Hirdetés

Készen áll a világ Brendan Fraser visszatérésére?

|

Színészi visszatérés Darren Aronofsky új filmjének apropójából.

Hirdetés

Darren Aronofsky The Whale című filmjét most mutatták be a Velencei Filmfesztivál keretein belül. Az alkotás premierjét hatalmas taps kísérte, mely taps egyértelműen Brendan Fraser jelenlétének szólt. Nem csodáljuk, hiszen már az első képek láttán is érezhető volt (melyen Fraser teljesen elhízva mered maga elé), hogy a rendező itt valami olyan rehabilitációját hajtja véghez a színésznek, amilyennek relatíve ritkán vagyunk szemtanúi. 

Hirdetés

Ilyen színészi újjáélesztés történt már régebben is: Tarantino tette ezt (csak hogy a legkézenfekvőbb és leggyakrabban citált példát hozzam fel) John Travoltával a Ponyvaregényben, de ugyanígy behozta ha csak egy film erejéig is az A-listások közé Pam Grier-t a Jackie Brown című filmjében. Ugyanakkor, hogy közelebbi példát hozzak, Darren Aronofsky nevéhez egyébként is köthetünk már ilyet. 2008-ban ugyanis A pankrátor című remekében egy kiöregedett, de szakmájához hű ketrecharcost láthattunk, aki még egy utolsó erőfeszítésével a közönség lenyűgözésére törekedett. Itt az egykor gyönyörű arcú, később szétbotoxolt fizimiskájú Mickey Rourke kapta a főszerepet, aki mintha saját magának egy alternatív változatát hozta volna szerepében. Alakításával pedig emlékeztetett bennünket arra, hogy bármennyire is elkallódott az elmúlt években a B-, C-, D-kategóriás filmek szerepeiben, igazából: generációjának egyik legjobb színésze tud lenni. 

Aronofsky, mintegy (ha bevallatlanul is) küldetéstudattól vezérelve megkopott renoméval rendelkező színészeket karol fel, ezúttal pedig Brendan Fraser-t emelte ki. Fraser, ez a mindig kedvesen bohókás tekintetű színész még a kilencvenes években lett ismertebb név a szakmában, a nagyközönség leginkább A Múmia-filmekkel azonosítja. Ő volt ugyanis a Stephen Sommers-féle két Múmia-filmnek a főszereplője, a mindenféle kalandba sodródó Rick, majd pedig egy harmadik filmre is visszatért (ekkorra azonban már kevésbé volt érdekes egy befáslizott gonosztevő). Az amerikai származású színészre egyébként érezhetően igyekezték felhúzni sok éven át a vicces, bohóckodó főszereplő karaktertípusát: a Múmia folyton zsörtölődő kalandorán kívül kijutott még neki egy bohókás Tarzan-átirat (A dzsungel hőse, melyben kedvére kibolondozhatta magát), egy Bolondos dallamok-mozifilm (az Újra bevetésen, amely egyébként műfajának indokolatlanul keveset emlegetett darabja), valamint a Talpig majom, illetve A bájkeverő. Mindegyik felsorolt filmet az ő nevével igyekeztek eladni és bár a közönség vevő volt rá, de a Bolondos dallamok bukása (80 milliós büdzsével rendelkezett és világszerte szedett össze 68.5 milliót) jól láthatóan nem tett jót a karrierjének és ezt követően többnyire sokadrangú szerepeket kapott olyan filmekben. 

Persze, A Múmia farvizén evezve néhány fantasy-ba is igyekezték őt becsempészni, de ezek sem arattak túl zajos sikert (ilyen volt a Tintaszív, vagy a Verne-könyvön alapuló Utazás a Föld középpontja felé), így ezekből is gyorsan kikopott a színész. 

Amiről egyébként hajlamosak megfeledkezni az emberek, hogy Fraser-t ha próbálták is beskatulyázni, nem kizárólagosan komikus színészként volt/van jelen a szakmájában. Szerepelt ugyanis egy Graham Greene-adaptációban (A csendes amerikai), felbukkant Paul Haggis több emberi drámát is prezentáló filmjében (Ütközések) és több olyan kisebb, kevésbé ismert filmben is szerepet vállalt, amelyek nagyon látványosan a színész egy ismeretlenebb, csendesebb, érzékenyebb és drámaibb oldalát igyekeztek kidomborítani. Ettől függetlenül persze ezek az alkotások nem jutottak el túl sok emberhez és nem bizonyultak elegendőnek ahhoz, hogy Fraser nevét újra megjegyezze, kicsit más vonatkozásban az ember. Mindenesetre ennek fényében már egyáltalán nem állnak távol a mostani szerepvállalásai és az, hogy mintegy ledobva azt a félig-meddig ráerőltetett (még ha mégoly szórakoztató) komikus göncöt, végre bemutatja, hogy mit is tud valójában. Ahhoz persze, hogy ide eljussunk, sajnálatos módon egyéb tényezőknek is meg kellett jelenniük, ezek a tényezők pedig finoman szólva sem tettek jót sem a karrierjének, sem pedig az egészségi állapotának. A színész például átment egy hosszabb depressziós időszakon, amelynek egyik katalizátora az volt, hogy szexuálisan zaklatta őt egy HFPA-tag (Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége), renoméja megromlott Hollywood-ban, ezen pedig csak az elmúlt évek látszottak változtatni.

Újbóli magára találását követően először a Bizalom című sorozat kezdte ezt megdönteni, melyben egy egykori CIA-s alakított (és sokak szerint a sorozat fénypontjának minősült), majd egy kevésbé felkapott A keselyű három napja-sorozat után Steven Soderbergh fedezte fel tehetségét egy klasszikus noir-filmekre hajazó alkotásban, a Semmi hirtelen mozdulat-ban. Ezeken kívül több tévésorozatban vállalt még szerepet, többek között a Doom Patrol-ban, A viszony-ban, valamint a Professionals-ban, de az igazi vízválasztónak legújabb filmje, a The Whale látszik. Ebben a filmben egy férfit alakít, aki megpróbál újra közel kerülni 17 éves lányához, miután egy új kapcsolat érdekében (beleszeretett egy férfiba) elhagyta családját évekkel ezelőtt. A 270 kilós férfi hiteles eljátszásához Fraser szerencsére nem szedett fel ugyanennyi súlyt, de helyette rendesen megdolgoztak vele a maszkmesterek.

A színész úgy gondolja, az eredmény maradandó élményt fog nyújtani a nézőknek.

Nos, ebben nem kételkedek, elnézve a Velencei Filmfesztiválon készült felvételeket, melyen percekig tapsolják őt a film vetítését követően (és amin könnyekig hatódva fogadja el a dicséretet, mely talán nem csak a filmnek, nem csak annak az egy alakításnak, de annak is szól, hogy igen, észrevették őt, igen, helye van a filmiparban), úgy érzem, hogy egy különleges filmnek nézünk elébe. 

És hogy miért gondolom azt, hogy Fraser ezek után sem fog dolgát jól végezve, henyélve hátradőlni, készpénznek véve mindezt a szeretetet? Legközelebb majd Martin Scorsese legújabb rendezésében fogjuk őt látni, a Killers of the Flower Moon-ban Leonardo DiCaprio és Robert De Niro mellett. Ez pedig még úgy is jó ómen, hogy eközben mondvacsinált okokból kirántották a szőnyeget a Batgirl alól, ahol pedig Firefly-t, a főgonoszt alakította volna. Megnéztem volna, de merem remélni, hogy nem ezen fog múlni a karrierje további része. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.