Hirdetés

Kibeszélő: A nulláról kezdve

|

Otthon az, ahol a szeretet vallástól, kultúrától és etnikumtól függetlenül lakik.

Hirdetés

A Netflix legújabb drámasorozata (From Scratch) egy szicíliai férfi és egy texasi nő szerelmének történetét meséli el. Egy olyan szerelemét, amit minden lehetséges vihar megtép, és amelyet eleinte senki és semmi nem támogat, csak az összetartozás ereje, ami azonban úgy tűnik, mindent felülír.

A Tembi Locke azonos című emlékirata alapján készült sorozat címe valójában sokkal szebb és találóbb az eredeti nyelven (From Scratch), ami egy kis jegyzettömbre (a filmben egy bőrkötéses noteszre) utal, hiszen minden abból indul és ott ér véget, ezzel nagyon szép keretet ad a forgatókönyv a történetnek. A sorozat "becsapós", hiszen nagyon napsütésesen, klasszikus romantikus filmként indul, majd becsap a ménkű, és attól kezdve könnyes, szívszorító drámaként folytatódik tovább.

Hirdetés

A történet főhőse Amy (Zoe Saldaña), a tehetséges grafikus/festő, aki Firenzébe utazik, hogy a művészetek bölcsőjében megtalálja a saját hangját és kiteljesedjen annyira, hogy eztán kizárólag a saját munkáiból éljen. Itt ismerkedik meg a hozzá hasonlóan tehetséges fiatal séffel, Linóval (Eugenio Mastrandrea), akivel szerelembe esnek, ám kettejük hazája két külön világ, ha pedig együtt akarnak maradni, valamelyiküknek engednie kell.

L.A.-be költöznek, noha Lino korábban még soha életében nem járt Olaszországon kívül. Hite, lelkesedése azonban rendíthetetlen, és mivel a hazájában az emberek imádják a főztjét, úgy véli, ez Amerikában sem lesz másképp. Ott azonban néhány hónap múlva kiderül: hiába hírlik úgy világszerte, itt mégsincs kolbászból a kerítés.

Mindketten göröngyös utat járnak be: Amy nem tud kiteljesedni, Lino pedig kapcsolatok nélkül nem tud elindulni, mint séf. Ráadásul egyikük családja sincs elragadtatva gyermeke választottjától. A vallásos szicíliai családnak vörös posztó a fekete amerikai lány, Amy diplomásokkal teli családjának pedig kevés a szegény olasz "szakács", akitől még fekete unokájuk sem lehet. Mindemellett a fiataloknak nincs pénzük, nincs stabil hátterük, se kapcsolataik - egyvalamijük van: az egymás iránt érzett őszinte és rendkívül mély szerelmük.

Nzingha Stewart rendezése elképesztően erős. Két ennyire eltérő kultúrájú és hátterű ember kapcsolatát ilyen szépen és giccsmentesen ritkán látni filmeken. A szerelem napsütötte és keserédes pillanatai egymás után, gyorsan váltják egymást, miközben megállíthatatlanul haladunk a tragédia felé, amit az előzetesben is láthatunk.

Imádni való, ahogy Stewart megmutatja azt az elhivatottságot, ahogy Lino főz. Minden "séfes" filmben ezek a legszebb pillanatok, de látni azt a szépséget, azt a varázslatot, ahogy Lino a konyhában alkot, valami egészen elképesztő - a néző az orrában érzi a mesés illatokat és a szájában összefut a nyál az ínycsiklandó olasz ételek láttán. Lenyűgözőek a firenzei városképek, az olasz életérzés, a nyár, a fiatalság, a boldogság íze. Lino szeretetnyelve a főzés, míg Amy szeretetnyelve a festés - mindketten művészek a maguk területén.

Amy olaszul tanul, kezdeti nyelvi esetlensége megmosolyogtatóan vonzó. Zoe Saldaña bár már nem diákkorú (44 éves, de ez egyáltalán nem látszik rajta), ez egy pillanatig sem zavaró. Rendkívül hiteles a játéka, a szerelme, az álmodozása és a fájdalma, az általa megjárt pokol megannyi kínja tükröződik az alakításán. Mivel a való életben olasz a férje, nyelvtudását is meg tudja villantani, ami még hitelesebbé teszi a karakterét.

A Linót játszó Eugenio Mastrandrea szintén kiemelkedően jó. Egy pillanat alatt képes boldog férfiból elesett kisfiúvá válni, aki nem érdemli meg azt, ahogy vele bánik az élet. Imádni való az a tisztaság és jóság, ami belőle árad, magával ragadó a főzés és a szerelem iránti elhivatottsága, az Amy iránti legendás olasz rajongása, az apósa iránti tisztelete. A betegsége a filmtörténelem egyik legszívszorítóbb arculcsapása, amit Mastrandrea játéka csak még fájóbbá tesz. Érte végig szorít a néző: hogy nyerje el Amy-t, hogy valóra váljanak az álmai, hogy győzze le a betegséget. De vajon sikerülhet-e minden, amit megálmodik az ember?

A két nagypapa külön említést érdemel. Amy édesapja (Keith David), a szigorú jogász a legirritálóbb karakter a film elején, de idővel a legszimpatikusabbá és legigazabbá válik a beszólásai ellenére, csakúgy, mint a szicíliai nagypapa (Paride Benassai), aki egyenesen szívtelennek tűnik, de amint megismerjük a sorsát, a gondolatait, a büszkesége hátterében álló érzéseit, máris másképp nézünk rá. A forgatókönyv zseniálisan árnyalja a karaktereket, senki sem olyan, mint amilyennek a történet elején megismerjük, és mindannyian jelentős lelki fejlődésen mennek keresztül, ami csak még színesebbé és érzelmesebbé teszi a történetet.

Ez egy sírós drámasorozat, amit nehéz könnyek nélkül végignézni. Minden benne van, amit az embernek az élete során meg kell tanulnia: az elfogadás, a remény, a tisztelet, a szeretet olyan széles spektrumát tárja elénk ez a történet, ami egyszerre már-már túl tömény érzelmi bombaként hat ránk, de éppen ettől olyan szép. A két család egymáshoz való közeledése, a két kultúra találkozása lenyűgöző, az ebből fakadó konfliktusok és megoldásaik már magukban is a képernyőhöz szegezik a néző figyelmét.

A nyolc epizód mellékszereplői is kitűnő színészi játékot nyújtanak. Amy húga, Zora (Danielle Deadwyler), mostohaanyja, Maxine (Judith Scott) és Lino makacs szülei, Filomena (Lucia Sardo) és Giacomo (Paride Benassai) ugyanúgy a történet részévé válnak, mint a főszereplők, és a sorozat végére már legalább olyan fontosak, mint ők. Az Amy szüleinek szerepében brillírozó Kellita Smith és Keith David sajátos színezetet adnak a történethez, hisz elvált emberekként, eltérő életfilozófiával kell jóváhagyniuk lányuk számukra egyáltalán nem tetsző döntéseit úgy, hogy közben egymással sem értenek egyet szinte semmiben.

Dráma-rajongóknak kötelező néznivaló ez a film, de azoknak is szívből ajánlom, akik szeretik a romantikus, sírós filmeket. Mert ezt a történetet nem lehet könnyek nélkül megúszni, kiváltképp, ha tudjuk, milyen egy súlyos betegség ellen küzdeni. A történet azonban lebilincselő, a műfaj kedvelőinek minden bizonnyal tetszeni fog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.