Hirdetés

Legendás állatok és megfigyelésük - Trailer elemzés

|

Megpróbáltuk kockáról kockára kielemezni, hogy mit is várhatunk a Legendás állatoktól és megfigyelésüktől.

Hirdetés

Az MTV Movie Awards kapcsán a Warner két nagyágyújának is közkinccsé tette az előzetesét, ámbár a Suicide Squad harmadik (!!!) előzetese hiába lett megint cool (némileg cáfolva ezzel az eddigi pletykákat), egyelőre érdekesebbnek hat a Harry Potter spin-off, a Legendás állatok és megfigyelésük ízelítője. A neten fellelhető reakciók általános megítélése szerint hidegrázós lett a trailer, ugyanis jóleső érzés volt a sok szuperhősös, világmegmentős mozi közé - amelyekkel egyre inkább telítődött az ember - bedobni egy a fantázia és a mesélés világát a középpontba állító kalandot, aminek univerzuma régi ismerősként hat számunkra, mégis teljesen idegen, ami nem moyshotokkal van tele.

Hirdetés

Ez a fajta felfedezés öröme pedig egyre ritkábban adatik meg a temérdek, egyre többet mutatni akaró előzeteseknél - és most megint a Warnerra és különösen a Batman Superman ellenre kell vetnem a tekintetem - de ahogy elnézem, David Yates-ék a Star Wars-os utat választották. A legelső trailer lényegében csak egy kis kedvesség volt a rajongók felé és alig mutatott valamit, ez pedig megadta a hangulatot, felskiccelte a szereplőket, de még mindig nem fedte fel minden lapját. Viszont a Star Warsszal ellentétben kevesebb a támpont, hiszen J.K. Rowling nem csak korban, hanem helyben is élesen elválasztotta cselekményét a klasszikus szériától, így a továbbiakban én is inkább a fontosabb elemekre, karakterekre koncentrálnék, már csak a trailer hektikus mivolta miatt is.

A Warner logó a Potter mozikhoz hasonlóan most is beúszik, miközben a cseleszta játékos hangja tökéletesen rezonál John Williams klasszikus zenéjére, már ezzel megadva a hangulatot. Apropó zene: az aláfestésért nem kisebb ember felel majd Williams Patrick Doyle, Nicholas Hooper és Alexandre Desplat után, mint a nyolcszoros Oscar-jelölt James Newton Howard. A komponista a már említett Desplat és Thomas Newman mellett nem csak a drámai zenék szakavatott mestere hosszú évtizedek óta, hanem a fantasyké is, hiszen ő szerezte a Hófehér és a vadász - valamint most bemutatkozó folytatásának - illetve a Demónának az aláfestését is. És akkor még szóba sem hoztuk Az éhezők viadala franchise-t, amiben ha másért nem is, de a The Hanging Tree-ért örökre hálásak leszünk neki.

Az előzetes elején azt láthatjuk, amint az ifjú Göethe Salmander hajón megérkezik az 1926-os New Yorkba, miközben hallhatjuk a Colin Farrell alakította Percival Graves narrációját. A Warner marketingje már ebben meglepően tudatos, ugyanis a Harry Potter és a Bölcsek Köve első előzetese is hasonlóképpen épült fel, csak ott a néhai Richard Harris Dumbledore-ja olvasta fel a roxforti értesítőt.

Graves - aki a helyi Varázsbűn Megelőzési Részleg feje, vagyis auror - szavaiból megtudhatjuk, hogy Salmander miért is érkezik Amerikába. A magányosan üldögélő, majd a 20-as évek New Yorkjára szemet vető Salmander - akinek mágikus bőröndjéből valami kidugja karmos kis mancsait, amit a legkevésbé sem találunk fenyegetőnek, de vélhetően - Rowlingból kiindulva - meg lesz a maga szerepe.

Magából Salmanderből meglepően keveset kapunk - aki küllemében határozottan emlékeztet Matt Smith 11-esére a Doctor Who-ból - habár látjuk, amint egy mágikus növényből kinyer valamit (erről a snittről majd később), de Graves szavaiból megtudjuk, hogy az ifjú magizoológus kénytelen volt elhagyni a Roxfortot, hiába kardoskodott érte Albus Dumbledore (itt mintha vajsört kortyoltunk volna), mivel kis kedvenceivel veszélyt jelentett a környezetére (innen csókoltatjuk Hagridot). Maga Dumbledore ez időtájt a 40-es évei közepén járt és Átváltoztatástant tanított a Roxfortban. Ha pedig már az időnél tartunk. Vajon Rowling szándékosan abba az évbe helyezte a történetet, amikor Voldemort nagyúr a világra jött? És ha igen, mi a célja vele.

Egyébként miközben azt látjuk, amint Salmander kijátssza a vámtisztet mugli biztos bőröndjével - amelyben tisztán kivehető a Hugrabugos sál - szöget üt az ember fejébe, hogy Rowling koncepciója mennyire aktuális, hiszen a főhős egy olyan bevándorló, aki veszélyes lényeket csempész be egy idegen országba és ezzel felforgatja, veszélyezteti a helyiek életét. Redmayne egyébként eme kis szekvenciában telitalálatnak tűnik a szerepre. Megvan benne a színész különc figurákhoz való vonzalma, de a habókosság mögött mintha némi keserűség, fájdalom is felsejlene, ami túlmutatni látszik a Roxfort elhagyásánál és csodálkoznánk, ha Rowling nem adott volna neki valami kellően drámai háttérsztorit.

Első ízben láthatjuk az eddig csak a poszterek hátteréül szolgáló Amerikai Egyesült Államok Varázskongresszusát, a MACUSA-t, amin okkal futhat végig egy rakat auror. A háttérben pedig a Carmen Ejogo alakította Seraphina Picquery-je, a kongresszus elnöke. Aztán Salmander oldalán ismét kiszúrhatjuk Katherine Waterston Porpentina Goldsteinjét (ezek a nevek!), majd amint megpróbálnak bejutni egy tiltott éjszakai lokálba, amit hasonló bűbáj takar, mint az Abszol Út bejáratát. Itt feltűnik a Vernon Dursleyre emlékeztető Jacob Kowalski is (Dan Fogler tolmácsolásában), akinek elődjével/utódjával ellentétben nincs gondja a mágusokkal, míg szőke fürtjeivel megpillanthatjuk a másik Goldstein lányt, Queenie-t is. Magát Tinát a korábbi előzetesben láthattuk, amint a kongresszus elé kényszerül Salmander bőröndjével.

Az ezt követő képsorokból az tűnik ki, hogy a magnixek (a muglik amerikai megnevezése) és mágusok közti ellentétek hangsúlyosabbak lesznek. Ezt hivatott alátámasztani a következő pár snitt, amelyek egy magnix szenátor, Henry Shaw megválasztása körül bonyolódhatnak. A Josh Cowdery játszotta karakter apját egyébként Jon Voight fogja alakítani. Ezt az estélyt zavarhatja meg az egyik elszabadult lény, mert az a kis cukiság biztosan nem okozhatja.

Végre megláthatjuk Farrel morcos aurorját is. Graves felépítésében emlékeztet Tommy Lee Jones Samuel Gerardjára A szökevényből, aki mindenáron elakarja kapni Salmadert, miközben vélhetően más is megy itt a háttérben, hiszen a magizoológus kis kedvencei felszíthatják az ellentétet a mágusok és a magnixek között, amit Shaw ki is használhat, de ez csak teória. Mindenesetre Graves látszik betölteni azt az árnyalt karaktert, amit Alan Rickman Pitonja látott el a sorozatban. Reméljük Colin Farrell nem hoz most is balszerencsét a filmre, ugyanis nagy költségvetésű kiruccanásai rendre buknak kritikailag és/vagy anyagilag.

Tina és Salmander vélhetően egy rajtaütés elől menekülnek az aurorok elől, akik abban a lokálban üthettek rajtuk, ahová korábban bejutottak. Itt vagy elszabadul egy újabb bestia, vagy maga Salmander engedi el a szárnyas valamit, aminek szárnyalására New York utcáin egy korábbi snitt már utalt. És végre megpillanthatjuk a vakondra emlékeztető kis lényt - ami valójában egy orrontó furkász - és szemmel láthatóan utazik a pénztárcákra (született politikus), pontosabban a fénylő kis csecsebecsékre. Nehéz lenne megmondani, hogy Graves a kis lényre, vagy valaki másra szór kábító átkot, de dühödt arcából kiindulva nem vennék rá mérget, hogy utóbbi.

A menekülésből láthatunk még képsorokat, amely Salmander hopponálásával ér véget a levegőben, majd Graves szövegel arról, hogy "Nincs ember, amire ez a valami képes lenne.". Ez talán az estély után incidensre utalhat, ami után az elnök asszony talán nyomást akarhat gyakorolni az auror parancsnokra.

Az előzetes végén látható vicces kis szekvencia, melyben Salmander belemászik a bőröndjébe Jacob legnagyobb megdöbbenésére ismét tanúbizonyságát adja Rowling bájos humorának, valamint érzékelteti, hogy ez nem lesz olyan depresszív és sötét a film, mint a Halál Ereklyéi utolsó két része. De mi lehet a tértágító bűbájnak kitett bőrönd alján, amiről Hermione is sokat olvashatott? Vélhetően az előzetes elején látott kis helyiség, ahol Salmander (talán Jacob társaságában) valami létfontosságút próbál kinyerni egy növényből.

Még sok a kérdőjel a Legendás állatok és megfigyelésükkel kapcsolatban, hiszen még John Voightból és Ezra Millerből sem láttunk semmit, ahogy a történet igazi tétje is rejtve maradt, de az állatkák hajhászásán túl biztos többről lesz szó, legalábbis az írónőből kiindulva. Kétségtelenül furcsa lesz úgy látni Rowling történetét, hogy azt nem olvastuk előtte, de talán a legnagyobb kérdés mégis az lesz, hogy vajon a szintén novemberben érkező Doctor Strange, vagy Mr. Salmander nyeri a máguspárbajt. Szerintetek? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.