Hirdetés

Kibeszélő: Star Trek: Picard

|

A felejthetetlen Star Trek saga szereplői visszatérnek, hogy ismét megmentsék a galaxist. De vajon hattyúdal ez, vagy egy új dolog kezdete?

Hirdetés

Félve kezdtem neki ennek a sorozatnak. Miért? Mert Picard kapitány (Patrick Stewart) - akárhogy is nézzük - egy legenda. Nemcsak a saját univerzumában, hanem valószínűleg minden "Trekker" számára. Bár nyilván mindenkinek megvan a kedvenc Star Trek sorozata - kinek Kirk kapitány kalandjai (nekem azért az technikailag, a remek sztorik dacára, mindig is kevés volt), kinek Picard kapitány és a Next Generation, kinek a DS9, kinek Janeway kapitány és a Voyager kalandjai a delta kvadránsban…. Nem beszélve a különálló filmekről.

Hirdetés

Gigantikus univerzum, gigantikus történelemmel - bevallom, én sem látom át teljesen. Egészen biztosan vannak nálam fanatikusabb rajongók, akiknek a Star Trek idővonal kristálytisztán rajzolódik ki a szemük előtt, és évszámra el tudnak helyezni egy-egy sztorit.

Jómagam elég régen láttam a Next Generation évadait. Szégyenszemre voltak szereplők, akiknek a Picard nézése közben közben picit utána kellett néznem. Mert bizony ebben a relatíve új sorozatban egy sor régi ismerőst köszönthetünk, ami jóleső bizsergéssel tölthet el minden jóérzésű rajongót. Már ezért az érzésért megéri belevágni az első évadba.

A sztori különösebb elspoilerezése nélkül annyit el lehet mondani, hogy az első évad Picardja közel sem az a Picard, akire a Next Generation hét éven keresztül futó évadaiból emlékezhetünk. Egy megtört, megfásult, a világtól viszonylag elvonultan élő Picarddal találkozunk, akinek tragédiája fokozatosan bontakozik ki előttünk. A mellette feltűnő régi szereplők sem sokkal szerencsésebbek: Raffaela Musiker gyakorlatilag csöves alkeszként tengeti a napjait egy lakókocsiban, és egyáltalán nem szándékozik Picarddal együtt dolgozni. Riker parancsnokhelyettes és Deanna Troi már szerencsésebben úszták meg a post-trek időszakot, bár, nekik is megvan a maguk tragédiája. Data Picard álmaiban tűnik fel, és örülhetünk Hetes feltűnésének is, aki ugyanakkor szintén messze került a régi, csillagflottás eszmeiségtől.

A sztori dióhéjban: Picard házában váratlan idegen tűnik fel, akiről hamar kiderül, hogy az ekkorra már betiltott szintetikusok táborát gyarapítja. Védelmet kér Picardtól, és az is kiderül, nincs egyedül…. Végül egy egész létforma, majd végül természetesen az egész konföderáció fennmaradása lesz a tét. Konfliktus a romulánokkal, összeesküvés, egy Borg kocka… Van itt minden, mi szem-szájnak ingere!

Az első évad a kezdeti döccenőket leszámítva ízig-vérig Star Trek, újabb és újabb világokkal, térugrásokkal, űrhajókkal, és mindennel, ami ezzel jár. A sztori gördülékeny, a sorozat nézeti magát, a karaktereket többnyire szépen kibontják, egyetlen hátrány, hogy kellő Star-Trek rutinnal eléggé kiszámíthatóak a történet egyes fordulatai - beleértve a végjátékot is. Mivel azonban nagyon szerethetően fűzték össze a régi karaktereket az újabbakkal, az ember ezt bőven elnézi. Cristobal Rios (Santiago Cabrera) kapitány mindenképpen a Star Trek Han Solója, a karaktere nem valami bonyolult, de talán nincs is benne több. Az Alison Pill által megformált Dr. Agnes Jurati már keményebb dió, az ő karaktere elég sokat kap az élettől mindkét évad során - ezt jól-rosszul hozza is. Nekem felejthető a játéka, de zavarónak nem mondanám. Az Evan Evagora által alakított Elnor személyisége picit befejezetlen, és azon túl, hogy vicces, ahogy mindenkinek felajánlja csata előtt, hogy válassza inkább az életet, nem sokat tesz hozzá a történethez. A szintetikus Sojit megformáló Isa Briones viszont tetszett! Volt természetesen a mai filmekben kötelező harcos női karakter, akinek szerepében Peyton List probléma nélkül hozza a "szexi is vagyok, de közben kegyetlen, jaj neked" karaktert.

Az első évad tehát tulajdonképpen nagyobb hiba nélkül, szerethetően, és abszolút nézhetően zajlik, de jaj, mit tettek Hetessel és Rafival? Miért volt erre szükség? Fel nem foghatom - egyrészt, mindenféle előzmény nélkül történik a dolog, másrészt, teljesen indokolatlan, felesleges, és karaktergyilkos húzás volt. Shame on you, mindenki, aki ebben részt vett! Félreértés ne essék: semmi bajom azzal, ha az azonos neműek kapcsolata megjelenik egy filmben. De erről itt lerí, hogy erőből passzírozták bele a sztoriba. És ez kb. az a kategória, mintha Leia hercegnőről derült volna ki, hogy a lányokat szereti.

Ennek ellenére kíváncsian, nyitottan kezdtem neki a második évadnak. Úgy döntöttem, nem hagyom, hogy egy ilyen apróság elrontsa a jó kis szórakozásomat. Egyébként a későbbiekben nem is hangsúlyos ez a szál - épp ezért is érthetetlen, mi szükség volt rá. A gond nem is ezzel volt. A gondok az első epizód végén kezdődtek.

Megjelent ugyanis egy karakter, akit már a Next Generation-ben is utáltam, és az általa "átitatott" részeket legszívesebben áttekertem volna. Ő pedig Q. Namost, a gond ott van, hogy ezt régen meg lehetett úszni pár epizóddal, most viszont egy komplett évad elején jelent meg, ami félelemmel töltött el - mi van, ha végig az általa kreált legújabb zagyvaság helyretétele lesz az egész évad fő sodorvonala? A félelmem pedig beigazolódott. De tudjátok mit? Ez sem lett volna feltétlen probléma.

Azonban nekem a Star Trek sztorik alapvetően űrben játszódó, űrhajós-űrlényes, világokon átívelő, ennélfogva mozgalmas történetek. Ezért aztán a második évad, ahol ez NEM jellemző, nekem rettenetesen statikus volt. És nem elég, hogy statikus volt, még ráadásul a sztori jellegéből adódóan a sci-fi elemek is elég szerényen vannak mérve benne. Nem tudom, hogy ez újítás volt-e, vagy kevesebb keretből kellett forgatni, de nekem agyonvágta a történetet, és a negyedik epizód után azon kaptam magam, hogy bele-beletekerek a történetbe, majd végül az utolsó résznél a végkifejlettel megelégedve zártam a sorozatot. Egyedül a Borg királynő hozott számomra némi felüdülést a második évadban - ezúton is pacsi Annie Werschingnek az alakításért -, ettől eltekintve számomra vontatott volt, és látványában is messze alulmúlja az elvárható "Star Trek élményt". Még az sem segített a dolgon, hogy Picard karaktere új árnyalatokat kapott a gyermekkori sérüléseinek felszínre hozásával.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hogy ajánlom-e? Az első évadot mindenképpen, a nosztalgia és a sztori egyaránt indokolja azt a pár órát, amit rá kell szánni. A második évadot azoknak javaslom, akiket nem zavar, hogy az űrhajózást és az idegen világokat gyakorlatilag teljesen nélkülöznünk kell, vagy akik fel akarják vezetni a harmadik évadot, ami elvileg 2023-ban érkezik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.