Hirdetés

Láncos buzogány, kahrei nyílpuska és magyar kártya - Adaptálásra váró hazai fantasy-k

|

Rőfös macska, félork pap és legendás dalnok: mutatnának olyan jól a filmvásznon, a tévéképernyőn vagy a monitoron, mint az ősz szörnyvadász!

Hirdetés

Annak dacára, hogy Henry Cavill távozása és Liam Hemsworth érkezése miatt jelenleg a keményvonalas rajongók is kígyót-békát kiabálnak a The Witcherre/Vajákra, tagadhatatlan, hogy az Andrzej Sapkowski alkotásaira építő széria a gyengélkedő Netflix egyik zászlóshajója.

Sajnos a szcéna hazai képviselőinek nem volt akkora szerencséjük, mint lengyel kollégájuknak - holott nálunk is jócskán akadnak generációs élményt nyújtó, és gyaníthatóan szériaként is taroló művek. Cikkünkben ezért ezekből szemezgettünk, egyfajta gondolatkísérletként.

A Cherubion könyvkiadó anno a szektor legmeghatározóbb képviselőihez tartozott, és ebben oroszlánrészt játszott, hogy külföldi kiválóságok köteteinek piacra dobása mellett hazánk feltörekvő tehetségei is lehetőséget kaptak a publikálásra. A prímet természetesen a vállalkozás alapítója, Nemes István vitte, akinek több, meghatározó regényciklust is köszönhetünk. Jeffrey Stone-ként az Éj és Hajnal-trilógiákat jegyzi. Ezekben Leon Silver, a jelentéktelen kispolgár egy balesetnek köszönhetően Cherubionban találja magát, ahol egy három, excentrikus isten, és pár kisebb hatalmasság között zajló hatalmi vetélkedés résztvevője lesz. A tébolyult Sang, az éjsötét varázslatokra esküvő Choler, és a jégszívű technokrata Melan vetélkedése, illetve az ezt követő események okvetlenül filmvászonra kívánkoznak.

Ahogy a John Caldwell által kiagyalt félork, Skandar Graun hajmeresztő hányattatásai is megértek a feldolgozásra. Mert Yvorl - magát láncos buzogányával és a Káosz bűverejű szavával a legmeredekebb helyzetből is kiverekedő - félork papja igencsak színes karriert tudhat a háta mögött. Kalózkodás, egy idegen sík feldúlása, vagy éppen a hírhedten rasszista drének trónjának abszolút jogszerű elfoglalása: napestig sorolhatnánk hihetetlen históriáit.

2020. január 18-a a magyar fantasy egyik fekete napja. Mivel ekkor hozták nyilvánosságra, hogy a M.A.G.U.S. egyik atyja, a leginkább a Novák Csanáddal alkalmasint közösen használt Wayne Chapman álnéven ismert Gáspár András tragikus hirtelenséggel elhunyt. Páratlanul gazdag életművéből szinte lehetetlen kiemelni egy-két etalont, hiszen kis túlzással fáradozásai összes gyümölcse megérdemelné, hogy minél szélesebb publikum ismerhesse meg. A vándor dalnok Tier nan Gorduin hőstetteire fókuszáló ciklus a zsáner egyik itthon alapköve, és a saját neve alatt kiadott Ezüst félhold blues-ra is sokan emlékeznek vissza nosztalgiával. Mindez nem csoda: a pazarul megírt történet egy olyan, alternatív idősíkra kalauzol el, ahol az oszmán birodalom még az 1990-es években is fennmaradt.

2022. június 29-én sem volt sok okunk az örömre, mert ezen a napon vesztettük el Böszörményi Gyulát. A súlyos izomsorvadásos betegsége dacára emberfeletti akaraterővel teljes életet élő író nem csupán kitartásával mutatott példát, hanem műveivel is maradandót alkotott. A közönség leginkább az Álomfogók-ciklus kapcsán ismeri a nevét: ebben a magát misztikus hatalmak harcainak közepén találó Réti Gergő egyszerű kamaszból érik sámánná, miközben feltárul előtte a révülők csodás-mesés világa.   

Végül, cikkünk első részét nem egy irodalmi alkotással, hanem egy szerepjátékkal zárjuk. Lux Gábor ingyenesen letölthető Helvécziája igazi kuriózum, elvégre a közép-kelet-európai népregékre, romantikus ponyvákra és legendákra épít. Elfek, goblinok és más fajzatok helyett rafinált ördögök, garabonciások, rablólovagok, tizenhat lábú rőfös macskák, vagy éppen kürtfejű trompetenmenschek járják a vidéket. Ráadásul a hit és az erkölcs is fontos szerephez jut: a görbe utat választókat Lucifer a magyar kártya erejével segíti, míg az Úr kegyeltjei a Biblia passzusaihoz fordulhatnak szorult helyzetben. Lőpor, mágia, cikázó rapírok, emberléptékű hősök és torokszorítóan izgalmas kalamajkák - mi más kell egy ízig-vérig pikareszk alkotáshoz?

Ha kedvencetek nem kapott helyet a felsorolásban, nyugodtan osszátok meg velünk, hogy ti melyik honi szerző írásait adaptálnátok, ha módotok volna rá. A cikk második részében a tűzgolyók és sárkányok helyét plazmavetők veszik át, azaz a sci-fi kerül terítékre!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.