Hirdetés

Kibeszélő: A szófogadó gyerekek nem feleselnek

|

Horrorisztikus minisorozat a pedofil, magát prófétának valló férfiról, aki 78 nőt vett feleségül.

Hirdetés

A Netflix ért hozzá, miként szórjon egy-egy igazán rettenetes bombát a palettáján szereplő filmek közé. A "Keep Sweet: Pray and Obey" egy megtörtént esetet feldolgozó minisorozat, amely 4 epizódon keresztül követi nyomon egy vallási szekta vezetőjének legelvetemültebb disztopiákkal vetekedő, horrorisztikus történetét. 

Hirdetés

A hittel és a vallással amióta világ a világ, sokszor manipulálták az embereket. Ilyen volt már az 1212-es, gyermekekből verbúválódott keresztes hadjárat, amely azonban sosem érkezett meg a Szentföldre, mivel a gyerekek java vagy odaveszett az út során, vagy pedig rabszolgaként végezték. Nos, ez a doku-sorozat Warren Jeffs és az apja, Rulon Jeffs szektavezér életét mutatja meg, meglehetősen sokkoló interjúkkal, archív feltételekkel, rendőrségi jegyzőkönyvekkel, tévés riportokkal és bírósági jelenetekkel illusztrálva.

Az első epizódokban az öreg szektavezért, a 92 éves Rulon Jeffs-t ismerhetjük meg, aki az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyházának (FLDS) prófétájaként irányította többezres vallási gyülekezetét. Az őt követő családok támogatták vezérüket és az általa hirdetett illegális poligámiát, mivel elhitették velük, hogy vezetőjük igazi próféta, aki sosem fog meghalni, sőt, egy nap megfiatalodik, és egyébként is, akárcsak Isten, mindenkiről mindent tud. Az öreg férfinak 65 felesége volt, zömmel igencsak fiatalok, akiket apjuk adott a prófétának azért, hogy ezáltal üdvösséget nyerjenek (és más családoktól ők is fiatal feleségeket kapjanak). A nők mindezt néma toleranciával tűrték, akkor is, ha nem tetszett nekik, hogy öreg férfiakhoz adják hozzá őket, vagy hogy egy családban több feleséggel kell együtt élniük.

A történetet a szektában élő egykori áldozatok mesélik el a saját szavaikkal, miközben archív felvételeken láthatjuk, hogy akárcsak a Szolgálólány meséjében, itt is meghatározott ruhát és frizurát kellett hordaniuk a nőknek. Nem tanulhattak, nem dolgozhattak, és a szexualitásról a szektavezérekkel történő nász (amiről kiderült, hogy erőszak volt) előtt semmit sem tudtak. A szektavezérek a Biblia soraival kábították és bírták engedelmességre nők százait már egészen kislány koruktól kezdve, akik eztán kiskorúként férjhez mentek, mivel azt hitték, ezáltal az Úr tanítása szerint cselekednek és egészen biztosan a Mennyekbe kerülnek.

Az FLDS első prófétája, Rulon Jeff határozottan állította, a többnejűség valójában Krisztus tanítása, és ez akár tetszett, akár nem a gyülekezet nőtagjainak, egyre több férfi hitte el, így sorra gyűltek a feleségek és a gyerekek a szekta családjaiban, az emberek pedig vak hittel követték vezetőjüket, aki az ő ingatlanjaikból és vagyonukból mesés birodalmat épített fel - magának. A halhatatlan próféta azonban egy nap agyvérzést kapott, majd meghalt. Itt néhányan elbizonytalanodtak, hiszen azt tanították nekik, hogy a prófétájuk sosem fog meghalni. Ám mielőtt feleszméltek volna, a halott férfi 62 gyereke közül előállt egy (Warren), a többiek szerint a legbecsvágyóbb, és átvette apja helyét - és az összes feleségét.

Ehhez a filmhez nem igazán kellett forgatókönyv, a történelem dokumentálta önnön borzalmát. A szereplők önmagukról mesélnek, szemmel láthatóan a mai napig sokkos állapotban, megtörten, sérülten. Hogy miként történhetett meg mindez? Erről szól ez a film, de így is nehéz megérteni, hogyan lehet több ezer embert ily módon manipulálni, hogyan lehet az anyákat, feleségeket, fiatal nőket ilyen szinten átverni, és rabságra, erőszakra, szolgaságra kényszeríteni.

A négy epizód rendkívül részletesen mutatja be a szekta születését, a szigorúan titkos szabályrendszert, az áldozatok mindennapos életét. Olyan az egész, mintha csak egy rossz horrorfilmet néznénk, de aztán látjuk a rendőrséget, a bíróságot és az ítéletet: a 120 évnyi börtönbüntetést. Az áldozatok és a tönkretett életek függvényében sokak szerint ez igencsak kevés. 

Warren Jeffs a rendőrségi feljegyzések szerint korunk egyik legnagyobb szemfényvesztője volt, aki  úgy vett el 78 nőt feleségül, hogy azok közül 24 kiskorú volt. A nőket az elkobzott titkos felvételek szerint (csoportos) szexre kényszerítette (többnyire vallásos köntösbe bújtatott ájtatos szövegekkel) egy erre a célra kialakított oltárszobában. A sorra teherbe eső kiskorú lányok ügyeit eltussolták, a születési anyakönyvi kivonatokra pedig hamis adatokat írtak, nehogy kiderüljön az igazság.

Hogy miért nem lázadt fel senki az igazságtalanság, az erkölcstelenség, a törvénytelenség, a pedofília, a gyermekrablás és a sorozatosan elkövetett erőszak ellen? Fellázadtak... Hogy mi lett velük? A minisorozatból ez is kiderül. Ahogy az is, miért telt ennyi időbe a rendőrségnek lefülelnie Warrent, és milyen aprólékos munkával tudták csak összeszedni a megfelelő bizonyítékot ellene, hogy aztán megkapja méltó büntetését mindazért, amit lehet, hogy ő tulajdonképpen helyesnek vélt. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Kinek ajánlom ezt a filmet? Az erős idegzetű nézőknek, akiket jobban hajt a kíváncsiság annál, mintsem meghátráljanak a trailer után. Akik képesek megemészteni az egyenruhában masírozó, agymosáson átesett áldozatok egyedülállóan sokkoló drámáját. Akik kíváncsiak arra, mennyire lehet megőrjíteni az embereket hamis ígéretekkel, és mekkora hatalma lehet egy manipulatív embernek, ha megfelelő eszközökkel a kezében hinni akaró követőket talál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.