Hirdetés

Kibeszélő: Noel naplója

|

A karácsonykor hazatérő író anyja hagyatékában egy különös naplóra bukkan.

Hirdetés

A Netflix az ünnepek közeledtével egyre több karácsonyi filmmel rukkol elő. Ilyen a Noel naplója is, amely Richard Paul Evans 2017-es ünnepi történetét eleveníti meg. A film hangulata egyedülállóan szép, ez mind a rendező (Charles Shyer), mind az írócsapat (Rebecca Connor, Richard Paul Evans, David Golden) és az operatőr (Ashley Rowe) munkáját dícséri.

A történet főhőse Jake Turner (Justin Hartley), a jóképű bestseller író, aki telefonon értesül édesanyja haláláról és arról, hogy egyedüli örökösként neki kell átvennie édesanyja hagyatékát. A férfi tehát visszatér connecticuti otthonába, hogy elrendezze anyja ügyeit és közben egy kis békére leljen - hiszen nem tudjuk, mi az oka annak, hogy nem tartotta egyik szülőjével sem a kapcsolatot, sőt, tinédzser kora óta egykori otthonába se tette be a lábát.

Hirdetés

A ház sokkolóan lomos, Jake édesanyja úgy tűnik, semmit sem dobott ki. Több konténernyi szemét áll, és mellettük megannyi emlék. Jake, miközben pakol, egyre mélyebben merül el a múlt árnyai között, amikor felbukkan egy titokzatos nő, Rachel Campbell (Barrett Doss) és a segítségét kéri. Állítása szerint édesanyja egykor bébiszitterként dolgozott a Turner családnál, méghozzá terhes leányanyaként, majd miután megszületett a babája, örökbefogadó szülőknek adta a kislányt - vagyis őt. Mivel ezen kívül semmit sem tud vér szerinti anyjáról, bízik benne, hogy Noel (vagyis az édesanyja) egykori "munkaadó" családja sejthet valamit arról, hová ment a szülés előtt a fiatal kismama.

Rachel sejtése nem alaptalan, ezt bizonyítja a kopott, bőrkötéses napló, amely az egyik kartondobozban lapul. A megsárgult lapok édesanyja kézírását rejtik, és annak a 9 hónapnak a történetét, ami alatt vele várandós volt. Hogy mi történt utána? Mi lett Noellel? A válaszokat valószínűleg csak Jake apja tudhatja, akivel az író már évtizedek óta nem tartja a kapcsolatot.

A furcsa találkozás különös sors-összefonódást szül: ahhoz ugyanis, hogy Rachel megtalálja a vér szerinti édesanyját, beszélnie kell Jake apjával, akire a férfi évtizedek óta neheztel. A karácsonyi fényekben csillogó városban az író és a fiatal nő észrevétlenül közös útra lép. Más a motivációjuk, de az úticéljuk, úgy tűnik, azonos. De vajon megtalálja-e a fiatal nő az édesanyját, aki egykor lemondott róla? És vajon Jake meg tud-e bocsátani apjának ennyi év után, és egyáltalán, miért haragszik ennyire rá?

Jake és Rachel útnak indulnak. Az útjuk havas hegyek, hólepte fák és karácsonyi fényekbe öltözött kisvárosokon át vezet. Olyan karácsonyi hangulatot ad ez az egész a történetnek, amitől ellágyul az ember szíve, mert egyáltalán nem giccses, mégis mesebelien szép a környezet, a dramaturgia, a két emberi sors finom hullámzása. Főhőseink múltját fájdalmas visszatekintésekből ismerhetjük meg. Noelt, Jake szüleit és testvérét, akire az író fájó szívvel képes csak gondolni, ám a konkrétumok csak fokozatosan, a történet előrehaladtával bontakoznak ki.

Justin Hartley (a Rólunk szól és a Smallville főhőse) nagyon szerethetően hozza a bestseller írót. Egyszerre megközelíthetetlen, sebzett és vonzó, miközben imádni való a kisugárzása és a karaktere, no és a kémia - Barrett Doss és ő tökéletes párost alkotnak a filmvásznon. Mivel romantikus karácsonyi filmről van szó, sejteni lehet, hogy kettejük közt lesz/lehet majd valami, de mivel a nőnek vőlegénye van, Jake karaktere pedig megrögzött szingli, nem szirupos a forgatókönyv. A lassan kibontakozó történet számos meglepetést és szép dalokat rejt, amitől nagyon élvezhető ez a jó hangulatú, hólepte film.

A színészek kiválóak, a játékuk kifejezetten léleksimogató. A Jake apját, Scott Turnert alakító James Remar talán a legnehezebb karaktersorsot kapta, és ehhez mérten fájdalmasan őszintén hozza a megtört szívű, magára maradt apát. Nem ez az egyetlen szomorú fordulat a filmben, hisz Noelért (Essence Atkins) is végig sajog a szívünk, és a film végére talán még Rachelnél is jobban szeretnénk tudni, hogy mi lett vele.

Külön említést érdemel még a szomszéd Ellie-t alakító Bonnie Bedelia, aki mindenről tud, ami a Turner családdal akkor és azóta történt, mégsem avatkozhat bele a sors lüktetésébe. Nem fedheti fel a titkokat és nem oldhatja meg Jake helyett azt, ami rá vár. Ellie egyszerre barát, pótanya, segítő és egy üde színfolt a havas kisvárosban, ahol már senki nem emlékszik, mi történt az egykor boldogságtól meleg Turner-házban.

Hogy kinek ajánlom ezt a filmet? Elsősorban a romantikus és jó értelemben vett szentimentális nézőknek és azoknak, akik imádják a karácsonyi filmeket. A Noel naplója valódi kikapcsolódást nyújt, hisz szívmelengető a hangulata, eredeti a története és meseszép helyeken játszódik. A hóesésre és az ünnepekre várva ez egy tökéletes esti film a műfaj kedvelőinek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.