Hirdetés

Könyvajánló - Arthur C. Clarke: 2001 elveszett világai

|

Hirdetés

Ki ne ismerné Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke közös remekét, a 2001: Űrodüsszeia című alkotást? A viszonylag egyszerű kérdés köré épülő mű kultikussá vált filmen és könyvben egyaránt, viszont a létrejöttének részleteiről nem kaptunk egységes egészet. A 2001 elveszett világai - amely magyar nyelven most jelent meg először önálló kötetként - ezt az űrt hivatott pótolni, és talán nem meglepő, de teszi ezt zseniálisan. Ha a megjelenési sorrendet nézzük, akkor elsőként a film látott napvilágot, majd ezután érkezett a könyv. Viszont azt kevesen tudják, hogy gyakorlatilag egyszerre készült a két alkotás. Ahogy Clarke a címszereplő kötetben is kifejti, gyakorlatilag Kubrickkel közös alkotás mindkettő: „…úgy éreztem, azt kellett volna ráírni, hogy írta Arthur Clarke és Stanley Kubrick, Stanley Kubrick és Arthur Clarke forgatókönyvéből – a filmnél pedig fordítva”. Gyakorlatilag az alkotás főbb állomásai fel vannak jegyezve időrendben. A Kubrickkel való közös munka sikerei, kudarcai, a különféle tervek, ötletek, az érzelmi mélypontok, valamint a kettejükre nehezedő nyomás a Stúdió felől.

2001
No persze nem csupán a fent leírtak alkotják a szóban forgó alkotást. Számos olyan Clarke novella is szerepel a könyvben, amely valamilyen formában kapcsolódik az Űrodüsszeiához. Az első ilyen elbeszélés az Őrszem című, amely gyakorlatilag alapul szolgált a már említett klasszikusnak. Külön érdekessége a könyvnek, hogy számos kulisszatitkot is megtudhatunk a film forgatásáról is. Gyakorlatilag végigkövethetjük a legfontosabb momentumokat, amelyek végigkísérték mind a Kubrick-féle film, mind pedig a könyv születését. A 2001 elveszett világait bátran ajánlom minden sci-fi rajongónak, de legfőképp azoknak akik kíváncsiak a legendás művek keletkezéseinek részleteire. A kötetért külön köszönet a Metropolis Mediának!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.