Hirdetés

Kibeszélő: Örömapa - avagy egy lányos apa életre kelt rémálma

|

Mit tehet egy sikeres, jómódú apa, ha a lánya beleszeret egy semmirekellő, nincstelen lúzerbe?

Hirdetés

Az HBO Maxon új csemegére bukkanhatnak mindazok, akik egy üdítő, nyári hangulatú és igazán szellemes vígjátékra vágynak. A Gary Alazraki rendezésében készült film Andy Garcia és Gloria Estefan főszereplésével komoly hiánypótló szerepet tölt be a streamingszolgáltatók vígjáték kategóriájának többnyire vérszegény palettáján. Néhány évtizede még kilószámra gyártották az ilyen jellegű filmeket, most azonban, ha rá is kattintunk egy-egy roppant mulatságosnak tűnő filmre, örülhetünk, ha egyáltalán elhangzik bennük egy jobb poén. Hogy az okok miben keresendők, talány: meglehet, ma már kevesebb az igazi, vérbeli komédiára alkalmas színész, de lehet, hogy a forgatókönyvírókban nincs e téren elég spiritusz. Mindenesetre az Apádra-ütök filmek óta, azt hiszem, ez az első olyan vígjáték, ami esküvő-témában tényleg szórakoztatóra sikeredett.

Hirdetés

A történetről úgy tartják, hogy egy az egyben az 1991-es Steve Martinos Örömapa remake-ja, de szerintem ennél árnyaltabb ez a kérdés. Hiszen ennyi erővel minden, ezt a témát feldolgozó (az apa nem nézi jó szemmel a korai esküvőt és a vejét) film az Örömapa-sztorit nyúlja le? Nem. Ennyi erővel a Bazi nagy görög lagzira is, vagy az Apádra ütökre is utalhatnánk, mivel azokban is ez volt az alapkonfliktus. Az apák ilyenek. Féltik a lányukat a csalódástól, az anyagi nehézségektől. Nem bíznak a "nyikhaj" vőlegényben, aki ki tudja, hogy bánik majd az ő "kislányukkal". Aggódnak, hogy túl korai az esküvő, és nem örülnek a modern ötleteknek, ahol nincs "normális" helyszín, pap, menü, díszlet vagy zenekar - hiszen ők ezt szokták meg, és nehezen alkalmazkodnak a fiatalok "fura" újításaihoz.

Ezzel el is érkeztünk a cselekményhez. Tehát adott egy kubai-amerikai család, melynek feje Billy Herrera (Andy Garcia) és a felesége, Ingrid (Gloria Estefan - aki rendkívüli alakítást nyújt). Évtizedek óta házasok, de idős korukra úgy tűnik, gondjaik akadnak egymással, ezért, hogy megoldják a problémáikat, egy mediátorhoz fordulnak. Ott azonban még többet veszekednek, mint otthon, mire az asszonyból az utolsó ülésen kibukik: válni akar. Billy-t jeges zuhanyként érik a felesége szavai, hiszen neki esze ágában sincs válni, ráadásul azt sem tudja, hogy mondja majd el mindezt a gyerekeiknek - Corának (Isabela Merced), a bohókás divattervezőnek és Sofiának (Adria Arjona), a munkamániás jogi hallgatónak.

A lányok épp hazalátogatnak hozzájuk, ám a szüleik nem tudják közölni velük a hírt, mert Sofia boldogan kijelenti: férjhez megy, ráadásul 4 héten belül. Billy levegőért kapkod; túl gyors neki ez a tempó, ráadásul nem is ismeri lánya választottját, Adant (Diego Boneta) - aki azonban kisvártatva besétál az ajtón. Billy még jobban kikészül, hisz nem tetszik neki a srác, aki vele szemben halk szavú, nem akar macsó lenni és még csak nem is szereti a sportot. Billy nyálas macskajancsinak látja, és csórónak, aki mellett a kislánya minden bizonnyal nyomorogni fog és éhen hal majd. De azt is látja, nem szólhat be a fiataloknak, mert akkor faképnél hagyják, ráadásul a felesége is elhagyja, a napjai meg vannak számlálva.

Andy Garcia alakítása imádnivaló. Egyszerre karcos, mégis szellemes, miközben minden egyes gesztusával érzékelteti, mennyire elege van ebből az SOS házasságból és a semmiből felbukkanó csóró ficsúrból. Neki nem lehet egy lúzer a veje, hiszen ő Kubából hajózott ide néhány centtel a zsebében, és egyedül, vérrel-verejtékkel sikerült felépítenie egy virágzó építészirodát, amiből ma ők és a lányaik jómódban élhetnek. Miért örülne akkor egy idiótának, aki Mexikóba akarja vinni a lányát, hogy ott egy nonprofit cégnél nyomorogjanak? Sofia azonban hajthatatlan. És nem akar pompát, inkább egy pajtát. Nem akar vendégsereget se márkás ruhát, inkább csak néhány barátot és egy nyári ruhát. Billynek döntenie kell: enged-e a saját elvárásaiból és mindent megtesz a lánya boldogságáért, vagy harcol az utolsó leheletéig a "normális" esküvőért?

Andy Garcia (aki egyébként egy nyár leforgása alatt mind a 3 lányát férjhez adta) azt mesélte a New York Times-nak, hogy amikor a legkisebb lányával megnézte az "Örömapa" című filmjét, a lánya azt mondta: "Apa, te egyáltalán nem vagy olyan, mint ez a fickó a filmben". Andy azt felelte: Valóban? De belülről mindezt másképp látta... A 66 éves, kubai születésű Garcia tökéletesen megérti Billy Herrera világnézetét, hisz ma is azt vallja, hogy a jólét, az "amerikai ígéret" mindenki számára elérhető. - Ha idejössz és keményen dolgozol, van jövőd - állítja. - Mindig lesznek ugyan akadályok, de lehetőségek is.

A Matt Lopez által írt forgatókönyv szellemes. Nem csak Billy aranyköpései, de a kitalált karakterek és azok személyisége, valamint a közöttük létrejövő konfliktusok is, amelyeket átszövi a latinos temperamentum és latin kultúra. A rendező olyan színészekkel dolgozott, akik folyékonyan beszélnek spanyolul, és akik között tökéletesen működik a kémia (Garcia és Estefan egyébként régi jó barátok). A filmben megvannak az igazi latinos balhék, ordítozások, csapkodások és verekedések - még az "öregek" között is, ami különösen mulatságosnak hat, hiszen egyáltalán nem számítunk rá.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A film másik nagyágyúja Hernan Castillo (Pedro Damián), Adan apja, akiről kiderül, hogy nemhogy nem csóró, hanem történetesen milliárdos, így mellette tulajdonképpen Billy apja számít földönfutónak... Hernan azonban nem pusztán egy iszonyú gazdag ember, hanem egy olyasfajta nőfaló, folyton bulizó, pénzt szóró és az életet padlógázzal élvező ember, akitől a konzervatív, mindenért megküzdő Billy egy pillanat alatt idegbajt kap. Kettejük csörtéi eszméletlen jók, a film legszórakoztatóbb pillanatai nekik köszönhetők.

Említést érdemel még a humorista Chloe Fineman, aki egy fura gondolkodású esküvőszervezőt alakít, aki nagyon nehezen találja meg a hangot a Herrera-családdal, különösen Billyvel, aki nem titkoltan hülyének nézi őt - és vica versa.

A generációs, kulturális, valamint az anyagi-szakadékból származó nehézségek a néző számára kellemes összetűzéseket eredményeznek, amik a színészek remek játéka miatt még viccesebbnek és abszurdabbnak hatnak. Nincsenek a filmben akkora szívatások, mint a Robert De Niro-féle Apádra-ütök filmekben, de ez a történet is a maga latinos felfordulásával nagyon klassz, egész estés szórakozást kínál. A filmben elhangzó lüktető dallamok, az esküvői sürgés-forgás, no és a meseszép helyszínek nyáresti hangulata jóleső érzést keltenek a nézőkben. Ezt a filmet azok fogják szeretni, akik alapvetően kedvelik a romantikus vígjátékokat, és nem bánják, hogy megint egy esküvős téma került a terítékre, hiszen Andy Garcia olyan egyedivé teszi ezt a történetet, ami miatt - ha másért nem is, de - érdemes megnézni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.