Hirdetés

Kibeszélő: Mit gondolnak a macskák?

|

A macskák önző lények, akik nem hallgatnak semmire, és csakis érdekből vannak velünk, emberekkel - tartja a közhiedelem. De vajon tényleg így van?

Hirdetés

Az ember filmről-filmre, sorozatról-sorozatra szörfözik és közben elfelejti, hogy néha egy-egy dokukentumfilm is tud legalább olyan szórakoztató lenni, mint egy kikapcsolódásra szánt széria. Különösen azokon az estéken van így, amikor amit meg akartunk nézni, azt már megnéztük, amit megnéznénk, az még nem jött ki, és minden, amibe belepörgetünk, olcsónak és unalmasnak tűnik. Ilyenkor megváltás lehet egy jó dokumentumfilm - kiváltképp, ha az egy órára eső cukiság-adag olyan koncentrációban van jelen benne, mint a Netflix "Mit gondolnak a macskák" című dokumentumfilmjében!

Hirdetés

Ugyan, mit is gondolnának a macskák? - kérdezhetik a nézők a címet látva. - Hát azt, hogy legyen meg a kaja, a kötelező simogatás, és kész, a macskáknak úgyis csak ez számít - folytatódhat a cseppet sem "macskás" gondolatmenet. Akinek azonban van cicája, az pontosan tudja, mennyire bonyolult lények ők, és hogy sokkal, de sokkal okosabbak, mint azt a nem macskás emberek gondolják. Nos, ez a film azért kiváló, mert mindenkihez szól: a macskatulajdonosoknak valódi csemege lesz, hiszen egy csomó érdekességet tudhatnak meg imádott kedvenceikről, a kutyásoknak (vagy a nem macskásoknak) pedig azért fog tetszeni, mert egy csomó olyan dolgot megtudhatnak ezekről a csodálatos állatokról, amit meglehet, egyébként még csak nem is sejtenének. 

Tudtad, hogy a macskák gerince mennyire más felépítésű, mint más gerinceseké? Hogy mennyi szót képesek megjegyezni? Mit gondolsz: idomíthatók, vagy úgy véled, teljesen reménytelen ez a vállalkozás? Szerinted mennyire ragaszkodnak a macskák a gazdájukhoz? Szerinted hatással van a viselkedésükre az, hogy milyen országban élnek? Mit gondolsz: mennyi közük van a vadon élő őseikhez? Mikor csökkent le a számuk drasztikusan? És arról hallottál már, hogy mit gondoltak róluk a középkorban, és mikor engedték be őket először a házakba?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ha az összes kérdésre tudod a választ, akkor ez nem a te filmed, vagy legalábbis újdonságot nem fogsz belőle megtudni - de még mindig láthatsz benne érdekes, szép, okos cicákat. Ha azonban a fenti kérdésekre nem tudod a választ, akkor mindenképp érdemes megnézned. Nekem is van macskám, és elég sokat olvastam is a témában, de így is volt, ami érdekességként hatott, különösen a macskák taníthatóságáról szóló rész. A macskák és emberek története is rendkívül érdekes és izgalmas, ráadásul ezt nem tanítják egyetlen suliban sem, ezért érdemes megtudni, hogyan és miért kezdődött el a macslák háziasítása, és milyen sokat "dolgoztak" régen a kis kedvenceink. 

Ha valaha is azt érezted például, hogy a macskád olvas a gondolataidban vagy megérzi a hangulatingadozásaidat, akkor jó ha tudod: nem vagy őrült. A macskák ugyanis nemcsak azért tanultak meg empatikussá válni, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, hanem azért is, hogy képesek legyenek életben maradni. Finom érzékelőrendszerükkel ezért mindig pontosan tudják, mi a helyzet a környezetükben élő emberekkel - és kiváltképp a gazdájukkal. 

Kevesen tudják például, hogy a macskák hatékonyan dolgozó izomzatuknak köszönhetően elképesztő technikával képesek ugrani. Azon állatok közé tartoznak ugyanis, amelyek ugrás közben 100%-ban aktiválják az izmaikat, ezáltal képesek a testhosszuk öt-hatszorosát (!) is megugrani. A film ezt a bravúrt ahhoz hasonlította, mintha egy ember egy előtte álló zsiráfot ugrana át - minden különösebb segítség nélkül.

A dokumentumfilm egy másik érdekessége a dokumentumfilm egyik közreműködőjétől, a japán Dr. Saho Takagótól származik. Szerinte a macskák lényeges viselkedésbeli különbséget mutatnak attól függően, hogy milyen kultúrában nevelkedtek. Takago kísérletei szerint például a japán macskák kevésbé érzik jól magukat ismeretlen helyeken, szemben az amerikai társaikkal. Ennek az oka abban keresendő, hogy a japánok ritkán tartanak nagyobb összejöveteleket az otthonaikban, így macskáik nemigen találkoznak idegenekkel. Emellett a japán macskákat elsősorban lakásban tartják, így azoknak nincs lehetőségük arra, hogy az otthonukon kívül felfedezzék a körülöttük lévő világot.

Ha tehát egy őszi estén a kedvenc sorozataidból kifutva valami könnyed, jókedvre sarkalló,  léleksimogató néznivalóra vágysz, keress rá a Netflixen a "Mit gondolnak a macskák"-ra, dőlj hátra egy meleg tea és némi keksz társaságában, és ismerd meg a macskák varázslatos világát!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.