Hirdetés

Kibeszélő: Válság

|

A gyógyszermaffia ellen folytatott szélmalomharc - hullahegyeken és völgyeken át.

Hirdetés

Vannak olyan filmek, ahol már a puszta szereposztásból tudni lehet, hogy mindegy, mit írnak a kritikusok, mindegy, mi a műfaj vagy hogy sikerült az előzetes, a mozi tökéletes lesz. Hogy miért? Mert Gary Oldman, Luke Evans, Armie Hammer és Evangeline Lilly mellett nem lehet rossz egy film, így mindenképp érdemes lecsapni a Netflix újdonságai közt feltűnő 2021-es filmre. 

Nicholas Jarecki író-rendező bűnügyi drámája a "gyógyszermaffia" nagyon is aktuális kérdésével foglalkozik, miközben a történetben elszabaduló opiátválságot különböző sorsokon keresztül vizsgálja. A filmben többször is elhangzik, hogy bár a legálisan kapható opioid alapú fájdalomcsillapító-gyógyszerek  sokat segítenek az erős fájdalmaktól szenvedő betegeknek, olyan erős függőséget okoznak, amelyhez képest még a heroin-függőség is csak gyermekcipőben jár.

Hirdetés

Az amerikai társadalom 20%-a ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben gyógyszerfüggővé vált. A gyártócégek a riasztó adatokat rendre eltusolják és a befektetőiket/forgalmazóikat is becsapják olyan frázisokkal, miszerint a fájdalomcsillapítás prioritást kell, hogy élvezzen minden más negatív mellékhatással szemben.

Igen ám, de mi van akkor, ha a mellékhatásként fellépő függőség garantált halállal végződik? Legalábbis erre jut a történet egyik főhőse, Dr. Tyrone Brower (Gary Oldman), az egyetemi professzor, aki lehetetlen helyzetbe kerül a felfedezése miatt. Embereivel ugyanis egy nagy horderejű (az előzetes beharangozó szerint függőség-mentes) gyógyszert tesztel, amiről azonban kiderül, hogy a 8. naptól sokkal durvább függést okoz, mint a heroin, és ezt követően, rövid időn belül bizonyosan halált okoz - noha a gyártó cég az utolsó engedélyeztetési fázisba lépett már a tablettával, a piacra dobás a küszöbön áll.

A helyzetet nehezíti, hogy a gyógyszercég (Luke Evansszel, mint "ügyeletes gonosszal" az élen) fizeti a professzor laborját, az egyetemi tanszéket, a támogatásuk nélkül földönfutóvá válik mind ő, mind a kollégái, sőt, az ott tanuló diákok is. A felettese, Dean Talbot (Greg Kinnear) könyörögve kéri, hunyjon szemet a mellékhatások felett, hiszen egereken kísérletezett, hátha azok másként reagálnak a gyógyszerre, mint az emberek? De Brower hajthatatlan, pedig tudja, ha kinyitja a száját, mindent porig rombol maga körül, amiért egész életében küzdött.

A másik szál Jake (Armie Hammer), a titkos ügynök munkáját követi, aki - miközben húga (Lily-Rose Depp) is Oxy-függő - elkeseredett harcot vív a drogbárók ellen. Afféle Donnie Brasco-ként üzletel a "nagyokkal": a megközelíthetetlen montreali örményekkel és "Anyával", aki annyira bizalmatlan, hogy halomra lövi a saját embereit is, ha kell. De Jake nem retten meg, érzi, hogy közel a cél, és ha minden jól megy, főnöke (Michelle Rodriguez) jóváhagyásával és anyagi támogatásával adásvétel közben tudja lefülelni a rosszfiúkat. Igen ám, de közben egyre szorul a hurok az ő nyaka körül is, besúgó van a gépezetben, ráadásul a húga élete pengeélen táncol, hisz újra és újra visszaesik, hazudik, lop, csal, megszökik az elvonóról, csak hogy droghoz jusson.

A harmadik szál egy tragédiától megtört anyára, Claire-re (Evangeline Lilly) fókuszál, aki bár egykor sikeres építész volt, ma már csak a bosszú élteti. Maga is függő, ám mire elítélnénk őt, megismerjük a sorsát és mindent megértünk. Megértjük, hogy sokan végső elkeseredésükben, és nem fizikai, hanem lelki fájdalmukban nyúlnak a gyógyszerekhez, amitől nem is sejtik, hogy soha többé nem szabadulnak majd meg. Claire a 16 éves, túladagolásban meghalt fia után nyomoz, akiről a rendőrség kideríti, erőszak áldozata lett. A fájdalomba beleőrült anya meg akarja ölni azt, aki tönkretette az életét.

A három sorsvonal tovább bonyolódik, ahogy megismerjük a főszereplők múltját, ráadásul az egyre szaporodó túladagolásos halálesetekkel egyidejűleg össze is fonódnak. Jake és Claire gyakorlatilag egy irányba (egy drogbáró felé) halad, míg a professzor, miközben a helyes cselekedetre vonatkozó etikai kötelessége és a hallgatásra irányuló szakmai nyomás között ingadozik, felülről próbálja megállítani a zöld pirulák okozta társadalmi összeomlást.

A rendezés, az operarőri munka és a színészek elképesztően jók, sokat hozzáadnak az amúgy is pörgő történethez, aminek a bűnügyi vonal mellett fontos mondanivalója van, hiszen (ahogy az elmúlt évek xanax-bortányai is bizonyították) az emberek nincsenek tisztában a gyógyszermellékhatások súlyosságával. Hogy mindez a való életben miként zajlana, nos, ez egy másik kérdés, mindenesetre érdekes a történet végkicsengése.

Hogy kinek ajánlanám? A bűnügyi thrillerek kedvelőinek és az akciók szerelmeseinek tetszeni fog a Válság, de azoknak is, akik egész estés lebilincselő történeteket keresnek minden további kritérium nélkül.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.