kötetben, ám a második közepénél íróváltás történt, aminek köszönhetően kevésbé maradt meg a The Bottomban megágyazott színvonal. Ezt nyugodtan el lehet kezdeni szűz olvasóknak is, meg fognak mindent magyarázni benne - még ha totál érthetetlennek is tűnik elsőre.

- A 2014-es Warren Ellis-féle három kötet (összesen 17 füzet) mindenképp ajánlott. Ebben tűnt fel Marc először az öltönyös Mr. Knight személyiséggel, és a mentális problémák mellett elképesztően kreatív  (no meg persze erősen véres és brutális) akciók is szerepelnek ebben a főleg epizodikus sztoriban.

- Jeff Lemire 2016-ban útjára indított történetéről már írtam fentebb is szuperlatívuszokban, az ő három kötete összesen 14 füzetet tartalmaz, és akik szeretik az elborult mindf*ckot, azoknak mindenképp ajánlott. Viszont semmiképp se ezzel kezdjétek az olvasást. Én szóltam.

- Amit pedig messze kerüljetek el... A Brian Michael Bendis-féle sztorit (ebben egy Rozsomák, egy Pókember és egy Amerika Kapitány perszóna alakul ki egyébként Marcban...), valamint a legutóbbi, 2018-as, Max Bemis által újragondolt inkarnációt. Nyilvánvalóan tehettek ezekkel is egy próbát, ha nem tudnátok betelni a karakterrel, de a rajongók java része sokszor még a létezésüket is letagadja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.