Hirdetés

Kibeszélő: Aranyélet – 1. évad, 5-6. rész

|

Hirdetés

Az elmúlt időszakban kissé mellőztük az HBO új, hazai sikerszériáját, amely sorra kapja az elismeréseket, és továbbra is csak ajánlani tudjuk. (Személyes tapasztalat, hogy már a baráti társaságba is ajánlgatják másoknak.) A sorozat továbbra is rendkívül izgalmas és hiába a luxus élet hajszolását tűzte ki céljául a szereplők jelentős hányada, nem felejt el végtelenül magyar lenni, és rólunk szólni, olykor finom kritikát megfogalmazva a társadalmunk felé. (A továbbiakban SPOILERESEN folytatom.)

Aranyélet 5 02
A szürke kisember ismerős érzését továbbra is Attila karaktere ragadja meg a legjobban. Miután ezt megelőzőleg leszállította az árut, még nem világos számára, hogy átvágták a palánkon, és némileg reményfűtöttebben tér vissza a kis fogadóba a disznóvágáson otthagyott Jankához, akit akármennyire szeretne két vállra fektetni, az ellöki magától és szép fokozatosan a korábban megismert Csér Kálmánhoz sodródik (Seress Zoltán most is remek a kissé arisztokratikus üzletember szerepében), aki mellett érzelmileg is kiteljesedhet. Ónódi egyébként fantasztikus! Az egyik pillanatban rühelli az ember, de közben valahol örül is neki, hogy jutott neki egy falatnyi boldogság. Emellett persze Jankának egyéb önös érdekei is vannak az örömködésre. Csér átnézi az Alapítvány könyvelését, és talál is egy kis apróságot (ami megint, annyira tipikusan magyar), így a nőnek alkalma nyílik a frissen visszatérő Klárit kitúrnia az elnökségi pozícióból, ami utóbbit kis híján megint megöli. Eközben Mira szálának hála betekintést nyerhetünk a magyar egészségügy nem túl fényes helyzetébe, amikor a detoxikálóban ébred. Itt összehaverkodik az egyik dolgozóval, Oszival (Farkas Franciska), és mikor ráeszmél, hogy kifosztották és nem tudja kifizetni a kezelési díjat a kétségbeesett lány segítségére a bátyja siet. Akinek a feje fölött szintén összecsapni látszanak a hullámok, hiszen Gyuka legutóbb megzsarolta, hogy az elcsaklizott pénz felét aznap szállítsa le neki. Most viszont betekintést nyújthatunk a két testvér valójában kifejezetten szeretetteljes és összetartó kapcsolatába, ami Döbrösi Laura és Olasz Renátó játékának hála valóban szerethető. A sorozat két legfőbb telitalálata mindenképpen ők.
Aranyélet 5 01
No meg persze Hollós szerepében Anger Zsolt, akit most engednek ki a börtönből, akire Attila vár, és finoman fogalmazva sem örül neki, amikor a Déli Pályaudvaron egy üres csomagmegőrző várja őket. Attila persze szeretné megkapni a pénzét az elvégzett munkáért, hiszen nem ő tehet arról, hogy megfújták a szajrét, de Hollós erről értelemszerűen hallani sem akar. Ennek tetejébe, amikor a strómanjukhoz, Strasszerhez megy, hogy visszakérje a sífelszerelést, kiderül, hogy a férfi meghalt, így az addig elmismásolt hátralékukra fény derült a banknál és több, mint 80 millió a család nyakába szakadt. Amikor ez Janka tudomására jut az az utolsó lökést is megadja neki, hogy boldogtalan házasságából Csér karjaiba szaladjon. Közben Márkot komoly kétségek gyötrik a pénzzel kapcsolatban, ezért Gyuka helyett az így is már begőzölt Hollóshoz rohan bevallani mindent. Az ő kíséretében mennek Gyukához a megbeszélt találkára, aki természetesen próbálja kimagyarázni magát, de Endre már így is tajtékzik (Anger hibátlan az őrjöngő pszichopata szerepében), és keresztfia szeme láttára agyonlövi a férfit. https://www.youtube.com/watch?v=0vC4wB3ufOA Ezt követően a sokkot kapott fiú és a higgadt gengszter az erdőben próbálja elásni a hullát, de egy hajnalban kutyát arra sétáltató nőnek vélhetően gyanús az ásókkal teljesen nyugodtan mászkáló két alak. Mellesleg itt ismét meg kell dicsérnem a rendezést és az operatőri munkát, ugyanis ezt az egyszerű mozzanatot sem rágják a néző szájába, csupán diszkréten utalnak rá. Márk visszamegy a próbatermükbe, ahol Mirát hagyta, és ”műszakváltás” gyanánt ő dől az ágyba, de húgát továbbra sem hajlandó beavatni. A fiún azonban az alvás sem segít és a suliban teljesen kiakad és nekitámad a tesitanárnak, aminek az lesz a következménye, hogy kirúgják. Eközben Mira Oszi hathatós közreműködésével bosszút áll Zolin, aminek eredményeként a KÖjÁl fénysebességgel bezáratja a helyet. Viszont véletlenül meglátják amint Janka a Bazilika előtt Csérrel enyeleg – utóbbi addig naiv hősszerelmesnek beállított karakterét egyetlen, tipikusan magyar mozzanattal sikerül is árnyalni – és Mirában még inkább eltörik valami az anyjával kapcsolatban.
Aranyélet 6 01
Attila teljesen kivan, de Janka ráveszi, hogy menjenek el együtt a bankba és ott a 80 milliós hátralékból csodálatos módon sikerül 8 milliót varázsolni, amennyiben azt két héten belül sikerül előteremteniük. A férfi először megpróbálja egy csellel jelzálogosítani az anyja házát, ami miatt kellemetlen helyzetbe kerül a drága mama előtt, azonban az igazi pofon csak ezután éri, amikor megtudja, hogy az éppen odébbálló öccse már megelőzte. Igyekszik mindent, ami mozdítható pénzzé tenni, majd valahogy kicsikarni Hollósból a pénzt, de a még mindig síkideg férfi erre nem hajlandó és felfedi előtte, hogy Márk meglopta, így a helyzetük csak méginkább kiszolgáltatottá válik. Közben Mira miatt Oszit kirúgják a munkahelyéről, aki Angliába menne dolgozni, a lány pedig vele tartana. Közben Janka kézbe veszi az ügyet és az Alapítványtól ”kölcsönzi ki” a 8 milliós összeget. Mikor hazaér a gyerekek kint várnak, mert apjuk éppen azon igyekszik, hogy porig égesse a Hollóstól bérelt házat. És itt érkezünk el az egész sorozat csúcspontjához, amikor az amúgy is hamis illúziók táplálta család képe a résztvevők számára is menthetetlenül összedől és minden titokra fény derül. A jelenetet abszolút Döbrösi Laura nyeri meg, ahogy kimérten, de mégis élesen rendre utasítja a szüleit – elsősorban az anyját – és ezzel az amúgy is remek forgatókönyv rávilágít arra, hogy ez a család diszfunkcionális és éretlen emberek gyülekezete. Olyan feszültségek szabadulnak el ebben a pár percben, ami akármelyik filmnek – legyen az amerikai vagy magyar – a dicsőségére válna. Ezt követően Janka bevisz még egy döfést a padlónál is mélyebbre süllyedt Attilának (Thúroczy Szabolcsnak szobrot kellene állítani a szánni való kisember tökéletes életre keltéséért) és Csérhez költözik. Attilát ellenben megkeresi a titokzatos férfi, aki átvette tőle a szállítmányt és ajánlatot tesz egy nem kis összeggel, ha megöli Hollóst.
Aranyélet 6 02
A rendező, Mátyássy Áron ebben a két epizódban úgy mélyítette el a karaktereket és vitte el egy-egy újabb csúcspontra, hogy a sorozat elején még bukdácsoló krimi szálat is izgalmasan görgette tovább, miközben apró nüanszokkal adott tökéletes korképet a mai magyar társadalomról. És hol van még a vége! https://www.youtube.com/watch?v=Gd2F4wGEwck
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.