Hirdetés

Minden, amit eddig tudni lehet A Gyűrűk Ura-sorozatról

|

Összegyűjtöttük a jelenleg ismert információkat a készülő gigászi produkcióról.

Hirdetés

Hatalmas fába vágta a fejszéjét az Amazon, amikor bejelentette, hogy sorozatot készítenek minden idők egyik legnépszerűbb és leghíresebb könyvéből, A Gyűrűk Urából, hiszen nem csak a könyv, valamint a közel tökéletes trilógia kedvelőinek és a rajongók hatalmas elvárásainak kell majd megfelelni, hanem egy elképesztő befektetést kell nyereségessé tenni, a hírek szerint ugyanis gigászi összegből készül a sorozat. És mivel már egy jó ideje zajlanak a munkálatok, összegyűlt annyi információ a szériáról, amelyeket úgy gondoltunk érdemes összegyűjteni egy helyre. Ezeket lehet tehát tudni eddig a készülő A Gyűrűk Ura-sorozatról.

Hirdetés

Premier

Itt rögtön csalunk is egy kicsit, hiszen az évadnak jelenleg még nincs pontos megjelenési dátuma. Annyi azonban biztos, hogy az Amazon nem akar sokat ülni a projekten, hiszen a hírek szerint a vállalat már 250 millió dollárt elköltött csak arra, hogy megszerezze a jogokat, az összköltségek pedig megfogják haladni az 1 milliárd dollárt is. Még 2018-ban úgy tervezték, hogy két évnyi munka után 2021 decemberében debütálna a sorozat, viszont ekkor még nem ütött be a koronavírus, aminek következtében idén egy jó ideig állt a forgatás. És bár a munkálatok ősszel újraindulhattak, jelenleg nem igazán tudni, hogy mikor láthatjuk Középföldét a képernyőkön. Nagyon örülnénk, ha jövő karácsonykor már nézhetnénk is, de tippre 2022-nél hamarabb erre nem kerül sor.

Munkálatok

Miután kiderült, hogy az első két részt J. A. Bayona, a Jurassic World: Bukott birodalom rendezője vezényli le, szépen el is kezdődött a forgatás 2020 első hónapjaiban, ahonnan egy sejtelmes képet is posztolt a rendező. Nem sokkal ezután azonban jött a koronavírus járvány, a projekt pedig pár hét forgatás után elvonult egy négy-öt hónapos szünetre. Ami alatt azonban nem tétlenkedtek, hiszen tovább csiszolták a történetet, valamint elkezdtek megágyazni a közben hivatalosan is zöld utat kapó 2. szezonnak is, amit a hírek szerint egyszerre forgathatnak majd le az első évad utolsó részeivel, ezzel is enyhítve a költségeken, valamint lefaragni valamennyit a koronavírus miatt elvesztett időből.

Készítők

A széria showrunnerei J.D. Payne és Patrick McKay lesznek, akik úgy írták le az érzéseiket, amikor megkapták a lehetőséget, mint Frodót, aki elindul a Megyéből egy hatalmas felelősséggel a vállán. Ez életük nagy lehetősége, amivel szeretnének élni. Hozzájuk csatlakozott tanácsadóként és társíróként Bryan Cogman, akit legtöbben a Trónok harcából ismerhetnek, akinek a sorozat néhány legjobb epizódjai közül párat (például a 4x06-ot, amiben Tyrion tárgyalása van) köszönhetünk. Az írói csapatot pedig olyan nevek erősítik még, mint Gennifer Hutchinson (Breaking Bad, Better Call Saul), Helen Shang (Hannibal), Jason Cahill (Maffiózók) Justin Doble (Stranger Things) és Stephany Folsom (Toy Story 4).

Ami pedig a rendezést illeti, J.A. Bayona felel majd a sorozat első két epizódjáért, aki egyben a sorozat executive producere is lesz. Az Amazon pedig bízik a sikerben, hiszen rögtön 5 évad produceri munkálataira szerződtette le a rendezőt, de persze ez nem jelenti azt, hogy 5 évad biztosan el is készül majd. Továbbá a csapat részét képezi még többek között Kate Hawley jelmeztervező (A holnap határa, Öngyilkos Osztag), Rick Heinrichs produkciótervező (Sleepy Hollow, Star Wars: Az utolsó Jedik), az Oscar-Díjas Jason Smith vizuális effektekért felelős személy (Super 8, Bosszúállók) és John Howe vázlattervező is, aki már az eredeti trilógián is dolgozott.

Szereplők

Idáig 16 nevet jelentett be az Amazon, akik fontosabb szerepet játszanak majd a történetben: Robert Aramayo, Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Morfydd Clark, Ismael Cruz Cordova, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Maxim Baldry, Joseph Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers és Daniel Weyman.

Közülük kiemelkedik Joseph Mawle, akit a Trónok harca Benjen Starkjaként ismerhetnek a nézők. A hírek szerint a történet főgonoszát, egy Oren nevezetű karaktert kelt majd életre, bár jelenleg úgy néz ki, hogy ez még csak egy fedőnév a karaktere számára. További kapcsolat is van még a két fantasy világ között, hiszen egy másik fontosabb szereplőt az a Robert Aramayo formál majd meg, aki a fiatal Ned Stark volt az HBO sorozatában. Ő egyébként a szintén tehetséges Will Poultert (Fehér éjszakák, Családi üzelmek) váltotta, akinek végül nem fért bele az idejébe a projekt.

Emellett még azt is tudjuk, hogy Morfydd Clark a fiatal Galadriel képében tűnik fel a történetben, míg Maxim Baldry (egyedül ő nem szerepel a képen) a férfi, Markella Kavenagh pedig a női főszereplője lesz a sorozatnak. Bár egyikük karakteréről sem tudunk sokat, Kavenagh karakterének részleteit végig nagy titokban tervezik tartani, bár neve azért már van: Tyra. Ema Horvath - aki a Blumhouse Like.Share.Follow című horrorjában szerepelt - szintén fontosabb szereplője lesz a szériának.

Felröppentek olyan hírek is, hogy Gandalf is feltűnik majd a sorozatban, ez azonban azóta sem került megerősítésre. Ráadásul Sir Ian McKellen - aki A Gyűrűk Ura-trilógiában és a Hobbit-filmekben játszotta a mágust - egy interjúban elmondta, hogy rajta kívül egyetlen más színész sem játszhatná a bölcs varázslót:

Hogy érted, egy másik Gandalf? Nem mondtam igent a felkérésre, mert nem is történt felkérés. De azt mondod, hogy valaki más játssza? Gandalf több mint 7000 éves, szóval szerintem még nem vagyok túl öreg a szerepre.

Történet

Ezt is jó ideje tudjuk már, hiszen az Amazon elsők között erről rántotta le a leplet: ezúttal a Másodkor világába kapunk betekintést. A bejelentéskor a stúdió egy képet osztott meg Númenor szigetéről, amely Aragorn népének, a númenoriaknak az otthona volt, akiknek azután kellett onnan elköltözniük, hogy a sziget elpusztult. Hogy a történet ténylegesen Númenoron játszódik majd-e még nem tudjuk, de sokan ebben bíznak, hiszen ez azt is jelentené, hogy Sauron hatalomra jutását, sőt, talán még az Egy Gyűrű kovácsolását is láthatnánk (ami az 1600-ik évben történt - a Másodkor 3441-ben ért véget)

De hogy pontosan miért erre a korra esett a készítők választása? Egyszerűen azért, mert ez volt az egyetlen lehetőségük. Hiába fizettek ki 250 millió dollárt a jogokért, a Tolkien Estate (akik kezelik Tolkien örökségét) kötelezővé tették számukra, hogy a sorozat nem keresztezheti semmiféle módon sem A Hobbit, sem pedig A Gyűrűk Ura trilógia eseményeit. Erről Tom Shippey, Tolkien szakértő és életrajzíró beszélt egy interjú során, aki a sorozat készítőinek állandó tanácsadója is egyben:

Olyan ez az Amazonnak, mintha aknamezőn lépkednének. Nagyon óvatosan kell megközelíteniük az egészet. A Tolkien Estate ragaszkodik ahhoz, hogy a Másodkor fő mozzanatai ne változzanak: Sauron megtámadja Eriadort, akit egy númenóri expedíció kényszerít meghátrálásra, így visszatér Númenorba, ahol megrontja a númenóriakat és arra ösztönzi őket, hogy feloldják a Valák Tilalmát. Mindennek, a történelem menetének  tehát ugyanannak kell maradnia. Vagyis a történelem menete nem változhat.

De bevezethetnek új karaktereket, és új kérdéseket is feltehetnek, például: Mit tett mindeközben Sauron? Hol volt azután, hogy Morgothot legyőzték? Elméletileg az Amazon válaszolhat ezekre a kérdésekre, mivel Tolkien nem írta le ezeket. Viszont nem mondhat ellent semminek, amit Tolkien elmesélt. Erre kell vigyáznia az Amazonnak, hogy része kell lennie A Gyűrűk Ura kánonjának, és nem szabhatja át az idáig lefektetett határokat, amelyeket Tolkien létrehozott. Mondhatni "Tolkieninek" kell maradnia a sorozatnak.

A Tolkien Estate egyébként tagadja ezen állításokat, az Amazon pedig még semmit nem mondott hivatalosan ez ügyben, szóval kezelje mindenki a helyén ezen sorokat.

Forgatási helyszín

Az Amazon már többször is megerősítette, hogy a szériát a már jól ismert Új-Zélandon forgatják majd, ugyanazon a helyszíneken, ahol Peter Jackson is dolgozott az eredeti trilógián. J. D. Payne és Patrick McKay a sorozat Új-Zélandra való visszaviteléről ezt mondták:

Amikor azt a helyet kerestük, ahol életre kelthetjük Középfölde Másodkorának szépségét, tudtuk, hogy olyan helyet kell találnunk, ahol fenséges, érintetlen tengerpartok, hatalmas erdős területek és hegyek vannak, ahol világszínvonalú díszletek, stúdiók, valamint magasan képzett és tapasztalt kézművesek és egyéb személyzet áll majd rendelkezésünkre. Új-Zéland pedig erre tökéletes minden szempontból.

Meztelenkedés?

Ez az egyik olyan hír, ami leginkább aggasztja, vagy inkább megosztja a rajongókat, ugyanis a hírek szerint a sorozat a Trónok harcára jellemző szexet és meztelenséget is tartalmazhat majd. Több oldal is beszámolt arról, hogy az Amazon leszerződtette Jennifer Ward-Lealand intimitás koordinátort, akinek munkája akörül forog, hogy a színészek jól, kényelmesen és biztonságban érezzék magukat a szexjelenetek alatt. Az Amazon persze azóta sem kommentálta ezen híreszteléseket, így könnyen meglehet, hogy nem is tervez semmi ilyet. De nem árt felkészülni erre. 

Peter Jackson nem vesz részt benne

Sajnos a filmtrilógiát rendező Peter Jackson korábban már megerősítette, hogy nem vesz részt az Amazon TV-adaptációjában. A 2019-es New York-i Comic Con egyik paneljén mondta el, hogy most mint néző várja már a sorozatot:

Olyan srác voltam, aki nem láthatta úgy a Gyűrűk Urát, mint mindenki más, hiszen én készítettem el - magyarázta Jackson. Szóval alig várom, hogy ezúttal mint egy rajongó, egy átlagos néző tekinthessem meg a végeredményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.