Hirdetés

Kibeszélő: Karácsony veled

|

Egy inspirációt kereső sikertelen énekesnő egyedülálló dallamot talál egy kisvárosi család énektanárjának zongorájánál.

Hirdetés

A Netflix karácsonyi témájú filmjei között bukkant fel a Karácsony veled című romantikus komédia, amelyben a 90-es évek horror- és tinifilmjeinek kedvence, Freddie Prinze Jr. (Tudom, mit tettél tavaly nyáron, A csaj nem jár egyedül) tér vissza (közel 20 éves kihagyás után) főszereplőként.

Jópofa meglepetés ez annak, aki szerette őt a régi filmjeiben, ráadásul biztosra vehetjük, hogy ez a hószállingózós, száncsengős, mézeskalács illatú film tökéletes kikapcsolódást nyújt majd a műfaj kedvelőinek az ünnepi készülődés heteiben.

Hirdetés

A történet főhőse Angelina (Aimee Garcia), a kiégett popsztár, aki egyre lejjebb csúszik a toplistákon, mivel "öreg", nem pucsít eleget a közösségi oldalakon, "retro" a külleme és az életvitele, egyszóval unalmas - legalábbis a feltörekvő tinicsillagok mellett. Éppen ezért Barry (Lawrence J. Hughes), a lemezkiadója ultimátumot ad neki: vagy fülbemászó slágert ír a közelgő karácsonyi gálára, vagy kirúgja, a helyét pedig Cherinek (Nicolette Stephanie Templier), egy húszéves, bugyuta, de a közösségi médiában hatalmas táborral bíró lánynak adja.

Angelina kiborul. Hiába ül a zongorája elé, üresnek érzi magát, nem hogy slágert, egy fikarcnyi dallamot sem tud kicsikarni magából. Fáradt, elnyűtt, elege van a fiatal insta-celebekből, a világból, és mindenkiből. Édesanyja halála óta nem szereti a karácsonyt, nincs jó hangulatban, hiába szállingózik a hó, és hiába boldog mindenki a közelgő ünnepektől.

Fásult hangulatában Angelina az instáját pörgeti, amikor egy latin-amerikai rajongója üzenetére bukkan. A kislány meseszépen énekli el neki a legnagyobb slágerét, ami a karácsonyról szól és elmondja, milyen sokat jelent neki ez a dal, kiváltképp azóta, hogy meghalt az édesanyja. A popsztár a videót látva rádöbben, hogy a dalai nem pusztán slágerek, hanem kapaszkodók, amik az embereknek vigaszt, örömöt, megnyugvást adhatnak. Úgy dönt, felkeresi a kislányt, hátha jó tette felkelti a média érdeklődését, hisz "sztársága" siralmasan fest annak ellenére, hogy a nárcisztikus telenovella-sztárral, Ricardóval (Gabriel Sloyer) kavar. Persze szíve szerint már szakítana a harsány trubadúrral, de retteg attól, hogy amúgy is kihunyófélben lévő csillaga végképp leáldozna, ha még egy híres pasit sem tudna maga mellett felmutatni, ezért tovább színlel.

Angelina az asszisztense, Monique (Zenzi Williams) társaságában New York északi részébe utazik a 15 éves Cristinához (Deja Monique Cruz). A gyermek sulijában mindenki elképed, a tanárok és a diákok tátott szájjal nézik a folyosón végigvonuló popsztárt, aki egyenesen a rajongójához megy. A kislány öröme leírhatatlan, hisz álmában sem remélte, hogy példaképe meghallgatta az instán a karácsonyi kívánságát, azt meg végképp nem, hogy az időközben támadt hatalmas hóvihar miatt Angelina náluk reked. 

A kislány apja, Miguel (Prinze Jr.) énektanár, és hamar kiderül, hogy egyben remek dalszerző is, aki tinikorában egy együttesben zenélt. Vannak új dal-próbálkozásai is, amelyek közül egy teljesen rabul ejti az inspirációt kereső énekesnőt. Ő és a férfi nekilátnak hát karácsonyi dalt írni, miközben Frida néni (Socorro Santiago), a nagymama rég elfeledett karácsonyi ízeket varázsol az asztalra.

Minden idillinek látszik: odakint szakad a hó, karácsonyi fényekben úszik a ház, mindenki rénszarvasos pulcsiban ül, isteni finomságok sorakoznak az asztalon, és a sláger sorról-sorra életre kel. Angelina úgy érzi, visszakapaszkodhat a slágerlisták élére, Miguel pedig egy kis pénzhez és hírnévhez juthat általa. Win-win, ahogy mondják, mindenki nyer az ügyön. Vagy mégsem?

Gabriela Tagliavini, a rendezőnő nagyon szép karácsonyi atmoszférát teremt a cukormázas történetnek, amit időnként talán túljátszanak a szereplők, de talán ebben a műfajban ez nem is baj. Nagyon szépen megmutatja Angelina életének alakulását is, ahogy a lány felcicomázva, mégis keserűen és magányosan éli az irigylésre méltónak hitt New York-i életét (a rendező a jelenetekbe csempészi a város nevezetességeit is), majd látjuk a külvárosi tél hangulatos hidegét, a melegséget adó otthon karácsonyi fényeit, a családot átjáró szeretetet, az összetartozás erejét, vagyis az ünnep lényegét. A családnál töltött karácsony - ahogy erre számítani is lehet - megnyit egy titkos kiskaput a popsztár szívében.

A forgatókönyvírók (Paco Farias, Jennifer C. Stetson és Michael Varrati) könnyed történetet írtak, amelynek tökéletesen kiszámítható a vége, de ez nem válik a film kárára. A fiatal és a kiégett popsztárok közt zajló jelenetek igazán szellemesek, és Monique, az asszisztens karaktere is nagyon szerethető. Deja Monique Cruz a maga gyermeki bájával hódít, míg a nagymamát alakító Socorro Santiago eszünkbe juttatja, hogy olyan nincs, hogy valaki ne vegyen-egyen a nagyi főztjéből, ha karácsony van. Garcia kedves, szívhez szóló alakítást nyújt, csakúgy, mint Freddie Prinze Jr., aki nagyon cuki a középkorú zenetanár szerepében, aki egykor menő fiatal srác volt. Nem csak az amerikaiak, mi is tudjuk ezt, ezért különösen megmosolyogtató látni őt ebben a szerepben, és megértjük Angelinát, amiért "ottfelejti" magát a melegszívű, sebezhető tanár házában.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A film egyszerre szentimentális, kedves és hangulatos. Valódi mélységek és magasságok nincsenek benne, de nem is számítottam rá. A tuti sláger lehetett volna sokkal jobb, ha már olyan színésznőt kaptunk, aki történetesen még énekelni is tud (és a hangja is nagyon szép), de az üzenet így is átjön, megvan minden, ami a csúcsponthoz kell.

Hogy kinek ajánlom ezt a filmet? A karácsonyt váróknak, a romantikus filmek kedvelőinek, és azoknak, akik egy könnyed, mézeskalács illatú habos kakaó mellett szívesen megnéznek valami igazán könnyed történetet, aminek garantált happy end a vége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.