Hirdetés

Így készült a Fekete Párduc

|

Én egészen a legutóbbi időkig azt hittem, hogy a Fekete Párduc egy relatíve modern találmány, mely a manapság oly divatos politikai korrektség jegyében született.

Hirdetés

A politikai korrektség stimmel, de a modernség messze nem: a karaktert Stan Lee és Jack Kirby 1966-ban találta ki, két évvel azelőtt, hogy Uhura hadnagy megjelent az Enterprise fedélzetén, és egy nemzet döbbenetére nem kávét szolgált fel. Akkoriban azért az ilyesmi tényleg májerságnak számított, nem pedig valamiféle fejvesztés terhe mellett kötelező pc elemnek. Martin Luther King még javában aktív volt (két évvel a Fekete Párduc megjelenése előtt kapott Nobel-békedíjat), és állítólag az ő egyenjogúsággal kapcsolatos munkája ihlette meg a Marvel szerzőit is.

Hirdetés

A Fekete Párduc - polgári nevén T'Challa herceg - volt az első olyan afro-amerikai (vagyis hát afro-afro, hiszen ő valóban Afrikából származik), aki a Tom és Jerryből ismert csészeszájú idióta, illetve a Tarzan nyomán közhellyé váló nyáladzó egybites kannibál helyett király szuperképességekkel rendelkező, ráadásul határozottan szexi mainstream hősként jelent meg. (Még a negyvenes évek vége felé egyszer bepróbálkozott egy jóember egy kizárólag néger hősöket felsorakoztató képregény-sorozattal All-Negro Comics címen, de ez olyannyira nem lett sorozat, hogy egyetlenegy kiadást ért meg…) Elég szerencsétlen módon a szélsőséges nézeteket valló és az erőszaktól sem visszariadó Fekete Párduc párt is épp 1966-ban robbant be a köztudatba. Az alkotók hiába tiltakoztak a felvetés ellen, hogy az egyik a másikról kapta a nevét, vagy a másik az egyikről, esetleg mindkettő magától a sátántól, ezért egy ideig kísérleteztek még a Fekete Leopárd névvel is, de ezt valahogy nem lehetett lenyomni a nép torkán, így végül maradt a párduc. (Azért úgy elképzelem, ahogy a születőben lévő párt főemberei összedugják a fejüket, hogy "hát gyerekek, kéne valami baromi ütős név, amiben benne van, hogy feketék meg erősek vagyunk… fekete kávé… áááá, nem jó, az nem ÚGY erős… fekete mamba… ááá, az se jó, nem mindenki zoológus… fekete párduc… EZ AZ" Stan Lee meg ott guggol az ablakuk alatt és csendben káromkodik…)

A Fekete Párduc eredetileg a Fantasztikus Négyessel együtt lógott, de hamar találkozott Amerika Kapitánnyal is (konkrétan 1968-ban). Akkoriban még Wakandában lakott, a vibránium-készleteiről híres hangulatos kis afrikai országban. (Mint tudjuk, vibrániumból Amerika Kapitány híres pajzsa, de vibránium szálak erősítik a Párduc sztreccsruháját is, azért pattan le róla a légvédelmi lövedék.) A karakter aztán hamarosan New Yorkba költözött, és a Bosszúállók tagja lett. Ahonnan aztán egy amerikai feleséggel, Monicával az oldalán visszaköltözött Afrikába. Ahonnan aztán… A Fekete Párduc divatos képregényhőshöz méltóan követhetetlen számú képregényben, történetvonalban, stb. szerepelt, viszont ami kiemelte a többiek közül, az a 13 részes Panther's Rage volt - ez volt az első olyan képregény-sorozat, melyben egy komplett, önálló, regényszerű történet rajzolódott ki, messzemenően árnyalt mellékszereplőkkel, brutális akcióval, komoly motivációkkal, hasonlókkal. (Ez már csak azért is szép teljesítmény volt, mert eredetileg a szerzőket arra kérték fel, hogy a beszédes című Jungle Action sorozatba tegyenek már bele valamit, ami egy kicsit eltér a "nagy fehér bwana fölényesen lenyomja a balfék őslakókat" illetve a "Tarzan klónja vagyok, de lécci ne vegyétek észre" motívumoktól).

Élőszereplős filmben párducunk viszonylag későn jelent meg (pedig Wesley Snipes már 1992-ben felvetette, hogy hát ő akkor szívesen), az Amerika Kapitány: Polgárháborúban találkozhattunk vele először, ahol olyan jó benyomást tett a pénztárcákra, hogy rögvest kitaláltak neki egy önálló filmet is. (Az igazat megvallva egyébként már 2005-ben belengették a dolgot.) A Marvelnek vannak fura meglátásai, tőlük származik az a hivatalos nyilatkozat is, mely szerint "Ha A Galaxis őrizői volt a Marvel Star Warsa, akkor a Fekete Párduc lesz a stúdió James Bondja". Az biztos, hogy lendületes akciófilmre számíthatunk, de hogy mennyi kémkedés meg látványos női díszlet lesz a hentelés mellé, az még kérdéses. A történetet egyelőre titok övezi, annyit lehet tudni, hogy a hős visszatér Wakandába, ahol meg kell küzdenie régi ellenfeleivel és mellesleg meg kell akadályoznia egy világháborút.

A Fekete Párducot nyilván most is Chadwick Boseman alakítja. A Párduc húga (Letitia Wright) az, aki Q szerepét tölti be a filmben, és mindenféle hasznos kütyüvel látja el a főhőst. A gonosz ellenlábas az a Killmonger (Michael B. Jordan), aki a fentiekben említett Panther's Rage-ben tűnt fel először. Egy olyan szupergonoszról van szó, aki kemény edzéseknek köszönheti kivételes erejét és harci képességeit. Az eredeti történetben, és valószínűleg a filmben is megpróbálja megpuccsolni a Fekete Párduc uralmát Wakandában. Segítője az Ultron korában megismert Ulysses Klaue, akinek akkor sajnálatos módon lejött a karja, de mostanra kapott egy menő műkezet, amivel kunsztokat is tud csinálni (Andy Serkis, ismét a saját arcában), fegyvercsempész és vándorfilozófus (utóbbi nem biztos, de állítólag az a legnagyobb problémája a wakandai helyzettel, hogy az uralkodót és rendszerét képmutatónak tartja). A helyi erők női külön-osztagát, a Dora Milajét Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság) vezeti ellenük.

A Marvel sokat tűnődött azon, hogy négeres filmet márpedig csak néger rendezővel és néger forgatókönyvíróval lesz etikus leforgatni (ami, hogy egészen őszinte legyek, kicsit pont olyan, mint a rasszizmus, csak fordítva…). Végül a rendező a Creeddel viharos sikert arató Ryan Coogler lett, aki a forgatókönyvet az American Crime Story-t jegyző Joe Robert Cole-lal közösen írta (szóval totál etikus lett a film, na).

A Fekete Párducot mindenhol forgatták, csak Afrikában nem. Alapvetően amerikai stúdiókat vettek igénybe, de egy sor jelenetet, így egy hétszáz főt és száznál több autót felvonultató autós üldözést is Dél-Koreában vettek fel. A filmet Amerikába hatalmas várakozás övezi, viszont jó kérdés, hogy a karakter személyes varázsa és a történet elég lesz-e ahhoz, hogy nálunk is eladja a dolgot. Február 15-től kiderül!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.